Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων.

Τρίτη, 18 Απριλίου 2017

Έσπασαν τη σιωπή των Νεκρών …Τα κλαρίνα σκόρπισαν τον ήχο του Θανάτου! (Βίντεο)

Πρόκειται για ένα μοναδικό ταφικό έθιμο στην Ελλάδα ,που χάνεται στα βάθη των χρόνων και έχει τις ρίζες του στις αρχές του 18ου αιώνα.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στο νεκροταφείο , κάτοικοι φίλοι και συγγενείς νεκρών πήγαν και φέτος πάνω απο τους τάφους τους.

Η έντονη βροχόπτωση που επικρατούσε στην περιοχή δεν εμπόδισε πλήθος κόσμου να παραβρεθεί και στη φετινή αναβίωση του εθίμου. 
Οι  συγγενείς των νεκρών παρήγγειλαν τα αγαπημένα τραγούδια τους όσο ήταν εν ζωή και σε κάθε μνήμα ακούστηκε και  το αντίστοιχο τραγούδι με  τη συνοδεία οργάνων.
Με αυτό το μοναδικό εθιμοτυπικό  και σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης ,κάτοικοι  συγγενείς και φίλοι  έσπασαν  τη νεκρική σιωπή, αναπόλησαν στιγμές του παρελθόντος και με τους ήχους του κλαρίνου σε  ηπειρώτικα τραγούδια γιόρτασαν την Ανάσταση με τους δικούς τους ανθρώπους που δεν  βρίσκονται στη ζωή ….
Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί έξω απο το νεκροταφείο ,ενώ   το γλέντι  συνεχίστηκε πόρτα πόρτα   σε όλα τα σπίτια του χωριού .
 

 

epirus-tv-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες

Εν Όψει Αλίαρτος

ΔΗΛΩΣΗ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ
Δεν υιοθετούμε κατ΄ανάγκη τις απόψεις των συγγραφέων άρθρων και σχολίων καθώς και των ιστολογίων που προέρχονται ειδήσεις, αναρτήσεις και άρθρα.
Αυτό το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών.
Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας.
Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα και με σκοπό να σας βλάψει.
Οι αναγνώστες που δημοσιεύουν σχόλια, παρακαλούνται όπως είναι ευπρεπείς στους σχολιασμούς τους, αποφεύγοντας ύβρεις και ατεκμηρίωτα στοιχεία.
Σχόλια μη ευπρεπή θα διαγράφονται.
Εν Όψει Αλίαρτος

Αρχειοθήκη ιστολογίου