Ticker

6/recent/ticker-posts

Η έκθεση “Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Το Πλοίο, οι Θησαυροί, ο Μηχανισμός”

Το γνωστό ναυάγιο των Αντικυθήρων μπροστά στα μάτια σας! Από τον περασμένο Απρίλιο μέχρι και τις 28 Απριλίου 2013, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο φιλοξενεί την έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Το Πλοίο, οι Θησαυροί, ο Μηχανισμός», μια παρουσίαση πέρα από τα συνηθισμένα. Για πρώτη φορά δίνεται στο κοινό η ευκαιρία να απολαύσει το σύνολο σχεδόν των ευρημάτων που ανακαλύφθηκαν μέσα στο αρχαίο ναυάγιο! Πρόκειται για όλα τα αντικείμενα που ανασύρθηκαν το 1900-1901 και το 1976 από το Ναυάγιο των Αντικυθήρων στη νότια πλευρά της Πελοποννήσου…

Η πρωτότυπη έκθεση χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες: Η πρώτη αφορά το ιστορικό της ανέλκυσης, δηλαδή το χρονικό των επιχειρήσεων και τα δημοσιεύματα της εποχής, ενώ η δεύτερη σχετίζεται με το μέγεθος του πλοίου, το πλήρωμα και τους επιβάτες του.  Στην ίδια ενότητα τοποθετούνται και διάφορα καθημερινά αντικείμενα του πληρώματος, όπως είναι αγγεία και λυχνάρια. Παράλληλα, η τρίτη αφορά την πορεία και το φορτίο του πλοίου, με τα μαρμάρινα αγάλματα και τα κοσμήματα να κυριαρχούν. Τέλος, η τέταρτη ενότητα ασχολείται με την «έκπληξη» του πλοίου… το μοναδικό computer”- αστρονομικό ημερολόγιο που υπολόγιζε το χρόνο από τις κινήσεις του ηλίου και της σελήνης!
Το ναυάγιο χρονολογείται περίπου στο 60-50 π.Χ., ενώ το φορτίο του από τον 4ο έως τον 1ο αι. Ειδικότερα, οι δύο προσπάθειες ανέλκυσης του φορτίου έγιναν με ιδιαίτερη προσοχή, αφού το γεγονός αποτελούσε την πρώτη μεγάλης έκτασης ενάλια έρευνα διεθνώς. Όταν το αρχαίο ναυάγιο βρέθηκε από Σύμιους σφουγγαράδες το 1900, το Βασιλικό Ναυτικό εντόπισε τους αρχαιολογικούς θησαυρούς. Το ίδιο συνέβη και το 1976 από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και το ωκεανογραφικό πλοίο του Κουστώ, την «Καλυψώ», καθώς συνέβαλλαν ουσιαστικά στο αποτέλεσμα.
Η Έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Το Πλοίο, οι Θησαυροί, ο Μηχανισμός»Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Τοσίτσα 1, τηλ. 2108217724, 2108217717) λειτουργεί κάθε Δευτέρα από τη 1.30 μμ. έως τις 8 μμ., ενώ Τρίτη ως Κυριακή από 9 πμ. ως 4 μμ. Στο τέλος της έκθεσης παρουσιάζεται μια μικρού μήκους 3D ταινία της εταιρείας Ph. Nicolet NVP3D, αφιερωμένη στο αρχαίο ναυάγιο. Παράλληλα, στο αμφιθέατρο του μουσείου σε καθορισμένες ώρες και μέρες προβάλλεται ντοκιμαντέρ για το μηχανισμό του ναυαγίου… Σε κάθε περίπτωση πάντως τα ευρήματα του ναυαγίου προχώρησαν τις ενάλιες έρευνες σε ένα επόμενο στάδιο!

 flowmagazine

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια