Αρχαίος πολιτισμός στην κορυφή λόφου της Αλιάρτου
Απέναντι από την αρχαία Αλίαρτο και δυτικά του χωριού Μάζι βρίσκεται ένας μυτερός και βραχώδης λόφος, στους πρόποδες του οποίου είχε εντοπιστεί παλαιότερα η αρχαία κρήνη Κισσούσα.
Στην κορυφή του λόφου αυτού με θέα την Κωπαΐδα υπάρχουν πλούσια αρχαιολογικά κατάλοιπα που συνδέονται προφανώς με τον πολιτισμό της περιοχής και πιθανώς με τη χαμένη ομηρική πόλη Ωκαλέα. Συγκεκριμένα στην εν λόγω κορυφή είναι ορατά τμήματα αρχαίου τείχους, προφανώς περιµετρικό τείχος Ακρόπολης ή περίβολος ιερού. Εντός του τειχισμένου χώρου εντοπίζονται όστρακα αγγείων και διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη (βλέπε εικόνες).
Ο λόφος αυτός ονομαζόταν κατά τον Πλούταρχο στα παλαιά χρόνια Ορχαλίδης και αργότερα Αλώπεκος: «Ὀρχαλίδην δὲ λόφον, ὃν νῦν Ἀλώπεκον καλοῦσιν, ἐν τοῖς πρὸς τὸν Ἑλικῶνα μέρεσι τοῦ Ἁλιάρτου κείμενον» (Λύσανδρος, 29).
Η ανάβαση στην κορυφή του λόφου αυτού είναι δύσβατη και κάπως επικίνδυνη γιατί το λαξευμένο μονοπάτι που υπήρχε στο βραχώδες πρανές του λόφου είναι σε αρκετά μέρη χαλασμένο από κατολισθήσεις βράχων. Δυνατή είναι η πρόσβαση μόνο από το πίσω μέρος του λόφου με δρόμο από το Μάζι.
Επ’ αυτού βρίσκεται προς ολοκλήρωση μια νέα μελέτη…
Ευχαριστούμε τον Καθηγητή Κο Πάρι Βαρβαρούση για την αποστολή του σπουδαίου θέματος.
0 Σχόλια