Ticker

6/recent/ticker-posts

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με comics

Ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού προσφέρει το Νοέμβριο το Μουσείο Ηρακλειδών (Ηρακλειδών 16, Θησείο) σε συνεργασία με τηνComicdom Press. Με τίτλο «Γράφοντας με εικόνες» και στόχο τον συνδυασμό εικόνας και λόγου προσκαλεί γονείς και παιδιά κάθε Σάββατο του Νοεμβρίου να ζήσουν μια νέα εμπειρία. Οι ημερομηνίες των συναντήσεων είναι: 5, 12, 19, 26 Νοεμβρίου, 13:00-15:00. 

Comics και αφήγηση

Η τέχνη των comics αποτελεί ένα αφηγηματικό μέσο που συνδυάζει την εικόνα και το λόγο με τρόπο μοναδικό. Και σαν ξεχωριστή τέχνη έχει και αυτή τους μυστικούς «κώδικές» της και τις τεχνικές της. Αυτοί οι κώδικες και οι τεχνικές θα αναλυθούν και θα μεταδοθούν στους μαθητές που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Τα τελευταία χρόνια η αξία των comics σα μέσο εκπαίδευσης έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως και πλέον η τέχνη αυτή έχει ενταχθεί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από την προσχολική ηλικία μέχρι και την ανώτατη εκπαίδευση. Η τάση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η μάθηση γίνεται ευκολότερη και διασκεδαστική. Όταν η τέχνη των comics συνδυάζεται με τη δύναμη του ζωντανού προφορικού λόγου μέσα από την αφήγηση, το αποτέλεσμα είναι ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό ταυτόχρονα.

Με το πρόγραμμα «Λόγος και Εικόνα» θα συνδυαστούν τα δύο αυτά αφηγηματικά μέσα με τον πιο αρμονικό τρόπο. Από τη μία οι μαθητές θα γνωρίσουν την τέχνη των comics, τη δομή και τη λειτουργία τους ενώ ταυτόχρονα θα αναλυθεί η δύναμη της εικόνας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει κατανοητό πως μια εικόνα λέει μια ιστορία και θα με την απαραίτητη καθοδήγηση τα παιδιά καλούνται να πλάσουν τη δική τους ιστορία. Στη συνέχεια τα παιδιά ενθαρρύνονται να φτιάξουν τη δική τους εικόνα που λέει τη δική τους ιστορία. Το επόμενο βήμα είναι να πλάσουν μια σειρά από εικόνες που λένε μια ολοκληρωμένη ιστορία με αρχή μέση και τέλος. Το κόστος κάθε ενότητας ανέρχεται στα 20 ευρώ. 

Οι Ενότητες

Το εργαστήριο αποτελείται από τέσσερεις αυτοτελείς ενότητες, κατά τη διάρκεια των οποίων τα παιδιά εισάγονται στην έννοια της αφήγησης και στην τέχνη των comics και μαθαίνουν να δημιουργούν μικρές ή μεγαλύτερες ιστορίες χρησιμοποιώντας τη “γραμματική” και το “συντακτικό” της 9ης τέχνης. Η κάθε ενότητα λειτουργεί ωςαυτόνομο εργαστήριο, αλλά και οι τέσσερεις μαζί συνθέτουν έναν ολοκληρωμένο κύκλο μαθημάτων.

Ενότητα 1η: Εισαγωγή στην έννοια της αφήγησης και στην τέχνη των comics

Ενότητα 2η: Φτιάχνοντας μια μικρή ιστορία: εισαγωγή στα comic strips

Ενότητα 3η: Δημιουργία χαρακτήρα

Ενότητα 4η: Αποδόμηση και δόμηση μιας σελίδας comic

Μουσείο Ηρακλειδών (Ηρακλειδών 16, Θησείο)

Για περισσότερες πληροφορίες

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια