Ticker

6/recent/ticker-posts

Πως να βελτιώσετε την αυτοπεποίθηση σας

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος, 16/08/2011
Η πραγματική αυτοπεποίθηση είναι μια πράξη αγάπης προς τον εαυτό μας και προς τους άλλους. Σημαίνει ότι μπορεί κανείς να είναι ρεαλιστικά και δημιουργικά σε επαφή με τον κόσμο των δυνατοτήτων και των ταλέντων του. Επίσης, έχει εμπιστοσύνη στην αξία του εαυτού του, στις πραγματικές του ικανότητές και πως έχει επίγνωση των ορίων του. Δίνεται λοιπόν η δυνατότητα για επιτυχία των στόχων και αντιμετώπισης των δυσκολιών.
Όμως η πραγματική αυτοπεποίθηση δεν είναι κάτι που αποκτάται γρήγορα και εύκολα. Απαιτείται ολόκληρη διαδικασία και αφοσίωση στο να συνειδητοποιήσετε πως είστε καλός άνθρωπος που αξίζει σεβασμό και αγάπη. Σας παρουσιάζουμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές  για να χτιστεί η αυτοπεποίθησή σας.

Ανακαλύψτε τις ανασφάλειές σας
Οφείλετε να βρείτε τι είναι αυτό που σας κάνει να νιώθετε πραγματικά άβολα για τον εαυτό σας. Αυτό μπορεί να είναι το οτιδήποτε από σημάδια ακμής μέχρι, κάποια πράγματα που έχετε κάνει στο παρελθόν. Ο,τι σας κάνει να νιώθετε άσχημα, πρέπει να το εντοπίσετε και στη συνέχεια να το καταγράψετε για να το αντιμετωπίσετε ευκολότερα. 
Μιλήστε με κάποιο οικείο πρόσωπο
Στη συνέχεια χρήσιμο θα ήταν να συζητούσατε με κάποιο δικό σας πρόσωπο (συγγενής, φίλος) το πρόβλημα αυτό. Κάθε φορά που σας γεννιέται αυτό το συναίσθημα για κάποια ανασφάλειά σας, μιλήστε σχετικά για αυτό, με έμπιστα, αγαπημένα σας πρόσωπα.
Κανείς δεν είναι τέλειος
Ακόμη και οιπλέον αισιόδοξοι άνθρωποι έχουν ανασφάλειες. Σε κάποιο σημείο της ζωής μας, αισθανόμαστε πως μας λείπει κάτι. Καλώς ή κακώς ηζωή είναι γεμάτη δυσκολίες. Κανείς λοιπόν δεν είναι τέλειος. Οφείλετε να εντοπίσετε τα θετικά στοιχεία και τα ταλέντα του εαυτού σας.
Αναγνωρίστε τα προτερήματά σας
  • Επιτρέψτε στον εαυτό σας να αναδείξει τα καλά στοιχεία μέσω διαφόρων μορφών τέχνης όπως ζωγραφική, τραγούδι κ.α. Όλοι γεννιόμαστε με ταλέντα και δυνάμεις, τα οποία πρέπει να αναπτύξουμε. Για το λόγο αυτό, βρείτε κάτι που σας αρέσει για να εξασκήσετε. Μπορείτε ακόμα και να γραφτείτε σε κάποια σχολή για να αναπτύξετε τις αρετές σας, καθώς με τον τρόπο αυτό θα νιώσετε μοναδικά και ολοκληρωμένοι κάτι που θα ενισχύσει και την αυτοεκτίμησή σας.
 
  • Σημαντικό στοιχείο είναι πως δεν πρέπει να είμαστε αχάριστοι για ό,τι ήδη έχουμε στην κατοχή μας. Το αίσθημα της πληρότητας (ότι έχετε κάτι δικό σας) υπερνικά πολλές φορές το αίσθημα της κατωτερότητας και της μειονεξίας.
 
  • Δεν πρέπει επίσης, να επιτρέπετε στους άλλους να σας κάνουν να νιώθετε κατώτεροι.
 
  • Μείνετε σταθεροί στις απόψεις σας. Αν δεν έχετε κάτι που μπορείτε να πιστεύετε, ουσιαστικά δεν έχετε τίποτα δικό σας.
 
Αντιμετωπίστε τα πάντα με χαμόγελο
Για το λόγο αυτό το ιδανικό θα ήταν να σκέφτεστε συνεχώς θετικά καθώς με τον τρόπο αυτό, επηρεάζεται και ο περίγυρός σας. Στη συνέχεια λοιπόν δεχθείτε άφοβα κάθε κομπλιμέντο ή φιλοφρόνηση που δέχεστε. Σύμφωνα με έρευνες το χαμόγελο είναι πηγή αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης. Οι εκφράσεις του προσώπου γενικότερα, μπορούν να ενθαρρύνουν και το μυαλό για συγκεκριμένα συναισθήματα. Για το λόγο αυτό χαμογελάτε συχνά.
Βοηθήστε τους συνανθρώπους σας
Εάν είστε ευγενικοί με τους άλλους, θα είστε θετική δύναμη στον κόσμο, κάτι που οποίο θα τονώσει και την αυτοπεποίθησή σας. Το αίσθημα της προσφοράς προς τον κοινωνικό περίγυρο μας κάνει να αισθανόμαστε χρήσιμοι.
Παρόλα αυτά η κατωτερότητα είναι μια κατάσταση του νου με τον οποίο έχετε δηλώσει τον εαυτό σας θύμα. Κανείς δεν επιθυμεί να είναι θύμα. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας , το παρελθόν μας και τις καταστάσεις που βιώνουμε, χωρίς όμως να τις λογίζουμε ως «κακές».
flowmagazine.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια