Ticker

6/recent/ticker-posts

Με καλούς οιωνούς χτίζει τιμή το βαμβάκι

Από τα τέλη Απριλίου όπου η αγορά είχε πλησιάσει τα 80 σεντς/λίμπρα το χρηματιστήριο βάμβακος έχει επανακάμψει υποστηριζόμενο τόσο από θεμελιώδη στοιχεία όσο και από τεχνικούς παράγοντες.
 Οι τιμές ενισχύονται εν αναμονή της νέας Αμερικάνικης έκθεσης προσφοράς / ζήτησης βάμβακος. Οι αναλυτές εκτιμούν πως θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω η πρόβλεψη των εξαγωγών Αμερικάνικης σοδειάς ενώ παράλληλα θα μειωθεί η παραγωγή.

Ερωτηματικό υπάρχει και για ενδεχόμενη μείωση των τελικών αποθεμάτων για την νέα σοδειά το οποίο φυσικά αποτελεί ανοδικό παράγοντα για τις τιμές. Τη ίδια στιγμή οι σπορές στις εκτάσεις των ΗΠΑ δεν εξελίσσονται το ίδιο ικανοποιητικά όπως τα προηγούμενα χρόνια δημιουργώντας ανησυχίες στην εκτίμηση της ερχόμενης παραγωγής.
Ελληνική αγορά
Οι σπορές ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και οι καιρικές συνθήκες είναι προς το παρόν ευνοϊκές. Οι βροχές που προβλέπονται μέχρι τα τέλη της εβδομάδας είναι ευεργετικές για τα χωράφια. Το κόστος για τα ποτίσματα είναι σημαντικό φέτος επομένως η βοήθεια του καιρού είναι περισσότερο σημαντική. Σύμφωνα με πηγές του κλάδου περίπου 2,200,000 στρέμματα καλλιεργήθηκαν με βαμβάκι από τα οποία, βάση μέσου όρου προηγούμενων ετών, μπορούν να παραχθούν 220,000 τόνοι εκκοκκισμένου. Προς το παρόν υπολογίζεται ότι έχει προπουληθεί σχεδόν 4% της εκτιμώμενης παραγωγής.

Αναφορικά με πωλήσεις, ο εορτασμός του Πάσχα όπως ήταν αναμενόμενο πάγωσε την αγορά τόσο στην τωρινή όσο και στη νέα σοδειά. Βέβαια όσο θα περνάει ο καιρός και η καλλιέργεια θα εξελίσσεται ομαλά, οι εκκοκκιστές θα νιώθουν περισσότερη αυτοπεποίθηση ώστε να προβούν σε προπωλήσεις.

Παπαδογιάννης Γιάννης

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια