Ticker

6/recent/ticker-posts

Σεπτέμβριο το ν/σ για τις αδειοδοτήσεις των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων

Την δέσμευση ότι τον Σεπτέμβριο θα παρουσιαστεί τελικά το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων έλαβαν από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιάννη Δριβελέγκα, τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ).
Ειδικότερα σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 24 Αυγούστου στον δεύτερο όροφο της Αχαρνών 2, ο υφυπουργός ανέφερε στους κτηνοτρόφους ότι τις επόμενες εβδομάδες μέσα στον Σεπτέμβριο θα δοθεί στην δημοσιότητα το ν/σ για τις αδειοδοτήσεις των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
Επίσης κατά την διάρκεια της συνάντησης του υφυπουργού με τους κτηνοτρόφους συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν την συγχώνευση του ΕΛΟΓΑΚ, το ιδιοκτησιακό της «ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε», τις τιμές στο γάλα και την προστασία της φέτας.

«Συζητήσαμε με τον υφυπουργό το θέμα της αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Πάμε σε μια απλούστευση των διαδικασιών. Εμείς καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να απλουστευθεί εντελώς η διαδικασία και να έχουμε τις άδειες ίδρυσης και λειτουργίας», ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΠΕΚ, κ. Δημήτρης Καμπούρης λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.
Και πρόσθεσε: «Συζητήσαμε επίσης το θέμα των τιμών και μέτρων προστασίας της φέτας. Για αυτό καταθέσαμε προτάσεις που αφορούν το ανάγλυφο, την ποινικοποίηση της νοθείας, της μείωσης του ΦΠΑ κ.α»

Το ν/σ

Όσον αφορά το ν/σ για τις αδειοδοτήσεις των κτηνοτροφικών μονάδων αναμένεται να κινηθούν στη λογική της αρμονικής συνύπαρξης αυτών των μονάδων με το περιβάλλον. Επίσης πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι θα δοθεί μεταβατική περίοδος προσαρμογής στις διατάξεις του νέου νόμου από την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ. Μέσα στους στόχους επίσης του υπό μελέτη νομοσχεδίου είναι, σε περιπτώσεις μεταβίβασης της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης η διαδικασία να ολοκληρώνεται αυθημερόν με την προϋπόθεση ότι δεν έχει επέλθει ουσιώδης τροποποίηση των υγειονομικών όρων λειτουργίας της μονάδας. Η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων θα χορηγείται από τις οικείες περιφερειακές ενότητες εντός τριών μηνών από την κατάθεση των δικαιολογητικών.
Εάν τελικά όλες αυτές οι νομοθετικές ρυθμίσεις ψηφιστούν θα ανοίξει ο δρόμος για την νομιμοποίηση χιλιάδων κτηνοτροφικών μονάδων ανά την χώρα οι οποίες όλα αυτά τα χρόνια βρίσκονται στον αέρα.
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια