Ticker

6/recent/ticker-posts

Αλλαγές στην ίδρυση κτηνοτροφικών μονάδων

Μέχρι τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου τίθεται προς δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την ίδρυση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης και τον καλύτερο έλεγχό τους, κατατάσσονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις χωρίς να απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας και Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις με έκδοση οικοδομικής άδειας.

Αναμένεται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία υπηρεσίας μιας στάσης για την αδειοδότηση στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ), η οποία πρόκειται να είναι και το μοναδικό σημείο επαφής των κτηνοτρόφων με δημόσιες υπηρεσίες.

Ακόμη, προβλέπεται, η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την καταγραφή των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και τη διενέργεια αποτελεσματικών ελέγχων.

Παράλληλα, θα διαχωριστεί η άδεια ίδρυσης κτηνοτροφικής μονάδας από την άδεια λειτουργίας της, προβλέποντας πως «πρώτα αδειοδοτείται η εγκατάσταση και έπειτα αδειοδοτείται η λειτουργία, ώστε τα ζώα να εγκατασταθούν σε κατάλληλο περιβάλλον με συγκεκριμένο αριθμό, καθώς και με διακριτό μητρώο σταβλικής εγκατάστασης», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επίσης, αλλαγές θα γίνουν και στο μοντέλο αδειοδότησης από το καθεστώς «πρώτα ελέγχω και μετά αδειοδοτώ», στο καθεστώς «αδειοδοτώ την εγκατάσταση και μετά ελέγχω» διαχωρίζοντας το φορέα αδειοδότησης από το φορέα ελέγχου.

Αξίζει να σημειωθεί, πως σε περίπτωση που επιβληθεί η κύρωση της διακοπής της λειτουργίας της κτηνοτροφικής εγκατάστασης, η απομάκρυνση του ζωικού κεφαλαίου ορίζεται στους 3 μήνες, με δυνατότητα παράτασης μέχρι ένα επιπλέον μήνα σε περιπτώσεις εξωγενών παραγόντων που δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα του φορέα της κτηνοτροφικής εγκατάστασης. Η απομάκρυνση του ζωικού κεφαλαίου γίνεται εντός της ορισθείσας προθεσμίας με την αποκλειστική ευθύνη και δαπάνη του φορέα της κτηνοτροφικής εγκατάστασης.

Τέλος, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, «παρέχεται η δυνατότητα μεταβατικής περιόδου στους κτηνοτρόφους, προκειμένου να εναρμονισθούν με την ισχύουσα νομοθεσία είτε μέσω χρονικής μεταβατικής περιόδου είτε μέσω έκδοσης άδειας διατήρησης».

Θ.Π.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια