Ticker

6/recent/ticker-posts

Στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής!

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ & οι Έλληνες έφηβοι εφευρέτες μαζί στο Abu Dhabi
Κέρδισαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό ρομποτικής με τη δημιουργία ρομπότ αναδάσωσης!
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ είναι η ελληνική περιβαλλοντική οργάνωση για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Οι Reforestation Roboteam είναι Έλληνες έφηβοι εφευρέτες που κέρδισαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό Ρομποτικής για τη δημιουργία ρομπότ αναδάσωσης!

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ είναι η ελληνική περιβαλλοντική οργάνωση για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Οι Reforestation Roboteam είναι Έλληνες έφηβοι εφευρέτες που κέρδισαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό Ρομποτικής για τη δημιουργία ρομπότ αναδάσωσης! 

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ & οι Reforestation Roboteam βρέθηκαν στο Abu Dhabi από τις 17 ως τις 21 Νοεμβρίου, όπου έλαβαν μέρος στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής! Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, από το 1997 μέχρι σήμερα έχει φυτέψει περίπου 200.000 δέντρα σε ορεινά και περιαστικά δάση όλη την Ελλάδα με τη φροντίδα ειδικών και δασολόγων για να εμπλουτίσει σε τροφικές πηγές το βιότοπο άγριων ζώων και να βοηθήσει καμένες ή υποβαθμισμένες περιβαλλοντικά περιοχές να ανακάμψουν. 

Η ιδέα της δημιουργίας ενός Ρομπότ-Αναδασωτή και μάλιστα από ελληνικά μυαλά και χέρια ενθουσίασε τόσο που αποφασίστηκε να υποστηριχθεί η αποστολή της Reforestation Roboteam στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής. Το Ρομπότ-Αναδασωτής μπορεί να φυτέψει γρήγορα, αποτελεσματικά και σύμφωνα με τα επιστημονικά πρωτόκολλα οποιαδήποτε έκταση –ακόμη και δυσπρόσιτη για τον άνθρωπο- που χρειάζεται αναδάσωση. Το Reforestation Robot φτιάχτηκε σε μικροκλίμακα με υλικά από το βασικό πακέτο της Lego, για να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων. 

Τα μέλη που αποτελούν τη Reforestation Roboteam είναι οι: Βουτυράκου Διαλεχτή-Αθηνά (7ο λύκειο Ν. Σμύρνης), Βαμβακιά Γαλάτεια (12ο λύκειο Πειραιά), Βουτυράκος Νικόλαος (3ο λύκειο Ν. Σμύρνης), Προπονητής της ομάδας είναι ο: Βουτυράκος Κων/νος



Το ρομπότ αποτελείται από πληθώρα υλικών. Διαθέτει έναν αισθητήρα φωτός (light sensor) με τον οποίο ανιχνεύει σημάδια που υποδεικνύουν την καταλληλότητα μιας περιοχής για να υλοποιηθεί η φύτευση (υποτίθεται πως μια ομάδα ανθρώπων έχει τοποθετήσει άσπρα σημάδια στις περιοχές που πρέπει να φυτευτούν δενδρύλλια) και χρησιμοποιεί τρυπάνι για να ανοίξει τρύπες στο έδαφος. Το περιστροφικό σύστημα που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ρομπότ, του επιτρέπει να μεταφέρει και να φυτεύει δενδρύλλια στις τρύπες που ανοίγει (στην τωρινή μορφή της κατασκευής το ρομπότ μεταφέρει πέντε δενδρύλλια, ενώ αντίστοιχα στην πρωταρχική του μορφή μετέφερε μόλις τρία). Επιπρόσθετα, το σύστημα περιλαμβάνει έναν αισθητήρα υπερήχων (ultrasonic sensor) με τον οποίο ανιχνεύονται οι γκρεμοί για να αποφευχθεί η πτώση του οχήματος, καθώς και δύο ακόμα (μπροστά και πλάγια) με τους οποίους ανιχνεύονται τα εμπόδια για να αποφευχθούν πιθανές συγκρούσεις.

Σε πραγματικό επίπεδο ένα τέτοιο κατασκεύασμα υπερέχει έναντι του ανθρώπου καθώς είναι ικανό να φυτεύει μεγάλες ποσότητες σε μεγάλες εκτάσεις γης, ενώ ταυτόχρονα ο χρόνος που χρειάζεται είναι ελάχιστος. Ακόμα περιορίζει την πιθανότητα λάθους (ενδεικτικά αναφέρεται ότι στις αναδασώσεις από εθελοντές, περίπου το 17% των δενδρυλλίων καταστρέφεται από ανθρώπινη απροσεξία), ενώ η παρουσία του ανθρώπου πλέον δεν είναι απαραίτητη, έτσι ώστε το πλεονάζον ανθρώπινο δυναμικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην περιποίηση (επιτήρηση, φύλαξη, πότισμα) της αναδασωμένης περιοχής. Μάλιστα το ρομπότ μπορεί να φυτεύει και σε περιοχές δύσβατες και δυσπρόσιτες. Τέλος η αντοχή του είναι τεράστια, αφού μπορεί να λειτουργεί ανεξαρτήτως σωματικής εξάντλησης ή καιρικών φαινομένων, παράγοντες που επηρεάζουν τις ανθρώπινες επιδόσεις.

Η ομάδα Reforestation κατέλαβε την πρώτη θέση στον 3ο πανελλήνιο διαγωνισμό ρομποτικής W.R.O Hellas, προκριματικό για την Παγκόσμια Ολυμπιάδα (World robot Olympiad) στην open category του διαγωνισμού, κατηγορία χωρίς ηλικιακές βαθμίδες. Το θέμα του φετινού διαγωνισμού για την open ήταν: «Τα ρομπότ βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων». Κάθε ομάδα κλήθηκε να φτιάξει ένα ρομπότ που θα υπηρετεί αυτόν τον σκοπό και να το παρουσιάσει, εξηγώντας τους λόγους που βελτιώνει την ανθρώπινη ζωή.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ εύχεται ολόψυχα καλή επιτυχία στην ομάδα Reforestation και είμαστε σίγουροι ότι θα διακριθούν και στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής. Ως περιβαλλοντική οργάνωση υποστηρίζουμε κάθε καινοτόμα προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος και της άγριας ζωής!


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια