Ticker

6/recent/ticker-posts

Η συνωμοσία της σιωπής θρέφει τη βία που μπήκε στα σχολεία


Νέες δράσεις και χρονοδιάγραμμα από το Παρατηρητήριο για την Πρόληψή της

Με νέες δράσεις και νέο χρονοδιάγραμμα συνεχίζει τη λειτουργία του το Παρατηρητήριο για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού του υπουργείου Παιδείας.



«Η εικόνα που μου μεταφέρεται από τα σχολεία, δυστυχώς, δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Μέσα στις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που ζούμε, η ένταση φαίνεται να έχει μεταφερθεί και στα σχολεία» ανέφερε σχετικά ο υφυπουργός Παιδείας κ. Συμεών Κεδίκογλου.



«Η όποια πρωτοβουλία μας σχετικά με τα θέματα της σχολικής βίας και του εκφοβισμού διαπνέεται από δύο βασικές αρχές: πρώτον, από τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και δεύτερος στόχος μας είναι να φτάσουμε στον μαθητή και να σπάσουμε τη σιωπή» τόνισε ο κ. Κεδίκογλου, αναφερόμενος στις ενέργειες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.



«Για πρώτη φορά, υπουργείο, επιστήμονες και εκπαιδευτικοί επιχειρούν οργανωμένα να αντιμετωπίσουν ένα θέμα που απασχολεί τόσο την οικογένεια και τις σχολικές μονάδες» ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος και συντονιστής κ. Παναγιώτης Βεντήρης. «Ο στόχος, όσο και μεγάλος αν είναι, είναι ρεαλιστικός» είπε ο κ. Βεντήρης.



«Το ζητούμενο είναι η άμεση αντιμετώπιση του θέματος. Επιδιώκουμε το πρόβλημα να μη φτάνει σε εμάς, αλλά να φτάνει σε εμάς η πρακτική πώς αντιμετωπίστηκε το γεγονός» δήλωσε η κυρία Ζωή Κρόκου, συντονίστρια της Στερεάς Ελλάδας. ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι υπάρχει μια αυξητική τάση φαινομένων σχολικής βίας, που δεν είναι όμως τόσο ανησυχητική.



«Στόχος μας είναι τα παιδιά να μην μπαίνουν σε μια συνωμοσία της σιωπής» είπε ο καθηγητής κ. Ιωάννης Τσιάντης, τονίζοντας την ανάγκη να αλλάξουν οι σχέσεις καθηγητών - μαθητών και οι σχέσεις μαθητών μεταξύ τους.



«Το παιδί δεν είναι το μέλλον. Είναι το παρόν. Και πρέπει να το προστατέψουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, πρόεδρος της οργάνωσης «Χαμόγελο του Παιδιού», και πρόσθεσε ότι το σχολείο δεν δημιουργεί βία, αλλά σε αυτό καταλήγει η βία.



«Στόχος είναι να στηρίξουμε την εκπαιδευτική κοινότητα, όχι να την υποκαταστήσουμε» τόνισε.



Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός κ. Κεδίκογλου, ορίστηκε η νέα Συντονιστική Επιτροπή του Παρατηρητηρίου και εκδόθηκε νέα εγκύκλιος για τη δράση του, ενώ τροποποιείται το Τεχνικό Δελτίο στο πλαίσιο μιας περισσότερο μαθητοκεντρικής προσέγγισης και υπέγραψε σύμφωνα συνεργασίας με το «Χαμόγελο του Παιδιού» και την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου.



Όπως ανακοίνωσε ο κ. Κεδίκογλου έχει προγραμματιστεί ήδη:



• Συνάντηση με τους 13 συντονιστές δράσεων από όλη την Ελλάδα, όπου συζητήθηκαν εκτενώς οι εμπειρίες τους, οι δράσεις και τα δίκτυα που έχουν αναπτύξει. Επίσης, πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση των συντονιστών από το «Χαμόγελο του Παιδιού».



• Συγκροτήθηκε εκ νέου η Συντονιστική Επιτροπή του Παρατηρητηρίου που πλέον καλύπτει το αμιγώς επιστημονικό σκέλος των δράσεων του Παρατηρητηρίου.



• Υπεγράφη εγκύκλιος που αφορά τη δράση του Παρατηρητηρίου. Ορίζεται ότι κεντρικό ρόλο σε θέματα σχολικής βίας και εκφοβισμού έχουν οι συντονιστές δράσεων ως «φάροι» του Παρατηρητηρίου ανά την Ελλάδα. Επίσης, δεδομένου ότι έχει αποδειχθεί ότι θα πρέπει να προτιμάται η αντιμετώπιση τέτοιων κρουσμάτων μέσα στη σχολική μονάδα, ζητήθηκε από τα σχολεία να ορίσουν ως υπεύθυνο έναν εκπαιδευτικό.



• Υπογράφηκαν μνημόνια συνεργασίας με το «Χαμόγελο του Παιδιού» και με την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου.



• Θα δρομολογηθεί άμεσα η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θέματα bullying, αλλά θα γίνουν και δράσεις ενημέρωσης των μαθητών.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια