Ticker

6/recent/ticker-posts

Στήριξη φυτών ντομάτας (κρεβατίνες)

Τρόπος στήριξης ντομάτων (κρεβατίνες)

Όσοι ασχολείστε με τις υπαίθριες καλλιέργειες ντομάτας, θα έχετε παρατηρήσει κατά καιρούς τις δυσκολίες που έχει η στήριξη με ένα μόνο καλάμι ανά φυτό και το φαινόμενο αυτό να γίνεται ακόμα πιο έντονο στις μεγαλόκαρπες ποικιλίες.
Προσωπικά έχω χάσει αρκετούς καρπούς, επειδή δεν κατάφερα να τους στηρίξω όπως έπρεπε, αλλά έχουν ξαπλώσει στο χώμα και ολόκληρες ντοματιές, επειδή το ένα και μοναδικό καλάμι αποδείχτηκε ανεπαρκές. Φέτος μου ήρθαν στο νου οι «κρεβατιές» ή «κρεβατίνες» όπως συνήθιζε να τις λέει ο πατέρας μου, ο οποίος στον μικρό του κήπο πάντα κατασκεύαζε το σύστημα αυτό, έχοντας κληρονομήσει τη γνώση από τον δικό του πατέρα.

Είναι ένας πραγματικά καλός τρόπος υποστήριξης ενός φυτού το οποίο από τη φύση του θέλει να βρίσκεται στο χώμα (εκτός των αναρριχητικών). Το σύστημα της κρεβατίναςτο χρησιμοποιούσαν παλιά σε χωριά της ημιορεινής Αχαΐας, αλλά και σε αρκετούς μπαξέδες στα περίχωρα της Πάτρας. Όσο κι αν έψαξα στο internet δεν κατάφερα να βρω κάποιο σχετικό υλικό.


Κατασκευή κρεβατίνων για την στήριξη των ντοματιών



Ο τρόπος κατασκευής τους είναι απλός και εντελώς δωρεάν. Τα καλάμια που θα χρειαστούμε θα τα μαζέψουμε κοντά σε ποτάμια και το μόνο που θα χρειαστεί είναι λίγο σκοινί για τα δεσίματα. Θα πρέπει να καταβρέχουμε λίγο το χώμα για να βυθίζονται ευκολότερα τα καλάμια μας στη γη. Τοποθετούμε τα δύο πρώτα κάθετα καλάμια δεξιά κι αριστερά του πρώτου και του τελευταίου φυτού σε κάθε γραμμή φροντίζοντας να απέχουν από τον κεντρικό κορμό 40 – 50 εκατοστά. Αυτά θα ενωθούν με πολύ μακριά οριζόντια καλάμια σε ύψος 40 και 60 εκατοστών από το έδαφος

Επόμενη κίνηση είναι να κόψουμε μικρά καλάμια σε μήκος που να είναι αρκετό να συνδέονται με τα άνω και τα κάτω οριζόντια και να δημιουργούμε με αυτό τον τρόπο κλουβιά όπου θα βρίσκονται οι ντοματιές μας. Μεγαλώνοντας τα κλαδιά των φυτών μας θα μπορούν να ξεκουράζονται στη στιβαρή κατασκευή και να μην ανησυχούμε ούτε για το μέγεθος των καρπών, ούτε για τα ξαφνικά χτυπήματα του αέρα.
Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε μόνο είναι να έχουμε πρόσβαση στις αυλακιές προκειμένου να μπορούμε να κάνουμε τα βιολογικά μας ραντίσματα, τα ξεχορταριάσματα και τα σκαλίσματα που απαιτούν οι ντοματιές. Για όσους έχουν αφήσει τις αποστάσεις που πρέπει, δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα με την πρόσβαση στα φυτά.


https://www.ftiaxno.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια