Ticker

6/recent/ticker-posts

Παρνασσός (Βίντεο)

Η εκπομπή «ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» στο επεισόδιο «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ» παρουσιάζει το βουνό αυτό με την πλούσια ιστορία αλλά και το δυναμικό παρόν. 
Ο λόρδος ΜΠΑΪΡΟΝ και ο ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ είναι κάποιες από τις σημαντικές προσωπικότητες που ασχολήθηκαν στο έργο τους με την τοποθεσία αυτή.
Ο ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ περιβάλλεται από ένα μεγάλο αριθμό χωριών όπως η κοσμική ΑΡΑΧΩΒΑ. Αναπτυσσόμενος τουριστικός προορισμός έχει γίνει το βουνό λόγω των τριών χιονοδρομικών του εγκαταστάσεων. 
Υπάρχουν όμως και πολλά λιγότερο τουριστικά μέρη, όπως το χωριό ΛΙΛΑΙΑ, το οποίο παρουσιάζεται στο συγκεκριμένο επεισόδιο. Τα φτωχικά σπίτια του, δείγμα αρχιτεκτονικής του ρουμελιώτικου χώρου, μετατρέπονται σε σπίτια με προσωπικότητα χάριν στους ιδιοκτήτες τους. 
Μέσα στην απομόνωση του χειμώνα το χωριό αυτό γιορτάζει την αποκριά σύμφωνα με την παράδοση και ο καθένας μας είναι καλεσμένος. 
Τέλος, ο ερευνητής της πανίδας και της χλωρίδας των ελληνικών βουνών, ο κύριος ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΦΗΚΑΣ, μιλά στην κάμερα της εκπομπής για την υποβαθμισμένη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πανίδα του βουνού. Η χλωρίδα του όμως παραμένει ενδιαφέρουσα λόγω των σπάνιων ή ενδημικών φυτών, χαρακτηριστικά της αλπικής ζώνης.
 Ένα μέρος του ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ έχει άλλωστε χαρακτηριστεί εθνικός δρυμός από το 1938, όταν η προστασία του περιβάλλοντος δεν είχε αναπτυχθεί ως πολιτική.


Πηγή:Αρχείο ΕΡΤ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια