Ticker

6/recent/ticker-posts

Περί υδρογ/θράκων στην Ελλάδα, ευθύνες με ονοματεπώνυμο

Του καθηγητή Αντώνη Φώσκολου

Καίτοι η ανακάλυψης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων έγινε το 1973 στον κόλπο της Καβάλας, Πρίνος και South Kavalla, και μετά στο Θρακικό πέλαγος η έρευνα υδρογονανθράκων ουσιαστικά σταμάτησε με την ανακάλυψη του κοιτάσματος αργού πετρελαίου στο Κατάκολο.

Το 1990 βλέπουμε μια νέα δραστηριότητα από την ΔΕΠ-ΕΚΥ στο Ιόνιο με την ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, δυτικά της Κέρκυρας και τον Πατραϊκό κόλπο. Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι η ΔΕΠ-ΕΚΥ είχε κάνει στο Ιόνιο 9000 χιλιόμετρα δισδιάστατες γεωφυσικές έρευνες οι οποίες δυστυχώς δεν αξιολογήθηκαν και οι οποίες εκ των υστέρων, μετά από 16 χρόνια, έδειξαν ότι υπήρχαν 6 μεγάλες δομές με υδρογονάνθρακες.

Από το 1997 έως το 2011 είναι η μαύρη περίοδος όσον αφορά την έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Αυτή η περίοδος συμπίπτει με την αποκαθήλωση της ΔΕΠ-ΕΚΥ, το κλείσιμο της διεύθυνσης Ενεργειακών Πρώτων Υλών του ΙΓΜΕ και εν συνεχεία της υποβάθμισης του ΙΓΜΕ αλλά και την προσπάθεια 2 υπουργών Παιδείας να διαλύσουν όλα τα τμήματα των ΤΕΙ και ΑΕΙ που ασχολούνται με την έρευνα των υδρογονανθράκων και των στερεών καυσίμων. Είναι η εποχή που μπαίνει στην Ελλάδα το Ρωσικό φυσικό αέριο… ΣΥΜΠΤΩΣΗ;



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια