Ticker

6/recent/ticker-posts

Η Λιβαδειά της Κριμαίας και η Συμφωνία της Γιάλτας

«3006 Livadia» ονομάζεται ένας αστεροειδής που ανακαλύφθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 1979 από τον Ρώσο αστρονόμο Nikolay Stepanovich Chernykh που εργαζόταν στο εργαστήριο αστροφυσικής του Nauchnyj της Κριμαίας. Ο Chernykh έδωσε στον αστεροειδή το όνομα αυτό από την ήσυχη μικρή κωμόπολη Λιβαδειά, όπου συνήθιζε να ξεκουράζεται.  

Η Λιβαδειά (Livadiya, Лівадія) της Κριμαίας οφείλει το όνομά της
στο Λάμπρο Κατσώνη, τον γνωστό Έλληνα αξιωματικό του Ρωσικού Στρατού, ο οποίος έπαιξε σημαντικό επαναστατικό ρόλο κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας, κάποια χρόνια πριν την κήρυξη της Επανάστασης του 1821.
Όταν ο Κατσώνης επέστρεψε στη Ρωσία, καθώς το κίνημά του απέτυχε, η τσαρίνα Αικατερίνη του έδωσε ένα μεγάλο αγρόκτημα στην Κριμαία, κοντά στην νότια ακτή της χερσονήσου, έξω από τη Γιάλτα, όπου εγκαταστάθηκε μόνιμα. Το κτήμα αυτό το ονόμασε «Λιβαδειά» σε ανάμνηση της πατρίδας του που δεν την ξαναείδε ποτέ. Εκεί δημιούργησε αμπελώνες και έγινε έμπορος κρασιού, έκανε οικογένεια, οι γιοι του σταδιοδρόμησαν στο ρωσικό στρατό και ένας εγγονός του έγινε συγγραφέας.  
Σταδιακά το αγρόκτημα με τους εργάτες του εξελίχθηκε σε χωριό.  Το όνομα "Λιβαδειά" παρέμεινε και το 1835 καθιερώθηκε επίσημα. Σήμερα είναι προάστιο της Γιάλτας, έχει περίπου 900 κατοίκους και αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο, λόγω και του ανακτόρου-μουσείου όπου υπογράφτηκε η Συμφωνία της Γιάλτας το 1945. Εκεί οι τρεις ηγέτες των νικητριών δυνάμεων, Στάλιν, Ρούσβελτ και Τσόρτσιλ αποφάσισαν την τύχη του μεταπολεμικού κόσμου, την ίδρυση του ΟΗΕ, τις σφαίρες επιρροής, τη διαίρεση της Γερμανίας κλπ. 
Το ανάκτορο Livadia Palace κατασκευάσθηκε αρχικά από έναν Πολωνό ευγενή το 1834, που αγόρασε το μικρό χωριό Λιβαδειά. Αργότερα το αγόρασε ο Τσάρος Αλέξανδρος Β’ και το έκανε θερινή κατοικία του. Στα χέρια των Τσάρων ανακατασκευάσθηκε και έγινε πραγματικό αυτοκρατορικό παλάτι. Σήμερα είναι μουσείο που φιλοξενεί δύο εκθέσεις: ία αφιερωμένη στην Διάσκεψη της Γιάλτας του 1945 και μία αφιερωμένη στη ζωή των αυτοκρατόρων και των οικογενειών τους. Στη γύρω περιοχή υπάρχει ένα υπέροχο πάρκο. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια