Ticker

6/recent/ticker-posts

Η πορεία της βιομηχανικής τομάτας στη καλλιέργεια του 2013 έως τώρα

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν φέτος οι φυτεύσεις βιομηχανικής τομάτας στη Λάρισα αφού σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεσσαλών Τοματοπαραγωγών «ΘΕΣΤΟ», κ. Αστέριος Σαπουνάς: «Βρισκόμαστε στην φάση που έχει φυτευτεί σχεδόν το 75% της καλλιέργειας. Αυτό δεν είναι θετικό διότι σημαίνει ότι θα έχουμε συγκέντρωση του μεγάλου όγκου της προσφοράς της βιομηχανικής τομάτας τον Αύγουστο». Την ίδια στιγμή στην Ηλεία οι φυτεύσεις δεν ξεπερνούν το 40% ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα σημειωθεί μικρή αύξηση στην καλλιέργεια.

Για το θέμα ο κ. Αστέριος Σαπουνάς τονίζει στον ΑγροΤύπο: «ο κόσμος φυτεύει νωρίς. Δεν ακολουθεί μια χρονοκατανομή τέτοια η οποία τελικά θα οδηγήσει το προϊόν με το σωστό τρόπο στα εργοστάσια. Ο λόγος που το κάνουν αυτό οι παραγωγοί είναι ότι θέλουν να τελειώσουν νωρίς αλλά αυτή η συσσώρευση σε ένα προϊόν το οποίο έχει τρόπο να συγκομιστεί σε δύο μήνες μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει. Ωστόσο, οι ποικιλίες που χρησιμοποιούνται είναι ανθεκτικές ποικιλίες».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσει του κ. Σαπουνά στον ΑγροΤύπο «σαν συνεταιρισμός είμαστε κοντά στα 15.000 στρέμματα με 300 περίπου παραγωγούς ενώ σε επίπεδο Θεσσαλίας εκτιμώ ότι θα καλλιεργηθούν συνολικά περίπου 20.000 στρέμματα».
Από την πλευρά του ο τοματοπαραγωγός και μέλος της Ομάδας Παραγωγών Βιομηχανικής Τομάτας Αμαλιάδας, κ. Χρήστος Βαλλιανάτος μας αναφέρει: «Αυτή τη στιγμή οι φυτεύσεις έχουν φτάσει το 40% της συνολικής καλλιέργειας. Θεωρούμε ότι φέτος θα υπάρχει μια μικρή αύξηση στα στρέμματα αλλά ακόμα δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά. Επίσης είμαστε εν αναμονή των συμβάσεων με τα εργοστάσια».


Ξεκίνησαν οι φυτεύσεις βιομηχανικής τομάτας σε Ηλεία και Λάρισα. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μικρή αύξηση των στρεμμάτων (4/4/2013 10:22)

Ξεκίνησαν σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου οι πρώτες φυτεύσεις βιομηχανικής τομάτας τόσο στην Ηλεία όσο και την Λάρισα με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μικρή αύξηση των στρεμμάτων σε σχέση με το 2012. Εν τω μεταξύ μετά την ανακοίνωση των τιμών από τις βιομηχανίες τις οποίες ανακοίνωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλών Τοματοπαραγωγών «ΘΕΣΤΟ» εν αναμονή βρίσκονται και οι παραγωγοί της Ηλείας. Ειδικότερα, όσον αφορά την περιοχή της Θεσσαλίας η βιομηχανία μεταποίησης Ντάμαβαντ για παράδειγμα θα παραλάβει όλες τις τομάτες ανεξαρτήτως brix στα 78 ευρώ ανά τόνο.
Επίσης, η βιομηχανία Ευρωπαϊκά Τρόφιμα (Λαδάς) θα πληρώσει τους παραγωγούς της Λάρισας 72 ευρώ/τόνο και τους παραγωγούς των Φαρσάλων 74 ευρώ/τόνο ανεξαρτήτως brix. Από την πλευρά του, ο Νομικός για brix 4,00 - 4,79 θα πληρώσει 72 με 74 ευρώ ανά τόνο, για brix 4,80 - 5,19 θα πληρώσει 81 με 83 ευρώ/τόνο, για brix 5,20 και πάνω από 82 έως 90 ευρώ ανά τόνο.
Για την φετινή καλλιεργητική χρονιά ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεσσαλών Τοματοπαραγωγών «ΘΕΣΤΟ», κ. Αστέριος Σαπουνάς τονίζει στον ΑγροΤύπο: «Τα στρέμματα σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις θα είναι λίγο αυξημένα σε σχέση με πέρσι. Αυτή την εβδομάδα στην περιοχή ξεκίνησαν οι πρώτες φυτεύσεις».
Και προσθέτει: «Οι συμβάσεις θα υπογραφούν ολοκληρωθούν ο κύκλος των προθέσεων (η δήλωση που κάνουν οι παραγωγοί στους συνεταιρισμούς για τα στρέμματα που θα καλλιεργήσουν) αλλά και οι φυτεύσεις. Δεν θα πάμε σε συμβάσεις τον Απρίλιο βιαστικά δεν υπάρχει λόγος. Οι συμβάσεις θα υπογραφούν μετά τις 15 Μαΐου».
Από την πλευρά του ο τοματοπαραγωγός και μέλος της Ομάδας Παραγωγών Βιομηχανικής Τομάτας Αμαλιάδας, κ. Χρήστος Βαλλιανάτος μας αναφέρει: «Έχουμε ξεκινήσει τις φυτεύσεις και από την αίσθηση που έχουμε είναι ότι θα υπάρχει μια αυξητική τάση. Οι τιμές τουλάχιστον από το εργοστάσιο του Κύκνου μας έχουν ενημερώσει ότι θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια