Ticker

6/recent/ticker-posts

Ανακάλυψη που μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα στην καλλιέργεια του καλαμποκιού

Επιστήμονες του Purdue University, ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν τη δράση μιας ορμόνης (brassinosteroid) η οποία μπορεί να αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα στην καλλιέργεια.
Συγκεκριμένα, κατάφεραν με φυσικό τρόπο (τα φυτά δεν είναι γενετικά τροποποιημένα) να αναστείλουν την παραγωγή της με αποτέλεσμα το φυτό να γίνεται νάνο και να μην παράγει αρσενική ταξιανθία. Στη θέση της επάκριας αρσενικής ταξιανθίας, αναπτύσσεται ο σπάδικας, κάτι που είναι εξαιρετικά επωφελές για την σποροπαραγωγή υβριδίων η οποία δεν θέλει κατά το δυνατόν ελεύθερη γονιμοποίηση των φυτών στον αγρό.

Πέρα από τη σποροπαραγωγή η εξέλιξη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε θεαματική αύξηση της απόδοσης αφού το φυτό θα χρησιμοποιεί περισσότερους πόρους για την παραγωγή σπόρων, κάτι ανάλογο με την επανάσταση που έφερε στην καλλιέργεια του σιταριού η εμφάνιση των ημινάνων ποικιλιών από τον Dr. Norman Borlaug τις δεκαετίες του 1940 και 1950. Σύμφωνα με τον Dr. Gurmukh Johal, από το Πανεπιστήμιο του Purdue, «ο αραβόσιτος παράγει πολύ περισσότερη γύρη από αυτή που χρησιμοποιεί με αποτέλεσμα μια μεγάλη απώλεια ενέργειας. Ελέγχοντας αυτή τη διαδικασία μπορούμε να οδηγηθούμε σε σημαντική βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων του».

*Είναι ετήσιο, ψηλό φυτό με χοντρό όρθιο και συμπαγή βλαστό, στενά και μακριά φύλλα σε σχήμα σπαθιού και κυματιστά άκρα. Στην κορυφή του φυτού υπάρχει η αρσενική ταξιανθία που σχηματίζει θύσανο, έχει δε την ονομασία φόβη. Η θηλυκή ταξιανθία αποτελείται από ένα πλατύ στάχυ με παχύ άξονα, πάνω στον οποίο βρίσκονται τα άνθη σε σειρές. Η ταξιανθία αυτή ονομάζεται σπάδικας. Στη συνέχεια τη θέση των ανθών παίρνουν οι κόκκοι που καλύπτονται από φύλλα ενώ στη κορυφή του σπάδικα υπάρχει θύσανος αποτελούμενος από πολλές μακριές τριχοειδείς κλωστές.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια