Ticker

6/recent/ticker-posts

Ο ποδηλατικός τουρισμός τρέχει

Από τον Σπύρο Παπαγεωργίου
εκδότης του MBike και διευθυντής του Bike Festival μας δίνει tips για να μυηθούμε σε ένα από τα ανερχόμενα είδη «πράσινου» τουρισμού.


Με πάνω από 46 δισ. ευρώ ετήσιο τζίρο, ο ποδηλατικός τουρισμός θεωρείται η πλέον ανερχόμενη ταξιδιωτική τάση στην Ευρώπη. Αν σκεφτεί κάποιος τις υποδομές που απαιτούνται για την ανάπτυξή του, σε σύγκριση με εκείνες που απαιτούνται λ.χ. για την κρουαζιέρα ή για τη δημιουργία αεροδρομίων και αυτοκινητοδρόμων, αντιλαμβάνεται εύκολα γιατί είναι ένας τομέας στον οποίο αξίζει να επενδύσει μια χώρα.


Το ταξίδι με το ποδήλατο είναι ο ορισμός τού να ανακαλύπτεις ένα μέρος με τη δύναμη των ποδιών σου και ταυτόχρονα να βλέπεις γύρω σου, να μυρίζεις, να απολαμβάνεις... Όλες οι χαρές της πεζοπορίας, δηλαδή, μόνο που μπορείς να πας πολύ πιο μακριά και πιο ξεκούραστα. Μιλώντας για ποδηλατικό τουρισμό, αναφερόμαστε σε τρία βασικά είδη: ταξιδεύω με όχημα το ποδήλατο (είτε αποκλειστικά είτε συνδυαστικά, π.χ., με το τρένο), ταξιδεύω με άλλα μέσα και στον προορισμό μου κάνω ποδήλατο ή συμμετέχω σε μια οργανωμένη ποδηλατική εκδρομή. 

Στο πρώτο έχει μεγάλη σημασία η προετοιμασία, η επιλογή του ποδηλάτου και η χάραξη της διαδρομής, στο δεύτερο απλώς η επιλογή του προορισμού με κριτήριο το αν εκεί όπου θα φτάσεις θα βρεις ποδήλατο με τα χαρακτηριστικά που επιθυμείς, ενώ στο τρίτο έχεις την ελάχιστη δυνατή εμπλοκή, καθώς κάποιος άλλος αναλαμβάνει τόσο το οργανωτικό σκέλος όσο και την επιλογή ποδηλάτου.

Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετές εταιρείες που διοργανώνουν εκδρομές με ποδήλατα, ενώ υπάρχουν και αρκετά ξενοδοχεία που προσφέρουν ποδήλατα στους φιλοξενούμενούς τους, γι’ αυτό καλό είναι να το τσεκάρετε αν δεν θέλετε να πάρετε μαζί το δικό σας. Μερικές από τις πιο εντυπωσιακές διαδρομές για το χειμώνα είναι στα οινοποιεία της Νεμέας, στο Λεωνίδιο, στις Μυκήνες αλλά και στο πάντα φιλόξενο για τους ποδηλάτες Λουτράκι. 

Αυτήν την εποχή είναι καλύτερο να επιλέγει κάποιος διαδρομές κοντά στη θάλασσα, ώστε να μην απαιτείται ιδιαίτερα εξειδικευμένος εξοπλισμός για το κρύο ή και το χιόνι. Λόγου χάρη, η www.grcycling.com προτείνει ενδιαφέρουσες δια­δρομές –για όλα τα επίπεδα– στην Αργολίδα, την Κορινθία αλλά και σε κοντινά νησιά όπως η Αίγινα, η Άνδρος ή η Τήνος. Συνήθως οι διαδρομές αυτές δημιουργούνται για 4 ή περισσότερα άτομα, οπότε αποτελούν ιδανική ευκαιρία για τις παρέες που αναζητούν κάτι διαφορετικό για το σαββατοκύριακο. Ανάμεσα στις εταιρείες που προσφέρουν οργανωμένες εκδρομές, προτείνουμε επίσης τις www.actiontoursrentals.com και www.travelncycle.com.


Τουρισμός και Eurovelo

Το Eurovelo αποτελεί τη σύνδεση όλης της Ευρώπης μέσω ενός δικτύου ποδηλατικών διαδρομών μήκους 75.000 χλμ., τα 45.000 εκ των οποίων έχουν ήδη κατασκευαστεί. Η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτό το δίκτυο με τρεις διαδρομές· την 8, που ξεκινάει από την Ισπανία, μπαίνει στη χώρα μας από την Αλβανία και κατηφορίζει δυτικά, για να φτάσει στην Αθήνα μέσω Πελοποννήσου· την 11, που ξεκινάει από τη Νορβηγία, μπαίνει στα σύνορα από την Κεντρική Μακεδονία, διασχίζει τις περιφέρειες Θεσσαλίας και Στερεάς και καταλήγει στην Αθήνα· και τη 13, που ξεκινάει από τη Νορβηγία και κινείται κατά μήκος της νοητής γραμμής που χώριζε την Ανατολική από τη Δυτική Ευρώπη, για να καταλήξει στην Τουρκία. Οι ελληνικές διαδρομές βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας και της σήμανσης. Περισσότερα στο www.eurovelo.gr.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια