Ticker

6/recent/ticker-posts

Η κουβέντα με τον “κολλητό” μας το καλύτερο αγχολυτικό

Πρόκειται για το πόρισμα μιας Αμερικανικής έρευνας σύμφωνα με την οποία η παρέα με τον καλύτερο μας φίλο μας αποδεσμεύει από το άγχος και το στρες της καθημερινότητας. Η συναναστροφή όχι με οποιοδήποτε φίλο αλλά με τον πιο οικείο μας, με τον καλύτερο μας φίλο αποδεικνύεται σωτήρια για την απαλλαγή της καθημερινής πίεσης.

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ. Ράιαν Άνταμς, επίκουρος καθηγητής Παιδιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Νοσοκομείου Παίδων στο Σινσινάτι επισημαίνει πως ο «κολλητός μας» μπορεί να συμβάλει στην καλυτέρευση του εαυτού μας. Παρά το γεγονός πως η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε παιδιά ηλικίας 10 με 15 χρόνων, τα ευρήματα μπορούν να ισχύσουν και για τους εφήβους αλλά και τους ενήλικες σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα.

Οι επιστήμονες ζήτησαν από τα παιδιά να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο πέντε φορές την ημέρα επί τέσσερις σχολικές ημέρες. Τους ζήτησαν να αξιολογήσουν αυτά που τους είχαν συμβεί τα τελευταία 20 λεπτά, βαθμολογώντας τα συναισθήματα που ένιωθαν κάθε φορά σε μια κλίμακα από το 1 που αντιστοιχούσε στο «πολύ καλά» έως το 7 που αντιστοιχούσε στο «πάρα πολύ άσχημα». Τους ζήτησαν επιπλέον να καταγράφουν τις συγκεκριμένες μέρες με ποιον προτιμούσαν να βρίσκονται εάν κάτι συνέβαινε τις εκείνες τις στιγμές. Εάν προτιμούσαν να είναι μαζί με τους γονείς, τα αδέλφια, τον καλύτερό τους φίλο ή φίλη, τους συμμαθητές, τον δάσκαλο, οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο ή μόνα τους. Οι ερευνητές στην συνέχεια συνέλεγαν δείγματα από το σάλιο τους προκειμένου να μετρήσουν τα επίπεδα της κορτιζόλης που είναι η ορμόνη του στρες.

Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής ήταν να διαπιστώσουν οι ερευνητές πως η παρουσία του καλύτερού τους φίλου στη διάρκεια των στρεσογόνων γεγονότων μείωνε δραστικά τις σωματικές επιδράσεις των αρνητικών εμπειριών τους. Τα παιδιά παρήγαγαν λιγότερη κορτιζόλη και ένιωθαν πολύ καλύτερα με τον εαυτό τους. Το ακριβώς αντίθετο συνέβαινε όταν οι μαθητές βρισκόταν με οποιοδήποτε άλλον εκτός του καλύτερού τους φίλου, με αποτέλεσμα τα επίπεδα της κορτιζόλης να αυξάνονται, η αυτοπεποίθησή τους να μειώνεται δραματικά και να μην νιώθουν καλά με τον εαυτό τους.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση “Developmental Psychology” απέδειξε πως η παρουσία του «κολλητού» μας μάς επιφέρει θετικά αποτελέσματα στην κοινωνική, συναισθηματική και πνευματική ισορροπία. Η συντροφιά και η ψυχαγωγία που εισπράττουμε μας δημιουργεί το συναίσθημα της προστασίας και της ασφάλειας. Αποδεσμευόμαστε κατά αυτόν τον τρόπο από το άγχος και το στρες που μας προκαλεί η καθημερινότητα και από τις ενδεχόμενες πιέσεις που μας προκαλούν τα περιβάλλοντα μέσα στα οποία δραστηριοποιούμαστε. Γι’ αυτό το λόγο ας κάνουμε καλύτερο τον εαυτό μας μιλώντας στον καλύτερο μας φίλο!


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια