Ticker

6/recent/ticker-posts

''Ιούνιος χωρίς συγκομιδή (Δίστομο 1944)''

Το βιβλίο της Κ. Μανωλοπούλου για την θηριωδία των Γερμανών ναζί, τώρα και στα γερμανικά!

Το βιβλίο της Καίτης Μανωλοπούλου «Ιούνιος χωρίς συγκομιδή (Δίστομο 1944)» / «Juni ohne Ernte (Distomo 1944)» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Γερμανία, και μάλιστα στην γερμανική του έκδοση.
Στις 10 Ιουνίου 1944 μέλη ενός γερμανικού τμήματος των SS, το „Vergeltungsaktion“ 223, σκότωσε περίπου 1.800 κατοίκους του χωριού Δίστομου στην Βοιωτία, και έκαψαν το χωριό. Κανένα από τα θύματα δεν είχε εμπλακεί σε μάχες: Ήταν ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά…
Πώς μπορεί κάποιος να εκφράσει αυτό τον φόβο και την απόγνωση; Αφήνοντας τους μάρτυρες και τους απογόνους τους να μιλούν μόνοι τους! Η Καίτη Μανωλοπούλου έχει βαθιά σχέση με το Δίστομο, το έχει επανειλημμένα επισκεφθεί ως παιδί (γεννήθηκε το 1938) και κατάφερε τους ανθρώπους του να μιλούν γι’ αυτό και να καταγράψει τις αναμνήσεις τους!
Το κύριο μέρος του βιβλίου "Ιούνιος Χωρίς Συγκομιδή" είναι αυτά τα κείμενα των αναμνήσεων. Αλλά η συγγραφέας πηγαίνει και πιο πίσω: Περιγράφει επίσης το χωριό Δίστομο, όπως ήταν πριν από την ημέρα της σφαγής. Εξηγεί τα ιστορικά γεγονότα και παρουσιάζει την ιστορία. Τέλος, τοποθετεί το Δίστομο στο πλαίσιο άλλων ευρωπαϊκών τόπων με την ίδια μοίρα:


Περισσότερα ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια