Ticker

6/recent/ticker-posts

Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης τ. Δήμου Θεσπιέων – Σ.Μ.Π.Ε.

.1. Εισαγωγικά στοιχεία

Η εκπόνηση του συνόλου των απαιτούμενων μελετών του Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. τ. Δήμου Θεσπιέων ανατέθηκε στη σύμπραξη «ΣΑΡΑΦΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΜΑΡΜΑΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ, ΣΚΟΒΟΛΑΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ, ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ» με την υπ’ αριθμό 127/2012 Απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αλιάρτου και στη συνέχεια ακολούθησε η υπογραφή σύμβασης στις 09/11/2012 μεταξύ του Δήμου Αλιάρτου και της παραπάνω σύμπραξης.

Η εντολή εκπόνησης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 9039/24-07-2013 έγγραφο του Δήμου Αλιάρτου με το οποίο γίνεται δίνεται η εντολή έναρξης του Β1 σταδίου της μελέτης Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. τ. Δήμου Θεσπιέων κατόπιν της παραλαβής του Α σταδίου με την υπ’ αριθμ. 148/13 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αλιάρτου.



1.2. Σκοπιμότητα και στόχοι του προγράμματος υλοποίησης του Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.


Βασικός στόχος είναι η αναβάθμιση του ρόλου και κατ’ επέκταση η οργάνωση ζωνών και η απόδοση εκτάσεων προς όφελος της αναβάθμισης του τέως Δήμου με χρήσεις γης που συμβάλλουν στην χωρική οργάνωση του αναπτυξιακού του προτύπου. Προς την ίδια κατεύθυνση εστιάζονται οι προτάσεις που αφορούν την αξιοποίηση των μεγάλων δημοτικών εκτάσεων.

Το έργο είναι αναγκαίο ώστε να προωθηθεί ο ολοκληρωμένος χωρικός σχεδιασμός για μια σημαντική περιοχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Η εκπόνηση επομένως της μελέτης Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. αποτελεί βασικό παράγοντα για την αναβάθμιση και ενδυνάμωση των οικισμών. Ειδικότερα μέσω της συνολικής μελέτης επιχειρείται:

  • Η ταυτόχρονη ρύθμιση του χώρου εντός και εκτός των σχεδίων των πόλεων και οικισμών, έτσι ώστε η ικανοποίηση αναγκών ένταξης περιοχών σε σχέδια ή προς πολεοδόμηση ζώνες να εξισορροπείται με τις απαιτούμενες ρυθμίσεις προστασίας, κυρίως στον εξωστικό χώρο.
  • Η ένταξη των μικρών οικισμών, σε ευρύτερα οικιστικά σύνολα, είτε μιας μεγαλύτερης πόλης, είτε ενός πλέγματος μικρών οικισμών, και κατ' αυτόν τον τρόπο η εναρμόνιση της οικιστικής τους οργάνωσης με τους γενικότερους στόχους του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού.

Οι γενικοί περιβαλλοντικοί στόχοι που λήφθηκαν εξ αρχής στον σχεδιασμό της πρότασης της συνολικής μελέτης, μπορούν να συνοψιστούν στα παρακάτω:

Για τις περιοχές αξιόλογυ φυσικού περιβάλλοντος προβλέπεται η εκπόνηση ειδικών περιβαλλοντικών μελετών και η ολοκληρωμένη διαχείρισή τους. Μέχρι την ολοκλήρωση τους προτείνεται στα πλαίσια της παρούσας μελέτης η ανάδειξη και η αξιοποίηση τους, χωρίς αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους. Επίσης προτείνεται η διαφύλαξη του πολιτιστικού αποθέματος και του παραδοσιακού δομημένου χώρου της Δ.Ε. Θεσπιέων (θεσμοθετημένου ή μη) καθώς και η ανάδειξη - αξιοποίηση των μνημείων - χώρων και περιβαλλοντικών διαδρομών περιήγησης (στην κατεύθυνση διάχυσης της τουριστικής δραστηριότητας).

Αυτή η συνδυασμένη και ολοκληρωμένη παρέμβαση είναι φανερό ότι μπορεί να δημιουργήσει πολλαπλασιαστικά φαινόμενα και να προβάλλει και αναδείξει την περιβαλλοντική συνιστώσα ως βασικό στοιχείο της βιώσιμης ανάπτυξης στη Δ.Ε. Θεσπιέων.



Περισσότερα εδώ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια