Ticker

6/recent/ticker-posts

ΕΛΓΑ: Από 25% έως 35% ανάλογα με την περιοχή και το ποσοστό βροχής οι αποζημιώσεις στο βαμβάκι

Κοινοποιημένα στα κατά τόπους γραφεία του ΕΛΓΑ Αγρινίου, Καβάλας και Έβρου (εκτός από την παρέβρια ζώνη) είναι το σύνολο σχεδόν των πορισμάτων για τις ζημιές στο βαμβάκι από τις βροχοπτώσεις ενώ ήδη έχει κοινοποιηθεί το 30% στο λεκανοπέδιο Πέλλας - Ημαθίας και το 40% στην Θεσσαλία. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις του αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ, κ. Χρήστου Χατζηαντωνίου, στον ΑγροΤύπο, η διαδικασία για το σύνολο των πορισμάτων θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στον μήνα που διανύουμε.

Επίσης, όσον αφορά την παρέβρια ζώνη, ο κ. Χατζηαντωνίου μας έκανε γνωστό ότι επειδή η περιοχή ήταν πλημμυρισμένη θα αποζημιωθεί με άλλο ποσοστό πολύ υψηλότερο ως πλημμύρα. Απαντώντας σε ερώτησή μας για το τι τελικά θα ισχύσει με τις αποζημιώσεις για τις βροχοπτώσεις ο ίδιος μας απαντά: «Οι ζημιές από βροχοπτώσεις αποζημιώνονται έως 35% και καμιά φορά μπορεί και παραπάνω ανάλογα με τα ποσοστά και τα ύψη βροχής όπως τα έχει δώσει η ΕΜΥ. Δεν είναι οριζόντια αποζημίωση είναι από 25% έως 35% και ίσως και λίγο παραπάνω».
Και προσθέτει: «Η αποζημίωση θα είναι μέχρι και 40 ευρώ. Για παράδειγμα αν ένας παραγωγός ήταν στα 150 κιλά το 2009 και το 2010 έβγαλε 100 κιλά, σημαίνει ότι το χωράφι του έχει αυτή την δυναμική. Με απλά λόγια το σκεπτικό της διαδικασίας είναι ότι πάμε στην παραγωγή του 2009 βλέπουμε ανά φυσικό πρόσωπο τι παρέδωσε ο κάθε παραγωγός, και μετά συγκρίνουμε τι παρέδωσε το 2010».

Εξατομικευμένη αποζημίωση

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ: «Είναι μεγάλη επιτυχία ότι πάμε σε εξατομικευμένη αποζημίωση σε σχέση με την παραγωγή του 2009 για κάθε παραγωγού και όχι ανάλογα με τι παρέδωσε το κάθε δημοτικό διαμέρισμα το συγκεκριμένο έτος. Για παράδειγμα σας αναφέρω ότι αν σε ένα δημοτικό διαμέρισμα που ο μέσος όρος είναι στα 330 κιλά όσοι είχαν παραγωγή πάνω από το ποσοστό αυτό θα “κατέβαιναν” στα 330. Τώρα όμως ένας καλός παραγωγός που έχει παραγωγή στα 450 κιλά θα αποζημιωθεί για αυτά τα κιλά».

Πράσινο σκουλήκι

Σε ερώτηση του ΑγροΤύπου για το πως προχωράει η διαδικασία της αποζημίωσης των ζημιών από το πράσινο σκουλήκι από τα ΠΣΕΑ ο κ. Χατζηαντωνίου μας δηλώνει: «Όσον αφορά την ιστορία με το σκουλήκι το υπουργείο έχει κάνει την δική του επιτροπή, ήδη περιμένει εντός των ημερών το πόρισμα το οποίο πιστεύω ότι θα είναι θετικό και θα συνταχθεί φάκελος ΠΣΕΑ άμεσα και σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει ο υπουργός στην Βουλή η δαπάνη έχει ήδη προβλεφθεί από το ΥπΑΑΤ προς το υπουργείο Οικονομικών. Η πρόταση είναι τα 10 εκατ. ευρώ ενώ οι αποζημιώσεις για την βροχόπτωση είναι 25 εκατ. ευρώ».
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια