Ticker

6/recent/ticker-posts

Έξι καλοκαιρινές δραστηριότητες για τα παιδιά μας

Όσο διαρκεί η σχολική σεζόν εμείς οι γονείς γκρινιάζουμε ασταμάτητα για το φορτωμένο πρόγραμμα των παιδιών με τα φροντιστήρια, τις εξωσχολικές δραστηριότητες, το διάβασμα στο σπίτι. Κι όταν αυτή ολοκληρωθεί βρισκόμαστε ξαφνικά στο άλλο άκρο. Πως θα γεμίσουν τώρα οι ώρες των παιδιών; Με τι θ' απασχοληθούν δημιουργικά ώστε να μην αισθάνονται σαν το θηρίο στο κλουβί, κλεισμένα μέσα στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού όταν μάλιστα ο καιρός έξω προκαλεί για το αντίθετο;
Υπάρχουν πολλές λύσεις για να γεμίσουν το χρόνο τους τα παιδιά μας και μάλιστα λύσεις για όλα τα γούστα και τα βαλάντια. Καταγράφουμε μερικές από τις σημαντικότερες χωρίς καμμία προσπάθεια να τις αξιολογήσουμε αλλά απλά για να δώσουμε ιδέες και κίνητρο για περαιτέρω ψάξιμο. Άλλωστε, το κάθε παιδί έχει τον δικό του ιδιαίτερο χαρακτήρα και γι' αυτό δεν ταιριάζουν όλες οι επιλογές σε όλα τα παιδιά. 


1. Κατασκήνωση.

Κλασική και δοκιμασμένη λύση που ενισχύει την ομαδικότητα και βοηθάει το παιδί ν' αναπτύξει πρωτοβουλίες, να μάθει να διαχειρίζεται το χρόνο του, να συμβιώνει στον ίδιο χώρο με άλλα παιδιά αλλά και ν' αναλαμβάνει ευθύνες καθώς η μαμά και ο μπαμπάς δεν θα είναι δίπλα του για να του λύσουν κάθε πρόβλημα που πιθανόν να προκύψει. Χρειάζεται ψάξιμο κι ενημέρωση για τις διαθέσιμες επιλογές, κάποιες από τις οποίες μπορεί να είναι και με αρκετά χαμηλό κόστος. 



2. Αθλητικές δραστηριότητες.

Άλλη μία επιλογή που είναι ιδανική για το καλοκαίρι, καθώς συνδυάζει ομαδικότητα, παιχνίδι και άθληση. Δήμοι αλλά και αθλητικοί σύλλογοι διοργανώνουν κατά κόρον τέτοιες δραστηριότητες – ιδιαίτερα από το κλείσιμο των σχολείων κι έως και το τέλος του Ιουλίου. Μία έγκαιρη αναζήτηση του προγράμματος του δήμου στον οποίο ανήκουμε είναι πάντα το βασικό πρώτο βήμα καθώς οι δραστηριότητες θα είναι σχετικά κοντά μας χωρίς ν' απαιτούνται δηλαδή μεγάλες καθημερινές μετακινήσεις ενώ πιθανότατα να διαπιστώσουμε ότι δικαιούμαστε και δωρεάν συμμετοχή ανάλογα με το εάν πληρούμε τα σχετικά κριτήρια.

Συχνά δε, οι αθλητικές δραστηριότητες του καλοκαιριού μας αποκαλύπτουν και την κλίση του παιδιού μας προς ένα συγκεκριμένο άθλημα (από τα πολλά που πιθανόν να δοκιμάσουν σ' ένα αθλητικό camp) και στο οποίο μπορεί να συνεχίσει, πιο οργανωμένα πλέον, την περίοδο του χειμώνα.


3. Άλλες δημιουργικές δραστηριότητες.

Πολλοί οργανισμοί και φορείς όπως, ενδεικτικά, το Παιδικό Μουσείο στην Πλάκα, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης και πολλοί άλλοι, οργανώνουν κάθε καλοκαίρι δημιουργικές δραστηριότητες για τα παιδιά που μπορεί να περιλαμβάνουν μεταξύ των άλλων ενασχόληση με τα εικαστικά, τη χειροτεχνία, τη μουσική. Δραστηριότητες δηλαδή που γεμίζουν πραγματικά δημιουργικά το χρόνο του παιδιού μας και δίνουν την ευκαιρία ν' αναδείξει δεξιότητες που πιθανόν έως τότε να μη γνωρίζαμε.



4. Επιτραπέζια παιχνίδια.


Αν και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια φαίνεται να παίρνουν πλέον τη μερίδα του λέοντος, τίποτε δεν μπορεί ν' αντικαταστήσει ένα καλό επιτραπέζιο παιχνίδι. Το καλοκαίρι είναι ο κατάλληλος χρόνος για να τ' ανακαλύψουμε ξανά – μικροί και …μεγάλοι. Γιατί το καλό επιτραπέζιο παιχνίδι, εμπλουτίζει τις γνώσεις του παιδιού, ακονίζει το μυαλό του, το βοηθάει να γίνει team player και κυρίως είναι ιδανικό για να περάσουν κάποιες ευχάριστες ώρες μαζί γονείς και παιδιά. Το επιτραπέζιο παιχνίδι είναι πραγματικά ένας προνομιακός χώρος για να συναντιέται η οικογένεια μακριά από το άγχος των καθημερινών υποχρεώσεων σχολείου και γραφείου και να περνάει κάποιες απολαυστικές ώρες μαζί. Και το καλοκαίρι είναι η ιδανική περίοδος για να το κάνει. 

Μια πολύ ενδιαφέρουσα κίνηση μάλιστα είναι ν' αναζητήσουμε παιχνίδια που είχαμε παίξει κι εμείς οι μεγαλύτεροι όταν είμαστε στην ηλικία των παιδιών μας και να τα ξαναπαίξουμε – μαζί τους αυτή την φορά. Γιατί το ποιοτικό επιτραπέζιο παιχνίδι δεν χάνεται – εξελίσσεται. 


5. Βιβλίο.

Εδώ δεν χρειάζονται πολλές αναλύσεις. Το καλό βιβλίο προσφέρει γνώσεις, ακονίζει την φαντασία αλλά και την κριτική ικανότητα του παιδιού, γεμίζει γόνιμα της ελεύθερες ώρες του. Προσοχή μόνο. Επειδή πολλές φορές εμείς οι γονείς κάνουμε το λάθος να επιλέγουμε βιβλία με βάση τα δικά μας προσωπικά κριτήρια κι όχι με το τι θα μπορούσε ν' αρέσει στο παιδί μας ή τι είναι κατάλληλο για την ηλικία του δεν κάνουμε πάντα και τις καλύτερες επιλογές φέρνοντας το αντίθετο αποτέλεσμα. Είναι πολύ σημαντικό δε, να θυμόμαστε ότι ένα βιβλίο το οποίο δεν μπορεί να διαβάσει το παιδί μας σε μία συγκεκριμένη ηλικία, μπορεί κάλλιστα να το κάνει αργότερα όταν θα έχει έρθει ο κατάλληλος χρόνος. 


6. Οικογενειακές βραδιές στη βεράντα.
Πολλές φορές τα πιο ευχάριστα πράγματα είναι και τα πιο απλά. Το καλοκαίρι λόγω καιρού η οικογένεια οδηγείται αναπόφευκτα έξω από τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού. Κι επειδή, για πολλούς λόγους, δεν μπορεί κάθε βράδυ να πηγαίνει βόλτα, υπάρχει και η προσιτή λύση της βεράντας. Ας οργανώσουμε οικογενειακές βραδιές στο μπαλκόνι λοιπόν. Με πολλή και χαλαρή συζήτηση που δεν παύει να είναι όμως, ουσιαστική επικοινωνία. Γιατί τώρα που δεν υπάρχει το άγχος του πρωινού ξυπνήματος για το σχολείο, τα παιδιά μπορούν να παραμείνουν μαζί με τον πατέρα και τη μητέρα μέχρι πιο αργά το βράδυ. Κι αυτά τα οικογενειακά καλοκαιρινά βράδια στο μπαλκόνι μπορεί ν' αποδειχτούν συχνά πραγματικός θησαυρός. Γιατί εκτός από τα πειράγματα, τις ιστορίες και την όλη χαλαρή διάθεση, μπορούν να εντοπισθούν ακόμη και ουσιαστικά θέματα που χρειάζονται λύση και τα οποία όλο το προηγούμενο διάστημα κρυβόντουσαν καλά κάτω από την πίεση και το άγχος της καθημερινότητας.

Μάλιστα, για να καταλάβουμε πόσο μπορούν να "γράψουν" σ' ένα παιδί αυτά τα ήρεμα οικογενειακά βράδια στο μπαλκόνι, ας κάνουμε ένα flashback με τη μνήμη μας στα δικά μας παιδικά ρόνια. Είναι βέβαιο ότι ανάμεσα στις πιο ευχάριστες αναμνήσεις εκείνης της ηλικίας είναι και κάποιες τέτοιες βραδιές με τους δικούς μας ανθρώπους.

Όλες οι παραπάνω ιδέες δεν αποτελούν παρά μερικές μόνο από τις επιλογές που υπάρχουν για να καλυφθεί ουσιαστικά και δημιουργικά ο ατελείωτος ελεύθερος χρόνος που ξαφνικά αποκτούν τα παιδιά μας μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς. Ας θυμόμαστε μόνο ότι υπάρχουν τρία βασικά κριτήρια για να επιλέξουμε την καλύτερη ή τις καλύτερες δυνατές λύσεις:
– Επιλέγουμε όχι μόνο με βάση το τι θέλουμε …εμείς αλλά και το τι θέλουν τα παιδιά μας.

– Επιλέγουμε λύσεις που ταιριάζουν στην ηλικία του παιδιού μας, καθώς ακόμη και η καλύτερη δυνατή δραστηριότητα όταν είναι για άλλη ηλικία δεν θα το βοηθήσει.

– Η συμμετοχή όλης της οικογένειας σε κάποιες από αυτές τις δραστηριότητες είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Η περίοδος του καλοκαιριού είναι η ιδανική για να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο του χειμώνα με τις ατελείωτες υποχρεώσεις μικρών και μεγάλων.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια