Ticker

6/recent/ticker-posts

Η πρόσδεση του Soyuz στον Διαστημικό Σταθμό:Βίντεο


Το διαστημικό σκάφος της NASA Soyuz TMA-22 που μεταφέρει τον αμερικανό αστροναύτη Dan Burbank και τους Ρώσους Anton Shkaplerov και Anatoly Ivanishin προσδέθηκε με επιτυχία στην πλατφόρμα  Poisk του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού σήμερα Τετάρτη στις 12:24 π.μ. EST (07:24 π.μ. ώρα Ελλάδος).
Οι τρεις κοσμοναύτες ξεκίνησαν από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν στις 11:14 μ.μ. EST την Κυριακή (08:14 π.μ. Δευτέρα, ώρα Ελλάδος).
Το «Soyuz» αποτελεί μονόδρομο για τη μεταφορά αστροναυτών στο Διαστημικό Σαθμό μετά την απόσυρση των διαστημικών λεωφορείων της NASA αλλά η απώλεια ενός ρωσικού σκάφους που μετέφερε προμήθειες στον ΔΔΣ τον Αύγουστο, προκάλεσε πλήθος ερωτημάτων για την ασφάλεια των διαστημικών πτήσεων, αναγκάζοντας τους Ρώσους να αναβάλουν την αποστολή του «Soyuz» για σχεδόν δυο μήνες. Παράλληλα, η ρωσική Διαστημική Υπηρεσία δέχτηκε ένα ακόμη πλήγμα πριν από λίγες μέρες, όταν το σκάφος με προορισμό το «Φόβο», το δορυφόρο του Αρη, απέτυχε να θέσει σε λειτουργία τους προωθητήρες και αναμένεται να συντριβεί στη Γη σε λίγες εβδομάδες.
Μόλις άνοιξε η καταπακτή πρόσδεσης μεταξύ Soyuz και ο ΔΔΣ το τριμελές πλήρωμα υποδέχτηκαν τα μέλη της αποστολής Expedition 29 που εργάζεται στο σταθμό, ο Mike Fossum της NASA, ο Satoshi Furukawaτου Ιαπωνικού Οργανισμού Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης και ο Ρώσος Sergei Volkov. Το νέο τριμελές πλήρωμα θα παραμείνει τέσσερεις μήνες σε τροχιά.
Τα έξι μέλη του πληρώματος θα μείνουν λίγο λιγότερο από μία εβδομάδα μαζί, πριν οι Fossum, Furukawa και Volkov επιστρέψουν  την ερχόμενη Δευτέρα με το Soyuz TMA-02M που τους μετέφερε στο σταθμό στις 9 του περασμένου Ιουνίου. Η αναχώρησή τους θα σηματοδοτήσει την έναρξη της αποστολής Expedition 30, υπό την αρχηγία του Dan Burbank. Μια μικρή τελετή αλλαγής της αποστολής έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Κυριακή.
Τη νέα τριάδα αστροναυτών έχει προγραμματιστεί να την επισκεφτούν στις 21 Δεκεμβρίου, τρεις επιπλέον νέοι αστροναύτες. Ο αμερικανός Don Pettit, ο Ρώσος Oleg Kononenko και ο ευρωπαίος Andre Kuipers.
Ο Dan Burbank πραγματοποιεί την τρίτη επίσκεψη του στο σταθμό. Οι δύο προηγούμενες επισκέψεις του ήταν με το διαστημικό λεωφορείο Atlantis. Κατά τη διάρκεια της αποστολής STS-106 το Σεπτέμβριο του 2000, βοήθησε να προετοιμάσει το σταθμό για το πρώτο μόνιμο πλήρωμα του. Κατά τη διάρκεια της αποστολής STS-115, το Σεπτέμβριο του 2006, διηύθυνε ένα διαστημικό περίπατο διάρκειας 7 ωρών, και 11 λεπτών κατά τον οποίο ενεργοποιήθηκε η δυνατότητα χρ ήσης των φωτοβολταϊκών συστοιχιών του ΔΔΣ.



Δείτε το βίντεο


Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια