Ticker

6/recent/ticker-posts

Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Τα πρώτα ισχυρά ερεθίσματα από την τέχνη, τα χρώματα και τη ζωγραφική επιδιώκει να δώσει στα παιδιά το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης (Μ.Ε.Π.Τ.) στο κέντρο της Αθήνας. Ένα από τα λίγα στον κόσμο στο είδος τους, δεν αποτελεί ένα συνηθισμένο μουσείο, αλλά ένα «βάλσαμο» για τα παιδιά. Τους χαρίζει ψυχαγωγία, μάθηση και παιχνίδι μέσα από τη ζωγραφική. Και όμως η παιδική τέχνη μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που βλέπει ένα παιδί τον κόσμο… ειδικά όταν μιλάμε για παιδιά ηλικίας από 5 έως 14 χρονών. Όταν δημιουργήσουν πολλές ζωγραφιές ή κατασκευές, το μουσείο τα εκθέτει, όπως ακριβώς γίνεται και με τους μεγάλους καλλιτέχνες! Η Εύα Σταμάτη, διευθύντρια του Μ.Ε.Π.Τ. μιλά στο flowmagazine.gr για την αξία του μουσείου στη ψυχή ενός παιδιού…

«Δυστυχώς, η φαντασία των παιδιών συρρικνώνεται μέσα στη σημερινή κατάσταση. Το μουσείο μας είναι εδώ για να απομακρύνει τα παιδιά από τις procut εικόνες των μέσων και να τους ανοίξει το δρόμο προς την περιέργεια, τον αυθορμητισμό, τον πειραματισμό και το παιχνίδι», μας δηλώνει η διευθύντρια του μουσείου.
Μέσα σε 16 χρόνια λειτουργίας έχει καταφέρει να συλλέξει 6.000 έργα από τα εικαστικά εργαστήρια για παιδιά και άτομα με αναπηρίες, παιχνίδια με άχρηστα υλικά παιδιών της Αφρικής, ζωγραφιές παιδιών της Κατοχής κ.α. Μέσα από δίωρα εικαστικά εργαστήρια  τρίμηνης και οκτάμηνης διάρκειας καθώς και αυτοτελείς εικαστικές δραστηριότητες, τα παιδιά  «ενώνονται» με τα παραμύθια, τη μουσική και τα ποιήματα, διεισδύοντας ευκολότερα μέσα στην τέχνη της ζωγραφικής.
«Τα παιδιά απομακρύνονται διαρκώς από την ηλικία τους, είτε εξαιτίας του άγχους, είτε των ρυθμών της ζωής... Όμως ένα παιδί μπορεί μέσα από την τέχνη να εκφράσει τα πάντα, από επιθυμίες και σκέψεις μέχρι και συναισθήματα. Έτσι, νοιώθει ελεύθερο να ανακαλύψει τον κόσμο γύρω του», σχολιάζει η Εύα Σταμάτη, Διευθύντρια Μουσείου Παιδικής Τέχνης στο flowmagazine.gr
Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης χρωματίζει τους ορίζοντες των παιδιών!Σκοπός του… η δημιουργικότητα των παιδιών!
Σαν ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1994, το Μ.Ε.Π.Τ. δεν σταματά να πρωτοπορεί μέσα από καινούρια εικαστικά εργαστήρια για παιδιά και ΑμεΑ. Πρωταγωνιστές αποτελούν οι μικρές ηλικίες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το μουσείο δεν απευθύνεται και προς τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς ή τους καλλιτέχνες. Σκοπός του δεν είναι άλλος από τη γνωριμία των παιδιών με την παιδική τέχνη, τη φαντασία και την ανταλλαγή εκθέσεων με φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Όπως αναφέρει η Εύα Σταμάτη στο flowmagazine.gr: «Στόχος μας δεν είναι άλλος από το να προστατέψουμε την προσωπική έκφραση του κάθε παιδιού και να δώσουμε βάση στη δημιουργικότητά του. Δεν είναι απλό ζήτημα να μπορέσει το παιδί να διαμορφώσει την αισθητική του μέσα από την τέχνη και τη φαντασία».
Νέα εκπαιδευτικά προγράμματα… αφιερωμένα στα παιδιά!
Θεματικές εκθέσεις και εικαστικά εργαστήρια για τα παιδιά Νηπιαγωγείου, μαθητές Δημοτικού και ΑμεΑ στο Μ.Ε.Π.Τ. Όπως και κάθε χρόνο, 7.000 παιδιά συμμετέχουν στα σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ χιλιάδες άλλα παίρνουν μέρος σε δύωρα εργαστήρια, μεμονωμένα ή μηνιαία! Φέτος, τα σχολικά προγράμματα θα προσφέρονται δωρεάν, χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Για κάθε συμμετοχή σε πρόγραμμα του μουσείου, κρίνεται απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση της θέσης στο τηλ. 210 3312 750.
 «Ζωγραφική μαζί με τους γονείς»
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά παιδιά μικρότερων ηλικιών από 2μιση έως 4μιση ετών, τα οποία συνοδεύονται από τους γονείς τους και πειραματίζονται με διάφορα υλικά και τεχνικές ζωγραφικής! Σκοπός του είναι να ασχοληθεί με τη φαντασία των παιδιών προσχολικής ηλικίας. Συνολικά απαρτίζεται από 6 εικαστικά εργαστήρια, τα οποία περιλαμβάνουν διαφορετικά θέματα κάθε μήνα. Κάθε Πέμπτη ή Παρασκευή μέχρι τις 30 Νοεμβρίου και από τις 17.30 - 18.30, δέκα παιδιά και δέκα γονείς μπορούν να απολαύσουν την ομαδική ζωγραφική. Κόστος συμμετοχής: 100€ ένας ενήλικας και ένα παιδί  /  με 2 παιδιά 150€.                                                                                                                          
 Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης χρωματίζει τους ορίζοντες των παιδιών!«Zoom στην τέχνη»
Θέμα των Κυριακάτικων προγραμμάτων είναι το «Ζωγραφίζω μια νεκρή φύση», δηλαδή η ζωγραφική της ακίνητης φύσης και του φόντου! Τα παιδιά προσπαθούν να «χτίσουν» μια δική τους σύνθεση μέσα σε δίωρα ή μηνιαία εικαστικά εργαστήρια. Κάθε μήνα το θέμα αλλάζει, ενώ τα παιδιά έρχονται παράλληλα σε επαφή με τα έργα ζωγράφων, όπως είναι ο Van Gogh, ο Mane και ο Renoir. Κάθε τμήμα χωράει 17 άτομα και απευθύνεται από τις 10.00-12.00 σε παιδιά Νηπιαγωγείου & Α΄ Δημοτικού και από τις 12.30-14.30 σε παιδιά Β΄, Γ΄, Δ΄ Δημοτικού. Κόστος συμμετοχής: για κάθε δίωρο εικαστικό εργαστήριο 8 €, 2 εργαστήρια 14 €, έκπτωση 12 %, 3 εργαστήρια έκπτωση 19 €, 20 %, 4 εργαστήρια έκπτωση 24 €, 25 %
«Διαδραστικές γωνίες» για όλους τους επισκέπτες
Ακόμα και αν δεν συμμετέχετε σε κάποιο πρόγραμμα, πηγαίνετε με τα παιδιά σας στις εκθέσεις του μουσείου! Οι νέες εκθέσεις φέρουν τα θέματα: «Αν τα δέντρα μιλούσαν…» και «Εγώ το παιδί, ο κόσμος μου κι ο κόσμος όλος» με στόχο η τέχνη να προβληματίσει τα παιδιά σχετικά με την αξία της φύσης και της διαφορετικότητας στον κόσμο. Η πρώτη έκθεση θα περιέχει 82 έργα φύσης και ένα βίντεο για την Πάρνηθα, ενώ η δεύτερη 177 έργα ζωγραφικής παιδιών από το 1988 μέχρι σήμερα. Με είσοδο 2 ευρώ, η έκθεση είναι ανοικτή Τρίτη-Σάββατο: 10.00-14.00 και Κυριακή: 11.00-14.00. Τα προγράμματα θα γίνονται και δωρεάν σε δημόσια σχολεία από τον Οκτώβριο του 2012 έως και τον Ιούνιο του 2013 χάρη στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».
«Γνωριμία με υλικά και τεχνικές ζωγραφικής»
Πρόκειται για 8μηνα εικαστικά εργαστήρια που ανοίγουν το δρόμο του πειραματισμού στα παιδιά, όσον αφορά τα παστέλ, τις ακουαρέλες, τις τέμπερες και άλλα υλικά, ώστε να μάθουν διάφορες τεχνικές ζωγραφικής! Από τον Οκτώβριο μέχρι και το Μάιο οργανώνονται 26 δίωρα εικαστικά εργαστήρια για ηλικίες από πρώτη μέχρι Πέμπτη Δημοτικού. Κάθε τμήμα μπορεί να έχει μέχρι και 15 παιδιά, τα οποία θα συγκεντρώνονται στο χώρο του μουσείου κάθε Σάββατο από τις 10.00-12.00.  Κόστος συμμετοχής: 300€.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Οδός: Κόδρου 9, προέκταση οδού Βουλής, Πλάκα, 105 58 Αθήνα
Ώρες λειτουργίας: Tρίτη - Σάββατο: 10.00 - 14.00, Kυριακή: 11.00 - 14.00
Τηλ.: 210 33 12 621, 210 33 12 750 , (www.childrensartmuseum.gr)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια