Ticker

6/recent/ticker-posts

Δείτε μια ολόκληρη ζωή σε δυο-τρία λεπτά

Νέα μόδα: η ζωή ενός παιδιού από τη γέννησή του μέχρι την εφηβεία, σε βίντεο μικρής διάρκειας

Η απάντηση είναι «με το baby time lapse» (σε αρκετά ελεύθερη απόδοση: «ένα μωρό σε συμπυκωμένο χρόνο») μία νέα μόδα που τείνει να διαδεχτεί το παραδοσιακό άλμπουμ με τις οικογενειακές φωτογραφίες.



Με τις νέες τεχνολογίες, όλα είναι εφικτά, ακόμη κι αν δεν είσαι ταλαντούχος κινηματογραφιστής, όπως ο Ολλανδός Φρανς Χοφμέεστερ, ο «μπροστάρης» κι εμπνευστής της νέας μόδας, που και παρακολουθεί την εξέλιξη ενός παιδιού από τη γέννηση μέχρι την εφηβεία του.

Στην time-lapse φωτογραφία (ή βίντεο) χρησιμοποιούνται εκατοντάδες στατικές εικόνες του ίδιου θέματος που τοποθετούνται με κατάλληλη επεξεργασία η μία μετά την άλλη αφήνοντας τον χρόνο να περάσει μαζί τους.

Ο Χοφμέεστερ βιντεοσκοπούσε κάθε εβδομάδα, την κόρη του, Λότε, από την πρώτη ημέρα της γέννησής της μέχρι τα 12 της χρόνια δημιουργώντας ένα καταπληκτικό βίντεο εν είδη ημερολογίου. Στο βίντεο βλέπουμε τη Λότε, από τα γεννοφάσκια της μέχρι τα 12 της χρόνια, να κλαίει, να χαμογελάει, να χαίρεται, να νυστάζει και να λέει τα πρώτα της λόγια.

Μάλιστα, ο ολλανδός σκηνοθέτης έκανε το ίδιο και με τον 9χρονο γιο του Βίνσεντ, αποτυπώνοντας και την δική του εξέλιξη σε ένα εξίσου ενδιαφέρον δίλεπτο βίντεο.

«Ήταν μία αρκετά επίπονη διαδικασία, καθώς απαιτούσε σχολαστικό πρόγραμμα και πειθαρχία, ενώ έπρεπε να έχω υπομονή καθώς η κόρη μου δεν ήταν πάντα ευδιάθετη», επισημαίνει ο Χοφμέεστερ που λέει πως «το βίντεο κρύβει μέσα του τα πολλά κι απίστευτα συναισθήματα που μου δημιούργησε η πατρότητα τα τελευταία 12 χρόνια».

Η καινούργια μόδα που διαδίδεται ταχύτατα ανάμεσα σε νέους γονείς, ειδικά στη Βόρεια Ευρώπη. Αξίζει να σημειωθεί η περίπτωση του ινδικής καταγωγής Βρετανού Μουνίς Μπανσάλ ο οποίος εδώ και 16 χρόνια κάνει το ίδιο πράγμα (πριν γίνει καν… μόδα) με την κόρη του, Σουμάν και τον γιο του, Τζέι.

«Αρχικά είχα πει από μέσα μου «θα το κάνω για 1-2 χρονια και μετα θα βαρεθώ και θα τα παρατήσω», αλλά τελικά είχα όρεξη να συνεχίσω», τονίζει ο 39χρονος βιβλιοθηκάριος από το Τζίλιγχαμ, ο οποίος έχει μαζέψει πάνω από 10.000 διαφορετικές φωτογραφίες των παιδιών του. Κατόπιν, έφτιαξε μια ιστοσελίδα και τις ανάρτησε εκεί.

«Η τεχνολογία -ειδικά η οπτικοακουστική- δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την εξάπλωση αυτής της μόδας, κυρίως ανάμεσα σε νέους γονείς», λέει η Κάθριν Μπλάντελ, αρχισυντάκτρια του βρετανικού περιοδικού «Μητέρα και Μωρό». Και εξηγεί: «Είναι ένας νέος τρόπος να κρατήσεις για πάντα την ανάμνηση του παιδιού σου, σαν να ξεφυλλίζεις ένα λεύκωμα φωτογραφιών στην οθόνη του υπολογιστή σου».


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια