Ticker

6/recent/ticker-posts

Η Λαϊκή Συσπείρωση Αλιάρτου Θεσπιέων ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων


Μετά από δυο και πλέον μήνες καθυστέρησης και παρά τις συνεχόμενες εκκλήσεις μας προς την Δημοτική Αρχή για παροχή στοιχείων, επιτέλους συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο για το μείζον θέμα της εγκατάστασης Αιολικών Σταθμών σε αρκετά σημεία του Δήμου, σημεία τεράστιου αρχαιολογικού όσο και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.
Η ενημέρωση ήταν ελλιπέστατη εκ μέρους της Δημοτικής αρχής . Όπως φάνηκε από την διαδικασία, δεν μας προσκόμισαν τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων με τους αντίστοιχους χάρτες ούτε και τις αντίστοιχες αποφάσεις που έχουν στα χέρια τους ( ΕΠΟΙΖΩ, Τοπικά Συμβούλια..)

Παρά ταύτα το Δημοτικό Συμβούλιο Αλιάρτου Θεσπιέων, κατέληξε σε μια σημαντική απόφαση ενάντια στις εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων και σε διαμαρτυρία για την μη δυνατότητα γνωμοδότησης των Δήμων για αυτά τα έργα. Αν και είναι γνωστό πως οι νόμοι θεσπίζονται ώστε να εξυπηρετούν ακριβώς τους επιχειρηματικούς ομίλους και όταν χρειάζεται διορθώνονται κιόλας: όταν κρίνεται πως μέσω της γνωμοδότησης θα προχωρήσει πιο εύκολα μια “επένδυση” τότε την επιδιώκουν, όταν όχι την μπλοκάρουν.

Όμως, όσο σημαντική και αν είναι μια τέτοια απόφαση, θεωρούμε πως δεν αρκεί για να φρενάρει τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας στην περιοχή μας. Απαιτείται και η οργανωμένη μαζική διαμαρτυρία από τους κατοίκους του Δήμου μας. Η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι στρατηγική επιλογή της ΕΕ, όλων των Ελληνικών Κυβερνήσεων, αλλά και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αφορά την ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας και τα κέρδη τεράστιων επιχειρηματικών ομίλων. Παραδίδουν τον φυσικό πλούτο της χώρας, τα δάση, τις βουνοκορφές, ακόμη και προστατευόμενες περιοχές στα “κοράκια” των ομίλων, καταστρέφοντας περιβάλλον, βοσκότοπους, επαγγελματίες μελισσοκόμους.Την ίδια στιγμή, στο βωμό των ιδιωτικοποιήσεων και της “απελευθέρωσης” της ενέργειας, ο λαός συνεχίζει να πληρώνει πανάκριβα το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ υπάρχουν καταχρεωμένοι πολίτες που δεν έχουν να πληρώσουν τις εξωφρενικές τιμές που τους ζητούν.



Η Λαϊκή Συσπείρωση τάσσεται κατά της εγκατάστασης των αιολικών πάρκων των ολιγαρχών και του κεφαλαίου σε όλη την έκταση του Δήμου μας και της χώρας συνολικότερα. Η ενέργεια μπορεί να βρει το χαρακτήρα της ως κοινωνικό αγαθό μόνο με ενιαίο κεντρικό σχεδιασμό, ουσιαστικό έλεγχο, υπό δημόσιο φορέα, μακριά από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα. Στηρίζουμε αμέριστα τις κινήσεις και αντιδράσεις των κατοίκων κατά των εγκαταστάσεων αιολικών πάρκων και καλούμε την Δημοτική Αρχή εκτός της γραφειοκρατικής αντιμετώπισης μέσω προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας να κινητοποιήσει το σύνολο των Δημοτών.

Μένει να δούμε αν τα λόγια θα γίνουν πράξη.



Για την Λαϊκή Συσπείρωση Αλιάρτου Θεσπιέων

Γιώργος Μπούτσικος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια