Ticker

6/recent/ticker-posts

Η μείωση της παραγωγής και η αύξηση της ζήτησης έδωσε ώθηση στις τιμές της βιομηχανικής ντομάτας

Ογδόντα τρία ευρώ τον τόνο πληρώνουν αυτή την περίοδο οι βιομηχανίες τους ντοματοπαραγωγούς στην Λάρισα ενώ στα 85 ευρώ/τόνο πληρώνονται οι συνάδελφοί τους στην Ηλεία. Ωστόσο, στην πρώτη περίπτωση οι συγκομιδή βρίσκεται σχεδόν στην μέση της ενώ στην Ηλεία η διαδικασία παράδοσης ντομάτας στα εργοστάσια έχει φθάσει σχεδόν στο τέλος της. Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, μετά την αρχική απογοήτευση τα χαμόγελα φαίνεται ότι έχουν επιστρέψει στα πρόσωπα των Λαρισαίων παραγωγών αφού η συγκεκριμένη τιμή που απολαμβάνουν είναι πολύ καλύτερη από αυτή που αρχικά αναμενόταν. 

Για το πώς διαμορφώνεται αυτή την στιγμή η κατάσταση στην Θεσσαλία ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με το το μέλος του Δ.Σ. της ΕΑΣ Λάρισας, κ. Στέλιο Ρίζο ο οποίος μας τόνισε: «Η συγκομιδή ολοκληρώνεται τέλος Σεπτεμβρίου αφού η χρονιά είναι όψιμη. Όσον αφορά τις τιμές ήδη οι δύο βιομηχανίες έχουν φθάσει να πληρώνουν τους παραγωγούς 83 ευρώ τον τόνο και αναγκάζεται και η τρίτη βιομηχανία να ανεβάζει την τιμή δίνοντας brix χωρίς ωστόσο να αλλάζει το αρχικό συμβόλαιο».
Και προσθέτει: «Η τιμή φέτος είχε ξεκινήσει από τα 65 ευρώ τον τόνο. Μέχρι στιγμής έχει παραδοθεί το 65% του προϊόντος ενώ όσον αφορά την ομάδα παραγωγών της ΕΑΣ Λάρισας μέχρι σήμερα έχει παραδώσει περίπου 7.000 τόνους. Τέλος να πούμε ότι ποιοτικά η φετινή είναι μια μέτρια χρονιά.

Ηλεία

Από την πλευρά του ο παραγωγός και μέλος της Ομάδας Παραγωγών Βιομηχανικής Ντομάτας Αμαλιάδας, κ. Χρήστος Βαλιανάτος αναφέρει στον ΑγροΤύπο: «Τα εργοστάσια αναμένεται να κλείσουν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου ενώ μέχρι στιγμή στην Ηλεία έχει παραδοθεί στις βιομηχανίες το 80% της παραγωγής. Η τιμή είναι εκεί που είχαμε πει από την αρχή γύρω στα 85 ευρώ τον τόνο ενώ οι παραγωγοί έχουν πληρωθεί ήδη για το 40% της συνολικής αξίας της παραγωγής που έχουν παραδώσει ως την 31η Αυγούστου».
Και καταλήγει: «Βέβαια τα έξοδα των ντοματοπαραγωγών είναι πολλά αλλά σε σχέση με το καρπούζι που φέτος είναι πολύ άσχημα οι ντοματοπαραγωγοί θα έχουν κάποιο κέδρος. Αυτό που θέλω να συμπληρώσω είναι ότι τελικά η μείωση της παραγωγής και στον νομό Ηλείας ξεπερνάει τελικά το 15% σε σχέση με πέρσι (ενώ αρχικά αναμενόταν μείωση της τάξεως του 10%) αφού από τις 20 Αυγούστου και μετά η καλλιέργειες δεν είχαν τις αναμενόμενες αποδώσεις».
www.agrotypos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια