Ticker

6/recent/ticker-posts

Αφιέρωμα στην ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου

Αποτελεί κορυφαίο γεγονός της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης του Ελληνικού Λαού στην Νεότερη Ιστορία η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, από τις ενωμένες αντιστασιακές οργανώσεις   του Ε.Δ.Ε.Σ  και του Ε.Α.Μ  τη νύχτα της 25ης Νοεμβρίου 1942.
 
Η παρουσίαση προσπαθεί να συγκεντρώσει ντοκουμέντα,φωτογραφίες και αληθινές μαρτυρίες από άτομα που συμμετείχαν ενεργά στο σαμποτάζ. Παρ' όλα αυτά είναι ολοφάνερη σε ορισμένα σημεία και η ''πολιτική άποψη'' της εποχής αυτής που είχαν οι συμμετάσχοντες χωρίς αυτό να υποβιβάζει η αμαυρώνει  την μεγάλη επιτυχία της ανατίναξης.

Συνέντευξη  Θέμη Μαρίνου 
(Είχε πέσει με αλεξίπτωτο μαζί με την ομάδα των Άγγλων από το Κάιρο) από την εκπομπή ''Γοργοπόταμος'' της ΕΡΤ η οποία επιχειρεί την παραστατική αναβίωση του γεγονότος του σαμποτάζ κατά των Γερμανών τη νύχτα της 25ης Νοεμβρίου 1942, μέσα από την κατάθεση της προσωπικής μαρτυρίας του μοναδικού εν ζωή της ομάδας των σαμποτέρ, 64 χρόνια μετά, ΘΕΜΗ ΜΑΡΙΝΟΥ. Όντας τότε μέλος της ομάδας των Βρετανών καταδρομέων συμμετείχε στην ανατίναξη της σιδηροδρομικής γέφυρας του Γοργοποτάμου, επιχείρηση γνωστή με την ονομασία «Χάρλινγκ», ανατρέποντας για καιρό τη βασική γραμμή (Θεσσαλονίκης-Πειραιά) ανεφοδιασμού των Δυνάμεων του Άξονα στη Βόρεια Αφρική. Η αφήγησή του αναφέρεται αναλυτικά στους Βρετανούς που έλαβαν μέρος, στη σχέση του με το Συμμαχικό Στρατηγείο και την εκπαίδευσή του στη Μέση Ανατολή. Περιγράφει επιπλέον, τη δική του συμμετοχή στην αποστολή της ανατίναξης, τις επαφές της Βρετανικής αποστολής με τους Έλληνες πράκτορες των Βρετανών στην Ελλάδα, τις προσπάθειες για συνεννόηση με τις ομάδες των ανταρτών της Στερεάς Ελλάδας, τη σύμπραξη των αντιστασιακών οργανώσεων του ΕΔΕΣ και του ΕΑΜ, ενώ εξιστορεί λεπτομερώς τον σχεδιασμό και τις οργανωτικές ενέργειες μέχρι τη στιγμή της εκτέλεσης της επιχείρησης. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής παρεμβάλλεται φωτογραφικό υλικό και πλάνα αρχείου της περιόδου.







Η Ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοπόταμου όπως την περιγράφει ο Κρις Γούντχάουζ





ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ "ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ"

Πηγή: ΝΕΤ

                                  ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ, Η ΓΕΦΥΡΑ ΠΟΥ ΕΝΩΣΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
69 χρόνια μετά την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου, η Μηχανή του Χρόνου μας ταξιδεύει στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.Ο Γοργοπόταμος, το πρώτο μεγάλο σαμποτάζ στα μετόπισθεν του Άξονα, αναπτέρωσε το ηθικό όλων των κατεχόμενων λαών και διέκοψε έστω και για λίγο τον ανεφοδιασμό του Ρόμελ στη Μέση Ανατολή.Η ανατίναξη της γέφυρας όμως, είναι σημαντική και για έναν ακόμα λόγο. Υπήρξε το αξεπέραστο παράδειγμα της συνεργασίας των ελληνικών αντιστασιακών οργανώσεων. Οι άνδρες του ΕΛΑΣ υπό τον Άρη Βελουχιώτη και του ΕΔΕΣ υπό τον Ναπολέοντα Ζέρβα συνεργάστηκαν για πρώτη και τελευταία φορά.Η Μηχανή του Χρόνου φωτίζει τους πρωταγωνιστές και τις κρίσιμες στιγμές της επιχείρησης, όταν όλα κινδύνευαν να χαθούν.Η καίρια παρέμβαση του Δημήτρη Δημητρίου, πιο γνωστού και ως Νικηφόρου, η ψυχραιμία του Άρη Βελουχιώτη, η στάση του Ναπολέοντα Ζέρβα και ο ρόλος των Βρετανών κομάντος, του Έντι Μάγερς και του Κρις Γουντχάουζ, την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στις 20.00 στη ΝΕΤ.





Η ανατίναξη της Γεφύρας του Γοργοποτάμου

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ HISTORY CHANNEL - ΠΗΓΗ: ΕΡΤ



Η ανατίναξη της Γεφύρας του Γοργοποτάμου -... από gorgopotamos

ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΤ - ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

"Χρονικό της Εθνικης Αντίστασης" (1985)

Video 1



Video 2



Video 3


Στέργιος Σπ. Βούλγαρης,Απεστρατεύθη Ταξίαρχος





  

http://www.gorgopotamosvillage.gr- ΝΕΤ-ΕΡΤ-wikipedia-






Διαβάστε όλο το άρθρο: www.mixanitouxronou.gr/gorgopotamos-1942-i-sinantisi-zerva-velouchioti/
Βιβλία
Θέμη Μαρίνου: «Αποστολή Harling 1942: Η επιχείρηση Γοργοπόταμου» («Παπαζήσης»)
Κρις Γουντχάουζ: «Το μήλο της έριδος» («Εξάντας»)
Έντι Μάιερς: «Η ελληνική περιπλοκή» («Εξάντας»)
Πτυχιακή εργασία Κου Μουτάφη Κωνσταντίνου (Χαροκόπειο)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια