Ticker

6/recent/ticker-posts

Μύθοι και πραγματικότητα για το νερό

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος, 03/09/2011
Το νερό είναι πηγή ζωής για τους ανθρώπους. Υπάρχει στη φύση αλλά και στην καθημερινή μας διατροφή. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς νερό. Κατά συνέπεια έχουν αναπτυχθεί πολλές θεωρίες σχετικά με τις ιδιότητες και τον τρόπο που πρέπει να λαμβάνεται. Ποιά από αυτά όμως ισχύουν και ποια όχι;
 



Μύθος: Το νερό δεν βοηθά στην απώλεια βάρους
Αλήθεια: Το νερό βοηθά στη διαδικασία αδυνατίσματος. Πίνοντας λοιπό νερό νιώθουμε πιο γεμάτοι και έτσι ώστε να περιορίζεται η διάθεση για φαγητό. Το κρύο νερό μάλιστα ενισχύει το μεταβολισμό σύμφωνα με έρευνες.
 
Μύθος: Το νερό περιορίζει τους πονοκεφάλους
Αλήθεια: Σύμφωνα με τα αποδεικτικά στοιχεία των επιστημόνων Goldfarb και Negoianu κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
 
Μύθος: Όταν διψάμε σημαίνει ότι έχουμε αφυδατωθεί
Αλήθεια: Η δίψα ξεκινάει όταν η συγκέντρωση του αίματος είναι αυξημένη (κάτω από 2%), ενώ οι περισσότεροι ειδικοί ορίζουν την αφυδάτωση ως την κατάσταση όπου η συγκέντρωση έχει αυξηθεί φτάνοντας τουλάχιστον το 5%.
 
Μύθος: Το «αγνό» νερό που του έχουν αφαιρεθεί όλα τα άλατα και τα μέταλλα έχει ωραιότερη γεύση από το απλό.
Αλήθεια: Κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς τα άλατα, το ασβέστιο και το μαγνήσιο είναι αυτά που δίνουν γεύση στο νερό, με αποτέλεσμα το «αγνό» νερό να είναι απλά άνοστο.
 
Μύθος: Πρέπει να πίνουμε 8 ποτήρια νερό την ημέρα
Αλήθεια: Από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ιατρικής αναφέρεται πως ότι οι γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν περίπου 2 λίτρα ή 8 ποτήρια την ημέρα και οι άντρες 3 λίτρα ή 12 ποτήρια την ημέρα, οποιουδήποτε υγρού, όχι μόνο νερού.
 
Μύθος: Το εμφιαλωμένο νερό μπορεί να κάνει κακό στα δόντια
Αλήθεια: Τα εμφιαλωμένα νερά δεν περιέχουν φθόριο, όπως περιέχει σε διάφορες χώρες το νερό βρύσης. Το φθόριο αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την υγεία των οστών και των δοντιών και η φήμη αυτή προφανώς έχει κυκλοφορήσει κυρίως στο εξωτερικό, όπου ίσως τα προβλήματα δοντιών προκύπτουν πιο συχνά σε αυτούς που καταναλώνουν εμφιαλωμένο νερό.
 
Μύθος: Η κατανάλωση νερού βελτιώνει την υφή του δέρματος
Αλήθεια: Στην πραγματικότητα, το νερό που πίνουμε έχει μικρή σχέση με την κατάσταση της επιδερμίδας μας και δεν φτάνει ποτέ σε αυτή. Για το δέρμα μας υπεύθυνα είναι η ποσότητα και η λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων, όπως επίσης και διάφοροι εξωτερικοί παράγοντες όπως το περιβάλλον και η περιποίηση της επιδερμίδας.
 
Μύθος: Η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού είναι φιλική προς το περιβάλλον
Αλήθεια: Τα πλαστικά μπουκάλια μπορεί να μεταφέρουν χημικά στο νερό που καταναλώνουμε, μετά από πολλές χρήσεις, ενώ αν δεν καθαρίζονται σωστά, αποτελούν και κατοικία των βακτηρίων που προέρχονται από το στόμα μας. Τα περισσότερα πλαστικά μπουκαλάκια δεν καταλήγουν στην ανακύκλωση. Τα μπουκαλάκια νερού που πετιούνται την Αμερική σε ένα χρόνο αντιστοιχούν στη βενζίνη που θα μπορούσε να κινεί 100000 αυτοκίνητα για ένα χρόνο.
 
Μύθος: Στον αθλητισμό είναι απαραίτητα τα αθλητικά ποτά κι όχι το νερό προκειμένου να έχουμε υψηλές επιδόσεις
Αλήθεια: Τα αθλητικά ποτά είναι πλούσια σε στοιχεία, χρήσιμα για τον οργανισμό που μπορούν να δώσουν ενέργεια. Έχουν καλύτερη γεύση όμως, εκτός από τις περιπτώσεις αθλητών με έντονη προπόνηση, οι οποίοι εμπλουτίζουν την ενυδάτωσή τους και με αθλητικά ποτά, προκειμένου να αντισταθμίσουν το νάτριο που χάνουν με τον ιδρώτα δεν φαίνονται πιο χρήσιμα από το νερό. Η σωστή ποσότητα νερού, είναι πολύ σημαντική για τους αθλητές όλων των ηλικιών, προκειμένου να μεταφέρονται τα θρεπτικά συστατικά και η ενέργεια και να απαλείφεται η ζέστη κατά τη διάρκεια της άσκησης.

flowmagazine.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια