Ticker

6/recent/ticker-posts

Κεντρική Ελλάδα: Το πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι -Παραγωγή (Βίντεο)

Έχει ξεκινήσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας η σπορά βαμβακιού. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις αναμένεται φέτος να υπάρξει μείωση των στρεμμάτων σε σχέση με πέρσι. Όπως υποστηρίζουν οι παραγωγοί στον ΑγροΤύπο, αυτό οφείλεται στην αύξηση του κόστους καλλιέργειας που υπήρξε λόγω των προβλημάτων στην αντιμετώπιση του πράσινου σκουληκιού αλλά και στις καλύτερες τιμές που είχαμε πέρσι στις «ανταγωνιστικές» καλλιέργειες των δημητριακών.

Ξεκίνησε η σπορά βαμβακιού με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για μείωση εκτάσεων και παραγωγής



Στη Λάρισα, που παράγεται το 19% της συνολικής παραγωγής της χώρας, πολλοί παραγωγοί στράφηκαν στο καλαμπόκι που πέρσι είχε μια καλή και σταθερή τιμή. Την μείωση των εκτάσεων καλλιέργειας επιβεβαιώνει και ο Νίκος Καραγιώργος, οποίος ηγείται του ομίλου εκκοκκιστηρίων Αφοί Καραγιώργου. «Έχουν ξεκινήσει οι σπορές βαμβακιού και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 5 Μαΐου στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Αν και είναι νωρίς ακόμη ωστόσο είναι σίγουρο ότι θα σπαρθούν φέτος λιγότερα στρέμματα. Εκτιμώ ότι στη Θεσσαλία και κυρίως στη Λάρισα οι παραγωγοί στράφηκαν στα δημητριακά, ενώ στη Μακεδονία προβλέπεται να υπάρχουν μικρότερες μειώσεις».

Μείωση στα στρέμματα αναμένεται να υπάρξει και στην περιοχή των Τρικάλων. Όπως δηλώνει ο κ. Αχιλλέας Λιούτας, πρόεδρος της Αγροτικού Συνεταιρισμού Τρικάλων – Ένωση (πρώην Ε.Α.Σ. Τρικάλων), «εκτιμώ ότι είναι αυξημένη στην περιοχή η καλλιέργεια των σιτηρών. Ήδη πολλοί παραγωγοί προτίμησαν να σπείρουν με σιτάρια. Επίσης αυτή την περίοδο πολλοί παραγωγοί προτιμούν να σπείρουν με καλαμπόκια τα χωράφια τους. Πάρα πολλοί παραγωγοί έχουν αγανακτήσει με τα έξοδα για την αντιμετώπιση του πράσινου σκουληκιού. Η σπορά βαμβακιού αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί περίπου στα τέλη Απριλίου οπότε μέχρι τότε αναμένεται να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Προβλέπω ότι η μείωση των εκτάσεων στο βαμβάκι θα κυμανθεί σε ποσοστό -20% περίπου».

Από την ΕΑΣ Σερρών μας ανέφεραν ότι «είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει μείωση των εκτάσεων. Πολλοί παραγωγοί προτίμησαν τα σιτάρια και το καλαμπόκι. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι φυτεύσεις βαμβακιού. Σε περίπου είκοσι ημέρες θα υπάρχει κάποια καλύτερη εικόνα. Πάντως η μείωση της καλλιέργειας οφείλεται κυρίως στην αύξηση του κόστους παραγωγής, αφού οι παραγωγοί θα πρέπει να πληρώνουν μετρητοίς για να αγοράζουν τα εφόδια».

Μείωση των στρεμμάτων προβλέπει και το Γραφείο του USDA στη Ρώμη. Όπως αναφέρει σε έκθεσή του, εκτιμάται ότι το 2013/2014, που η εμπορική περίοδος ξεκινά τον Αύγουστο του 2013, θα είναι κατά 25% λιγότερη η παραγωγή και κατά 33% η μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων με βαμβάκι στην Ελλάδα. Ειδικότερα αναμένεται οι εκτάσεις που θα σπαρθούν με βαμβάκι να κυμανθούν στα 220.000 εκτάρια, από τα 285.000 εκτάρια που ήταν πέρσι. Ακόμη η παραγωγή προβλέπεται να φτάσει στους 200.000 τόνους από 265.000 τόνους που ήταν πέρσι.

Σημειώνεται ότι το βαμβάκι αντιπροσωπεύει ποσοστό μεγαλύτερο του 8% της συνολικής αγροτικής παραγωγής της Ελλάδας. Η έκθεση υποστηρίζει ότι οι παραγωγοί της χώρας μας - κυρίως στη Θεσσαλία - προτίμησαν το σκληρό σιτάρι και το καλαμπόκι, λόγω του μειωμένου κόστους παραγωγής και της ανάκαμψης των τιμών παραγωγού, οι οποίες από τα 0,22 ευρώ/κιλό που ήταν τον Ιούνιο του 2012 έφτασαν στα 0,26 ευρώ/κιλό τον Φεβρουάριο του 2013.









Ευχαριστούμε την εταιρεία ΑγροΤύπος  
Η εταιρεία ΑγροΤύπος ΑΕ είναι ο ελληνικός εκδοτικός οίκος που ασχολείται αποκλειστικά με τις αγροτικές εκδόσεις. Σκοπός του να φέρει την επιστήμη πιο κοντά στην πράξη, με την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση όλων όσων ασχολούνται ή πρόκειται να ασχοληθούν με τη γεωργία και κτηνοτροφία.

Στις δραστηριότητες της εταιρείας περιλαμβάνονται:
  1. Η έκδοση του μηνιαίου περιοδικού Γεωργία - Κτηνοτροφία το οποίο διατίθεται σε έντυπη έκδοση σε συνδρομητές στην Ελλάδα και στην Κύπρο και σε ηλεκτρονική μορφή στο www.agrotypos.gr
    Η ποιότητα, η εγκυρότητα της ύλης του αλλά και η συνέπεια στην κυκλοφορία του, το έχουν κάνει το πιο σύγχρονο και έγκυρο περιοδικό του αγροτικού χώρου.
  2. Η έκδοση ειδικών αφιερωμάτων του περιοδικού, τα οποία είναι μονογραφίες με πλήρη κάλυψη ενός συγκεκριμένου θέματος (καλλιέργειας, αγροτικού ζώου, κ.λπ.). Κάθε χρόνο εκδίδονται δύο αφιερώματα τα οποία περιλαμβάνονται στην τρέχουσα συνδρομή και αποστέλλονται άμεσα σ’ όλους τους συνδρομητές. Παράλληλα, τα αφιερώματα διατίθενται και ως αυτοτελείς εκδόσεις.
  3. Η έκδοση επιλεγμένων βιβλίων άμεσου τεχνικού ή πρακτικού ενδιαφέροντος για την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία. Η γκάμα των βιβλίων συνεχώς διευρύνεται.
  4. Το πρώτο website με αγροτικά νέα στην Ελλάδα: agrotypos.gr
  5. Η δωρεάν εβδομαδιαία ηλεκτρονική εφημερίδα αγροτικής ενημέρωσης: ΑγροΤύπος, την οποία λαμβάνουν στο email τους τα μέλη του agrotypos.gr χωρίς χρέωση. 

Πηγή : ΑγροΤύπος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια