Ticker

6/recent/ticker-posts

Ρομποτικό σκάφος περιπολεί τη λίμνη Υλίκη για την ποιότητα του νερού (Βίντεο)

Του Νίκου Αβουκάτου
«Περιπολίες» στη λίμνη Υλίκη, τον ταμιευτήρα που υδροδοτεί την Αθήνα, κάνει ένα τηλεκατευθυνόμενο ρομποτικό σκάφος που είναι εξοπλισμένο με ειδικούς αισθητήρες και έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τις φυσικοχημικές παραμέτρους σε λίμνες και ποταμούς της χώρας. Στο πεδίο έρευνας μπορεί να βρίσκεται από δύο έως τρεις ώρες.


Ειδικότερα, ο χρήστης του μπορεί να λαμβάνει πληροφορίες για το pH, το διαλυμένο οξυγόνο, την αγωγιμότητα, τη χλωροφύλλη, τη θερμοκρασία. Ακόμη έχει τηδυνατότητα προσδιορισμού δύο βαρέων μετάλλων, του χαλκού και του μόλυβδου. Τα δεδομένα μπορούν να διαβαστούν στους ενδιαφερόμενος μέσω μιας εφαρμογής.





«Με τις δυνατότητες του σκάφους μπορούμε να κάνουμε τόσο τη διαχείριση όσο και την παρακολούθηση της ποιότητας του νερού με δειγματοληψίες. Το σκάφος μπορεί να πάρει δείγμα 500 ml σε κάποιο σημείο ενδιαφέροντος και να ανιχvευθεί κάποιο περιβαλλοντικό πρόβλημα», λέει στη Greenagenda.gr ο Γιώργος Κατσούρας, ερευνητής του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της ΕΥΔΑΠ.

Στην Ελλάδα η έρευνα με το σκάφος ξεκίνησε πριν από δύο μήνες. «Ενδιαφέρον έχουν δείξει φορείς των Ιωαννίνων. Αυτό το διάστημα γίνονται συζητήσεις. Έχουμε έρθει σε επαφή προκειμένου να μεταβούμε για μια ερευνητική αποστολή παρακολούθησης των νερών της Παμβώτιδας», σημειώνει ο κ. Κατσούρας.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της εφαρμογής του ευρωπαϊκού πειραματικού έργου Intcatch 2020 που αφορά τις νέες τεχνολογίες έξυπνης παρακολούθησης ποταμών και λιμνών, η ΕΥΔΑΠ στοχεύει να προβάλει το σκάφος και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Το ερευνητικό σκάφος παρουσιάστηκε στο περιθώριο του Διεθνούς Φόρουμ για τη βιωσιμότητα του νερού, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Διάδοσης ερευνητικών αποτελεσμάτων του ΑΠΘ, για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, ενώ για τις δυνατότητές του ενημερώθηκε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Γιάννης Κρεστενίτης.



Συνολικά έχουν κατασκευαστεί 10 αντίστοιχα σκάφη. Η κατασκευή του έγινε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Βερόνας.



















Ανάμεσα στους 18 εταίρους του προγράμματος είναι μια γερμανική εταιρεία κατασκευής αισθητήρων. Ο υπεύθυνος εταίρος για τη σωστή λειτουργία των αισθητήρων είναι το Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Παράλληλα η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος γίνεται στην Ισπανία, στον ποταμό Τερ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.




Στην Αγγλία, στο Λονδίνο ένα σκάφος παρακολουθεί τα νερά σε μικρά ποτάμια του Τάμεση, στην Αυστρία ένα ελέγχει τον ποταμό Δούναβη, ενώ ένα ακόμα βρίσκεται στη λίμνη Γκάρντα που βρίσκεται στη Βερόνα της Ιταλίας.








http://greenagenda.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια