Ticker

6/recent/ticker-posts

Το Αειφόρο Σχολείο

Το Βραβείο Αειφόρου Σχολείου είναι ένας διαγωνισμός μεταξύ σχολείων από όλες τις βαθμίδες (νηπιαγωγεία - ειδικά σχολεία, δημοτικά, γυμνάσια - λύκεια). Πρόκειται για εναλλακτικό διαγωνισμό που αφορά το συνολικό «πρασίνισμα» του σχολείου, ή, καλύτερα, για τον προσανατολισμό όλης της σχολικής κοινότητας προς την αειφορία. Τα σχολεία διαγωνίζονται στην επίτευξη καλύτερων επιδόσεων σε τρεις γενικούς τομείς:  τον παιδαγωγικό, τον  κοινωνικό και οργανωτικό και τον περιβαλλοντικό.
Το «Αειφόρο Σχολείο» είναι ένα εφικτό όραμα. Βασική ιδέα του, είναι η ενσωμάτωση της ιδέας και των αξιών της αειφορίας σε κάθε πλευρά της ζωής του. Συγκεκριμένα, στη διοίκηση, τη μαθησιακή διαδικασία, τη διαχείριση των κτηρίων, τις μετακινήσεις από και προς το σχολείο, τις σχέσεις του σχολείου με τη σχολική και την ευρύτερη τοπική κοινότητα.
Με σκοπό την επίτευξη αυτού του οράματος, πολλά σχολεία από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στο διαγωνισμό. Τα σχολεία που κέρδισαν το πρώτο βραβείο ήταν το 2ο Γυμνάσιο Ξυλοκάστρου Κορινθίας (Γυμνάσια-Λύκεια),το 2ο 6/θέσιο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αιγαίου –Ρόδος (Δημοτικά)και το Α’ ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Πάτρας (Νηπιαγωγεία).
Τα βραβεία για τα σχολεία είναι χρηματοδοτήσεις για αγορά διδακτικού υλικού καθώς και για περιβαλλοντικές εκδρομές. Εκτός αυτών προσφέρονται βεβαιώσεις συμμετοχής και βράβευσης για εκπαιδευτικούς και μαθητές καθώς και η επίσημη σημαία στο σχολείο.
Γενικότερα το πρόγραμμα έχει πολλά θετικά στοιχεία και μπορεί να αποτελέσει το μέλλον των σχολείων. Πρόκειται για ένα αύταρκες, αυτοκατευθυνόμενο, βαθιά φιλοπεριβαλλοντικό σχολείο το οποίο λειτουργεί δημοκρατικά. Το σημαντικό στοιχείο είναι πως μπορεί να προσφέρει εξοικονόμηση πόρων και χρημάτων (μείωση κατανάλωσης χαρτιού, ενέργειας, νερού κ.α.), βελτίωση της λειτουργίας του σχολείου ως οργανισμού μάθησης, ενδυνάμωση των σχέσεων του σχολείου με την τοπική κοινωνία και πολλά ακόμα.
Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από Υπουργεία και Πανεπιστήμια.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια