Ticker

6/recent/ticker-posts

Η καταβόθρα Αλιάρτου προτείνεται για το νέο Δίκτυο ΝATURA 2000

Επεξεργασία παρουσίασης Νίκος Λάμπρου
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του πρόταση για την ένταξη 100 νέων περιοχών στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000.
Υπενθυμίζεται ότι το υφιστάμενο Δίκτυο Natura 2000 συμπεριλαμβάνει πλησίον της Αλιάρτου, τον Βοιωτικό Κηφισό και την  Υλίκη-Παραλίμνη.
Συμπληρωματικά, επεκτείνεται στη θέση της καταβόθρας Αλιάρτου, και για τον προσανατολισμό  μας, κοντά στον  Προφήτη Ηλία Κωπαΐδας.
 Επέκταση GR2410001. 
Σχόλια επι της διαβούλευσης μπορούν να αποστέλλονται στο 
e-mail: new natura@prv.ypeka.gr  μέχρι τις 22.7.2016.

Το Ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura 2000 είναι ένα δίκτυο ζωνών προστασίας της φύσης που εκτείνεται σε ολόκληρη την Κοινότητα και έχει ως στόχο να διασφαλίσει τη µακροπρόθεσµη διατήρησή των πιο πολύτιµων και των πλέον απειλούµενων ειδών και ενδιαιτηµάτων της σε ικανοποιητικό επίπεδο












Η καταβόθρα της Αλιάρτου
Αρχαιότατη φυσική καταβόθρα, διευθετημένη στο εσωτερικό της με τοιχώματα που εικάζεται ότι κατασκεύαστηκαν από τους θρυλικούς Μινύες, ως τμήμα ενός ευρύτερου αποστραγγιστικού συστήματος της τότε Κωπαΐδας, μέρος του οποίου θα γνωρίσουμε και παρακάτω. Η καταβόθρα της Αλιάρτου, που σήμερα δεν φαίνεται να παραμένει ενεργή οδός διαφυγής του νερού, αποτελεί ωστόσο ένα από τα βαθύτερα προσβάσιμα οριζόντια σπήλαια κοντά στην Αττική. Οι αρχαίες επεμβάσεις εντοπίζονται σε κάποια απόσταση από την είσοδο, κάτι που δείχνει ότι από τότε η πρόσβαση στο εσωτερικό δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Πλήθος διαδρόμων οδηγούν προς διάφορες κατευθύνσεις, με μεγάλες ποσότητες λάσπης να βρίσκονται παντού, δυσκολεύοντας την κίνηση. Μετά από αρκετή πορεία, η κύρια διαδρομή καταλήγει σε μια ευρύχωρη αίθουσα, όπου αποικεί μεγάλος αριθμός νυχτερίδων. Η καταβόθρα βρίσκεται στην ανατολική όχθη της λεκάνης της Κωπαΐδας, πάνω στον επαρχιακό δρόμο Ακραιφνίου-Αλιάρτου. Βγαίνοντας στην ομώνυμη έξοδο από την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, και κατευθυνόμενοι προς την Αλίαρτο, συναντάμε το μονοπάτι προς το στόμιό της μετά από 2,5 χλμ., στα αριστερά και επί της παρακείμενης ορθοπλαγιάς, μετά από ένα σπηλαιοκκλήσι.


Στις 14 Ιουνίου 2013 ο Ο Δρ. Ηλίας Μαριολάκος στο συνεδριακό Αλιάρτου ανέπτυξε σχετικό θέμα για τον γεώτοπο της Κωπαΐδας.Δείτε ΕΔΩ




http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=232&language=el-GR




https://aliartos-boiotias.blogspot.gr/2017/11/blog-post_92.html




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια