Ticker

6/recent/ticker-posts

Τα πάνω κάτω σε μισθούς, συμβάσεις, αποζημιώσεις, επιδόματα

Ανατροπές – σοκ στις συμβάσεις που έληξαν μέχρι τις 14 Αυγούστου του 2011 φέρνει η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας καθώς υπό ορισμένες προϋποθέσεις οι μισθοί των 1.700 ευρώ μπορεί να πέσουν στα... τάρταρα του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ μόνο με ατομική σύμβαση και υπό την απειλή απόλυσης!

Με την εγκύκλιο «ενεργοποιούνται» οι ρυθμίσεις του «δρεπανηφόρου μνημονίου» για τις μειώσεις αποδοχών σε 2,5 εκατ. μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ενώ ταυτόχρονα καταργείται πλήρως μονιμότητα σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες, που σημαίνει πρώτα μειώσεις μισθών και μετά ελεύθερες απολύσεις με μισές αποζημιώσεις κατόπιν προειδοποίησης εντός 6 μηνών!



Τα «πάνω κάτω» έρχονται και για τους νέους καθώς από τις 14 Φεβρουαρίου:

Αν είναι άνω των 25 ετών και αμείβονται με την Εθνική Σύμβαση, ισχύουν οι μειωμένοι κατά 22% μισθοί. Ο νέος «βασικός» (από τα 751,39 ευρώ) βρίσκεται στα 586 ευρώ μικτά και ανάλογα κατεβαίνουν οι αποδοχές στα επόμενα κλιμάκια. Ωστόσο, εργαζόμενος και εργοδότης μπορούν να συμφωνήσουν είτε μικρότερη του 22% μείωση είτε καθόλου μείωση.
Αν είναι κάτω των 25 ετών που είτε θα πιάσει δουλειά για πρώτη φορά είτε εργάζεται, θα παίρνει μισθό 510,95 ευρώ (-32% από τα 751,39 ευρώ) ανεξάρτητα αν έχει βγάλει Γυμνάσιο, Λύκειο ή αν έχει ένα και δυο πτυχία! Τις ίδιες αμοιβές θα έχουν και όσοι προσλαμβάνονται ή εργάζονται ως μαθητευόμενοι.
Το βασικό επίδομα ανεργίας διαμορφώνεται πλέον στα 359 ευρώ, ενώ μειώνονται άλλες 17 από τις παροχές του ΟΑΕΔ για μια μεγάλη κατηγορία εποχικών εργαζομένων.

Τρεις ζώνες κλαδικών συμβάσεων

Τρεις ημερολογιακές ζώνες κλαδικών συμβάσεων «οριοθετεί» η εφαρμοστική εγκύκλιος προτού έρθει το κλάδεμα μισθών και επιδομάτων…

1. Συμβάσεις (κλαδικές, ομοιοεπαγγελματικές, «επεκτατικές» κ.λπ.) που θα λήξουν μετά τις 14 Φεβρουαρίου. Όταν λήξουν (π.χ. σύμβαση που λήγει το Νοέμβριο του 2012) διατηρούνται σε ισχύ για τρεις ακόμη μήνες (ως το Φεβρουάριο του 2013). Μετά παραμένει ο «κλαδικός» μισθός με βάση την προϋπηρεσία και 4 επιδόματα, όπως τέκνων, ωρίμανσης (τριετίες), σπουδών και ανθυγιεινό. Από την αφαίρεση επιδομάτων προκαλούνται μειώσεις ώς και 40% (ξενοδοχοϋπάλληλοι).

2. Συμβάσεις που έληξαν στο εξάμηνο από 14 Αυγούστου 2011 μέχρι 14 Φεβρουαρίου 2012 και δεν έχουν ανανεωθεί. Εδώ δίνεται τρίμηνη μετενέργεια ώς τις 14 Μαΐου. Αν υπογραφεί νέα συλλογική σύμβαση μπορεί να διασωθούν οι μισθοί από τις μειώσεις, μια που θα φύγουν έτσι κι αλλιώς τα επιδόματα.

3. Συμβάσεις που έληξαν μέχρι τις 14 Αυγούστου του 2012 και το εξάμηνο ως τις 14 Φεβρουαρίου παρήλθε χωρίς υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης. Εδώ είναι που θα γίνει η μεγάλη «σφαγή», καθώς εγκύκλιος τις θεωρεί πλέον ατομικές συμβάσεις και δίνει περιθώριο ως τις 15 Μαΐου μόνο για υπογραφή νέας συλλογικής ή τροποποιημένης ατομικής σύμβασης. Τι σημαίνει αυτό; Καταρχήν «αναγνωρίζονται» οι καταβαλλόμενες αποδοχές ακόμη και αν είναι κάτω της τελευταίας κλαδικής σύμβασης, αλλά στην περίπτωση που δεν υπάρξει σύμβαση τότε θα πρέπει πρώτα να φτάσουν οι αμοιβές αυτές στα όρια της κλαδικής και μετά να γίνουν μειώσεις.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Παράδειγμα: Λογιστής, έγγαμος με 2 παιδιά και 16 χρόνια προϋπηρεσία έχει σήμερα βάσει κλαδικής σύμβασης συνολικές αποδοχές 2.109 ευρώ. Έστω ότι αυτή η κλαδική σύμβαση έληξε στο εξάμηνο από 14 Αυγούστου 2011 μέχρι 14 Φεβρουαρίου 2012.

Αν συνέβη αυτό τότε η εν λόγω κλαδική έχει τρίμηνη μετενέργεια και ως τις 14 Μαϊου του 2012 δεν αλλάζει. Μετά τη μετενέργεια όμως ο εργοδότης μπορεί, χωρίς να ρωτήσει τον υπάλληλο, να του καταργήσει επιδόματα αξίας 400 ευρώ. Έτσι, ο λογιστής του παραδείγματος θα παίρνει το βασικό μισθό του κλιμακίου με 16 χρόνια (1.334,85 ευρώ), 10% από το επίδομα των δυο τέκνων (133,48 ευρώ) και 18% λόγω πτυχίου (240,27 ευρώ). Σύνολο: 1.708,60 ευρώ. Ο μισθός του θα μειωθεί δηλαδή κατά 400 ευρώ ή κατά 19%.

Αυτή είναι η «νόμιμη» μείωση. Τι μπορεί να γίνει μετά; Αυτός ο μισθός θα ισχύει έως ότου υπογραφεί νέα σύμβαση. Οπότε εδώ έχει σημασία να τονιστεί ότι μπορεί και μετά τη μετενέργεια να γίνουν προσπάθειες για υπογραφή κλαδικών συμβάσεων που να κατοχυρώνουν τις «νόμιμες» μειώσεις για να μην έρθουν χειρότερες.

(Α.Τ. 13/03/2012 – ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια