Ticker

6/recent/ticker-posts

ΚΥΠΡΟΣ: Μεγαλύτερο απ τις αρχικες εκτιμήσεις το κοίτασμα φυσικού αερίου

Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ
Ενδείξεις για ύπαρξη κατά πολύ μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου από αυτό που αρχικά υπολογιζόταν, στον βυθό της κυπριακής ΑΟΖ στο Οικόπεδο 12, προκύπτουν στα πρώτα στάδια της γεώτρησης σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ.
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα του "Φιλελεύθερου", το κοίτασμα μπορεί να είναι έως και 30-40% μεγαλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, ενώ ήδη από τη Δευτέρα στο φρεάτιο της γεώτρησης εμφανίστηκαν τα πρώτα ίχνη αερίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι ο κ. Χριστόφιας προτίθεται να μεταβεί στην πλατφόρμα εντός των προσεχών ημερών σε μία κίνηση και με συμβολικό περιεχόμενο.


Η αρμοδία υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Πραξούλα Αντωνιάδου εμφανίστηκε χθες πάντως πιο συγκρατημένη δηλώνοντας ότι σε οποιοδήποτε στάδιο μιας γεώτρησης για εξεύρεση υδρογονανθράκων "μπορεί να προκύψουν ίχνη αερίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εντοπίσαμε το κοίτασμα".



Η κ. Αντωνιάδου προσδιόρισε τον επόμενο Δεκέμβριο ως το χρονικό σημείο που θα υπάρχουν οι πρώτες ασφαλείς ενδείξεις, σε μια διαδικασία πλήρους αξιολόγησης των κοιτασμάτων που θα διαρκέσει σχεδόν ένα έτος. Σε ό,τι αφορά την πορεία της γεώτρησης, η κ. Αντωνιάδου δήλωσε ότι βρίσκεται στο μέσο του στόχου και το τρυπάνι έχει φθάσει σχεδόν στα 2.200 μέτρα κάτω από τον βυθό της θάλασσας και ο τελικός στόχος είναι να φθάσει στα 4.000 μέτρα.



Οσο προχωρεί πάντως η γεώτρηση τόσο κλιμακώνονται οι τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή.



Η Αγκυρα, με NOTAM που εξέδωσε τη Δευτέρα, δέσμευσε παράνομα περιοχή νοτίως της Λεμεσού στα διεθνή χωρικά ύδατα κοντά στο "Οικόπεδο 12" για την πραγματοποίηση χθες το απόγευμα αεροναυτικής άσκησης.




Η κυπριακή κυβέρνηση αντέδρασε κηρύσσοντας άκυρη τη ΝΟΤΑΜ καθώς αφορούσε περιοχή εντός του FIR Λευκωσίας για την οποία αρμόδιες είναι οι κυπριακές αρχές.



Χθες επρόκειτο να αποπλεύσει το "Πίρι Ρέις" από το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου για να συνεχίσει τις παράνομες έρευνές του στην κυπριακή ΑΟΖ, σε αυτό που η Αγκυρα και το ψευδοκράτος ονόμασαν "Οικόπεδο G" και επικαλύπτει μεγάλο μέρος και του "Οικοπέδου 12" στο οποίο γίνεται η γεώτρηση.



Ο καθηγητής Ντέρμαν Ντοντουρούρ, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου της Σμύρνης που διαχειρίζεται το σκάφος, δήλωσε ότι το "Πίρι Ρέις" θα συνεχίσει την έρευνα στην ιδια περιοχή τις επόμενες είκοσι ημέρες και, αποφεύγοντας να δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες, εξέφρασε την εκτίμηση ότι "λόγω φθινοπώρου οι άνεμοι πιθανόν να επηρεάσουν την ποιότητα των ερευνών ?".



Το άλλο ερευνητικό σκάφος, το νορβηγικό "Bergen Surveyor" που πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες στην περιοχή βάσει NAVTEX που έχουν εκδώσει οι τούρκικες αρχές, χθες κινήθηκε νότια έξω από τα κυπριακά χωρικά ύδατα δυτικά της Πάφου.



ΕΘΝΟΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια