Ticker

6/recent/ticker-posts

Πώς μετατρέπονται τα ξενοδοχεία σε δομές φιλοξενίας

Αρχικά θα πρέπει να σημειωθεί ότι και στην πόλη την Αλίαρτο έχει ζητηθεί η παραχώρηση ξενοδοχείου για φιλοξενία μεταναστών πλην όμως η ιδιοκτησία δεν αποδέχθηκε τη σύναψη σχετικής σύμβασης, παρόλο που το χρηματικό ποσό ήταν πολύ καλό.
Ξενοδοχεία της ενδοχώρας καλούνται να στεγάσουν αιτούντες άσυλο, με στόχο την αποσυμφόρηση των κέντρων υποδοχής στα νησιά του Αιγαίου.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης του COVID-19 στην Ελλάδα, συνεχίζει, όπως τονίζει, τη συνεργασία του με τις Ελληνικές Αρχές στις τρέχουσες δράσεις αλλά και σε άλλους τομείς που βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία του.
Το σημαντικότερο μέρος του πεδίου δράσης του ΔΟΜ, εντοπίζεται στις δομές φιλοξενίας μεταναστών, που αποτελούν μέρος του ελληνικού συστήματος υποδοχής. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία τόσο τα ξενοδοχεία όσο και οι δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, τελούν υπό την αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων ασφαλείας. 

Κατόπιν συμφωνίας, όπως τονίζεται, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ζητήσει από τον ΔΟΜ την παροχή συγκεκριμένων υποστηρικτικών υπηρεσιών διαχείρισης των δομών, μέσω του προσωπικού του Οργανισμού που εργάζεται 5 ημέρες την εβδομάδα, στο πλαίσιο των εργάσιμων ωρών. Ο ΔΟΜ δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για παράτυπες πράξεις που πιθανώς να διαπράξουν οι φιλοξενούμενοι μετανάστες και δεν ελέγχει τις μεταφορές του πληθυσμού από και προς τις συγκεκριμένες δομές, οι οποίες και ενεργοποιούνται κατόπιν απόφασης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. 


Η πρόκληση ενδιαφέροντος από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπογραμμίζει την ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων φιλοξενίας για τους αιτούντες άσυλο στην ενδοχώρα, με στόχο την αποσυμφόρηση των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει απευθύνει, δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος σε ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, προκειμένου να μισθωθούν τα καταλληλότερα κτίρια για τις ανάγκες υποδοχής και στέγασης αυτών των ανθρώπων.

Πιο συγκεκριμένα, σε όλη την επικράτεια, εκτός των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, αναζητά ξενοδοχεία, σύνθετα τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια- διαμερίσματα, οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις με οικίσκους, και κτίρια συγκροτημάτων κατοικιών, δυναμικότητας τουλάχιστον 20 κλινών.
Ο ΔΟΜ έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη μίσθωση ξενοδοχείων

Αρμόδιος για την εύρεση θέσεων φιλοξενίας για τους αιτούντες άσυλο στην ενδοχώρα είναι ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Στην αναζήτηση των κατάλληλων καταλυμάτων για τη στέγαση ευάλωτου πληθυσμού, ο ΔΟΜ αναρτά στην επίσημη ιστοσελίδα του, διαγωνισμούς, στο πλαίσιο του προγράμματος FILOXENIA, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι διαγωνισμοί αφορούν αποκλειστικά σε τουριστικά καταλύματα, σε όλη την Ελλάδα, των οποίων οι ιδιοκτήτες αποφασίζουν να διαθέσουν οικειοθελώς την επιχείρησή τους για αυτή τη χρήση. «Υπάρχουν ξενοδοχειακές μονάδες που διατίθενται αποκλειστικά για τη στέγαση ευάλωτου πληθυσμού

Ο ΔΟΜ διαχειρίζεται εξ ολοκλήρου το πρόγραμμα και είναι υπεύθυνος αποκλειστικά και μόνο για την εύρεση των καταλληλότερων διαθέσιμων θέσεων φιλοξενίας σε ξενοδοχειακές μονάδες. «Εκτός από την επείγουσα ανάγκη αξιοπρεπούς στέγασης, έχουμε πυλώνες δράσης όπως η προστασία των επωφελούμενων και η παροχή βοήθειας. Περιλαμβάνει ψυχοκοινωνική υποστήριξη, από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, παροχή νομικών συμβουλών, ενώ, υπάρχουν πάντα εκεί οι διερμηνείς και οι υπεύθυνοι των δομών. Είμαστε υπεύθυνοι για την εύρεση διαθέσιμων θέσεων, αλλά και τη στελέχωση των ξενοδοχείων με το κατάλληλο προσωπικό, χωρίς αυτό να επηρεάζει το προσωπικό που εργάζεται ήδη στο εκάστοτε ξενοδοχείο. 
Όλο το πρόγραμμα υλοποιείται υπό την επίβλεψη του ΔΟΜ. Από κει και πέρα, ο εντοπισμός, η μεταφορά από τα νησιά στην ενδοχώρα, αλλά και η κατανομή των προσφύγων είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και αποκλειστική ευθύνη των Αρχών»

Συνοπτικά ,τονίζεται ότι ο ΔΟΜ δεν επιλέγει τα μέρη στα οποία θα εγκατασταθούν οι πρόσφυγες, ενώ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης ανακοίνωσε εχθές πως η κυβέρνηση θα δώσει τέλος στα 67 ξενοδοχεία - δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια