Ticker

6/recent/ticker-posts

Πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι

Για μεγαλύτερες ζημιές στις βαμβακοκαλλιέργειες – από το πράσινο και ρόδινο σκουλήκι – σε σχέση με πέρσι, κάνουν λόγο στον ΑγροΤύπο παραγωγοί και εκπρόσωποι Αγροτικών Ενώσεων, τονίζοντας μάλιστα ότι οι ψεκασμοί φέτος δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.


Επίσης, αναφέρονται στην τεράστια οικονομική επιβάρυνση των αγροτών οι οποίοι έχουν προχωρήσει στους ψεκασμούς. Την ίδια στιγμή εκφράζουν την αγωνία τους για την καθυστέρηση των αποζημιώσεων μέσω ΠΣΕΑ για τις ζημιές του 2010. «Οι ζημιές στην δική μας περιοχή είναι μεγαλύτερη από πέρσι. Το θέμα είναι ότι υπάρχει ένας μεγάλος προβληματισμός στον αγροτικό κόσμο ότι ενώ λαμβάνει όλα τα μέτρα δυστυχώς τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τους ψεκασμούς δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα», δηλώνει χαρακτηριστικά στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου, κ. Νικήτας Πρίντζος.
Για το πώς έχει η κατάσταση στην Θεσσαλία επικοινωνήσαμε με τον κ. Χρήστο Σιδερόπουλο, μέλος της ΕΑΣ Λάρισας ο οποίος μας είπε: «Στην παραγωγή βάμβακος ήδη και φέτος παίρνουν μεγάλες διαστάσεις σε όλη την Θεσσαλία οι εντομολογικές προσβολές (πράσινο και ρόδινο σκουλήκι) που δεν αντιμετωπίζονται δυστυχώς παρ’ όλες τις προσπάθειες των καλλιεργητών με φροντίδες που έχουν εκτινάξει στα ύψη το κόστος καλλιέργειας».

Καρδίτσα

Για μεγάλες προσβολές και φέτος από το πράσινο σκουλήκι κάνει λόγο στον ΑγροΤύπο και ο κ. Απόστολος Πετρόπουλος, αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Καρδίτσας. «Οι προσβολές είναι πολύ μεγάλες. Στις περιοχές του δήμου Παλαμά και του δήμου Φύλλου υπάρχουν χωράφια τα οποία έχουν πάθει ως και 80% ζημιά. Παρόλο που έχουν γίνει ψεκασμοί τα φάρμακα δεν κάνουν τίποτα. Ο ΕΛΓΑ μας λέει ότι θα κάνει εκτιμήσεις αλλά ακόμα δεν ξέρουμε πότε. Εκτός από την καταστροφή που προκαλεί το σκουλήκι οι παραγωγοί έχουμε πάθει και μεγάλη οικονομική ζημιά αφού ο κάθε ψεκασμός στοίχιζε 11 ευρώ το στρέμμα και έχουμε κάνει 4 ψεκασμούς», μας ανέφερε ο κ. Πετρόπουλος.

Μαγνησία

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του κ. Νικήτα Πρίντζου, προέδρου της ΕΑΣ Βόλου: «Υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στα χωριά Στεφανοδίκιο, Ρυζόμυλο, Βελεστίνο, Χλόη, Μικρό Περιβολάκι, Μεγάλο Μοναστήρι, Αγροκήπιο. Σε αυτά οι ζημιές φτάνουν ως και 80%. Υπάρχουν χωράφια σε περιοχές όπου δεν θα γίνει καν συγκομιδή. Οι ζημιές στην δική μας περιοχή είναι μεγαλύτερη από πέρσι. Το θέμα είναι ότι υπάρχει ένας μεγάλος προβληματισμός στον αγροτικό κόσμο ότι ενώ λαμβάνει όλα τα μέτρα δυστυχώς τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τους ψεκασμούς δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα».
Και πρόσθεσε: «Εγώ προσωπικά έχω παραστεί σε περιστατικό όπου μάζεψαν σκουλήκια, τα τοποθέτησαν σε έναν κουβά με φάρμακο και μετά από ένα τέταρτο τα έβγαλαν και ήταν όλα ζωντανά. Αυτό που θα πρέπει να πούμε είναι ότι δεν υπάρχει χωράφι που να μην έχει προσβληθεί σε ποσοστά από 35% έως 80% με το μεγαλύτερο ποσοστό να έχει ζημιές πάνω από 60%. Επίσης να προσθέσω ότι τις μεγαλύτερες ζημιές τις έχουν τα όψιμα».

Σέρρες

Τόσο για το μέγεθος της φετινής ζημιάς όσο και για το αυξημένο κοστολόγιο (λόγω των ψεκασμών) της καλλιέργειας κάνει λόγο στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Χασάπογλου, πρόεδρος Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου Αλιστράτης Σερρών. «Στην περιοχή Αλιστράτης αλλά και σε πολλές ακόμα περιοχές του νομού Σερρών το πράσινο σκουλήκι είναι σε έξαρση. Αυτό οφείλεται στις θερμοκρασίες που επικράτησαν και στο ότι δεν είχαμε βαρύ χειμώνα αφού το συγκεκριμένο σκουλήκι καταπολεμείται μόνο με τις παγωνιές. Παρ’ όλες τις επεμβάσεις που έκαναν οι βαμβακομαραγωγοί οι οποίες είναι πάνω από πέντε και έχουν και ένα κόστος γύρω στα 30 ευρώ το στρέμμα (μόνο τα φάρμακα) το σκουλήκι καταπολεμείτε δύσκολα γιατί προφανώς έχει πάθει ανοσία.
Αυτό που ζήτησα από τον υπουργό είναι να πάει η ζημιά σε εξατομίκευση και όχι σε επίπεδο νομού», μας δήλώσε ο κ. Χασάπογλου.

ΕΑΣ Μεσολογγίου – Ναυπακτίας

Επίσης ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε και με την ΕΑΣ Μεσολογγίου – Ναυπακτίας με αφορμή επιστολή που έστειλαν τα μέλη της στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σύμφωνα με αυτή μεγάλα πρόβλημα αντιμετωπίζει η βαμβακοκαλλιέργεια και στην περιοχή Ευηνοχωρίου, Γαλατά, Κατοχής, Νεοχωρίου, Λεσινίου, κ.α. από την μεγάλη προσβολή πράσινου σκουληκιού. Σε επικοινωνία μας με τον διευθυντή της ΕΑΣ Μεσολογγίου – Ναυπακτίας, Κ. Παντελή Κρανιώτη μας ανέφερε: «Τα προβλήματα είναι σημαντικά από το τέλος Ιουνίου και κατά τόπους είχαμε ολοκληρωτικές σχεδόν καταστροφές. Σε σχέση με πέρσι οι ζημιές είναι ακόμα μεγαλύτερες. Το 2010 είχαμε όψιμες ζημιές περί τα τέλη Αυγούστου. Στα πρώιμα βαμβάκια δεν είχαμε ζημιές ενώ φέτος είχαμε ζημιές από τα τέλη Ιουνίου όπως προανέφερα. Επίσης, από τα μέσα Αυγούστου και μετά το σκουλήκι αρχίζει να κάνει ζημιές και στην μηδική. Οι ψεκασμοί δεν έχουν καθολικό αποτέλεσμα αφού το έντομο έχει αποκτήσει ανθεκτικότητα στα πιο πολλά εντομοκτόνα».
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η επιστολή της ΕΑΣ Μεσολογγίου – Ναυπακτίας προς το ΥπΑΑΤ παρά την συστηματική καταπολέμηση του πράσινου σκουληκιού (Helicoverpa armigera) από τις αρχές Ιουλίου στις περιοχές του νομού και στα αρχικά στάδια προσβολής της πρώτης γενιάς, δεν επιτεύχθηκε ο έλεγχος του εντόμου. Πιθανή αιτία, η ανάπτυξη μεγάλων επιπέδων ανθεκτικότητας στα εντομοκτόνα που χρησιμοποιήθηκαν.
Αποτέλεσμα είναι να παρατηρείται μεγάλο ποσοστό ζημιάς στο σύνολο της καλλιέργειας (σε αρκετές περιπτώσεις 80-100%), έτσι ώστε η αναμενόμενη παραγωγή σε μεγάλο ποσοστό αγρών να είναι μηδενική. Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στον νομό Αιτωλ/νίας, αγγίζουν τις 18.000 στρέμματα, γεγονός που πρέπει να εκτιμηθεί για το μέγεθος της απώλειας εισοδήματος των παραγωγών, σε μια ομολογουμένως δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Τέλος η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσολογγίου – Ναυπακτίας, ζήτά την παρέμβαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του ΕΛΓΑ, καθώς και των Περιφερειακών υπηρεσιών, για την εκτίμηση της κατάστασης.

Ακόμα περιμένουν οι Λαρισαίοι

Τέλος να σημειωθεί ότι στην επικοινωνία μας με τον κ. Χρήστο Σιδερόπουλο, το μέλος της ΕΑΣ Λάρισας, αναφέρθηκε και στις περσινές ζημιές τονίζοντας: «Επίσης οι παραγωγοί ακόμα περιμένουν τα ΠΣΕΑ και τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για την μεγάλη ζημιά που έγινε το 2010 τόσο από το πράσινο σκουλήκι όσο και την βροχόπτωση. Ήδη πέρασαν 12 μήνες και οι αγρότες δεν έχουν δει ακόμη την στήριξη που έχει υποχρέωση να δώσει η πολιτεία. Παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης και ειδικότερα του κ. Σκανδαλίδη ο οποίος και προεκλογικά στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές αλλά και στην τελευταία του επίσκεψη στο Κιλελέρ διαβεβαίωνε για την άμεση αποζημίωση των παραγωγών.
Οι παραγωγοί για το 2010 κατέβαλαν το 3% επί τιμολογίου, το 1,00 ευρώ ανά στρέμμα στην αίτηση ζημιάς και η πολιτεία δεν τηρεί τον νόμο του ΕΛΓΑ που αναφέρει ρητά ότι εντός 3 μηνών από την συλλογή του προϊόντος θα δίδεται η αποζημίωση.
Ζητάμε άμεσα την λήψη απόφασης για κάλυψη μέσω ΕΛΓΑ στα πλαίσια της δυνατότητας ν.3877/2010 για έκδοση ΚΥΑ ασφαλιστικής κάλυψης για την καλλιεργητική περίοδο 2011, των ζημιών που ήδη στέρησαν το εισόδημα των παραγωγών».
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια