Ticker

6/recent/ticker-posts

Θήβα : Την Δευτέρα γράφει την δική της ιστορία για τον Ελικώνα



ΘΕΜΑ : «Πρόσκληση σύγκλησης Δημοτικού Συμβουλίου» (παρ.1 άρθρο 67 Ν.3852/10, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 74 του Ν.4555/18

Έκφραση γνώμης σχετικά με τη ΜΠΕ της εταιρείας Έκφραση γνώμης επί της ΜΠΕ αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 21 MW στη θέση «ΖΑΓΑΡΑΣ» των Δήμων Θηβαίων και Αλιάρτου - Θεσπιέων της εταιρείας «ΚΑΔΜΕΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.».».

Με τη διαδικασία της τηλεδιάσκεψης,στις 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020 ημέρα ΔΕΥΤΕΡΑ και ώρα 19:00

Ο Δήμαρχος Αλιάρτου-Θεσπιέων Γιώργος Ντασιώτης έγραψεΕίναι σαφές πως με διαφορετικό τρόπο εκφράζονται ή όχι διάφοροι φορείς  και τοπικές κοινωνίες για το χώρο ευθύνης τους και αντίστοιχες είναι και οι συνεπακόλουθες αποφάσεις άλλων οργάνων. Σήμερα πετύχαμε μια σημαντική νίκη για το ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον του Ελικώνα.».

Ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Άσκρης  έγραψε:

Η Θήβα και ο Ελικώνας
Εφημερίδα Θηβών “ΚΑΔΜΟΣ”, 15 Αυγούστου 1926
Η τότε Παλαιοπαναγιά και νυν Άσκρη συνέβαλε στο μέτρο των δυνατοτήτων της στην δημιουργία του στρατοπέδου των Θηβών, ενέργεια που εκτιμήθηκε δεόντως από τον τότε τύπο της πόλης.
Σήμερα, ο ίδιος Σύλλογος, 94 χρόνια αργότερα αγωνίζεται μαζί με τον Δήμο Αλιάρτου – Θεσπιέων, τις τοπικές κοινότητες Άσκρης και Ευαγγελιστρίας, τους Ελικώνιους περιπατητές, το “Κοινόν των Βοιωτών” και χιλιάδες Βοιωτούς και όχι μόνον, να σώσει τον Ελικώνα από τις ανεμογεννήτριες.
Ο ανατολικός Ελικώνας (Ζαγαράς) είναι το ιερό όρος των Μουσών. Βρίσκεται στο κέντρο της Βοιωτίας, αλλά ο χαρακτήρας του ξεφεύγει και των εθνικών ορίων.
Εκεί έγινε μάντης ο Τειρεσίας για να απλώσει το όνομα της Θήβας σε όλο τον κόσμο.
Η τύχη του εξαρτάται από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θηβαίων.
Αν καταστραφεί, ο Πίνδαρος, ο οποίος στους πρόποδές του έγινε μελίρρυτος, θα αισθανθεί για μία ακόμη φορά "στενοχώρια στην ψυχή".
Αν σωθεί, θα αποδειχθεί περίτρανα ότι οι σημερινοί άρχοντες και κάτοικοι της Θήβας είναι γνήσιοι απόγονοι των ενδόξων προγόνων τους

Παρατίθεται το αυτούσιο κείμενο
Σύλλογος Φιλοπροόδων Παλαιοπαναγιάς 
Στην Παλαιοπαναγιά, στην περίοδο του μεσοπολέμου, εμφανίζεται σημαντική πολιτιστική δραστηριότητα με πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται με αποκορύφωμα την ίδρυση "Συλλόγου Φιλοπροόδων Παλαιοπαναγιάς ΜΟΥΣΑΙ”. 
Τον Σύλλογο ίδρυσε, το 1926, ο Νικόλαος Αθ. Σταμάτης σε ηλικία 20 ετών. Εφημερίδα της εποχής εκείνης έγραφε: «Ο δραστήριος Πρόεδρος του Συλλόγου, Νικόλαος Σταμάτης, δραστηριοποιήθηκε σε πολλούς τομείς και η Παλαιοπαναγιά, στην περίοδο του μεσοπολέμου βρίσκεται πάντοτε στην επικαιρότητα». 
Η ίδρυση Συλλόγου 23-5-26 
Προ τινών ημερών εγένοντο αρχαιρεσίες του νεοσύστατου Συλλόγου Φιλοπροόδων Παλαιοπαναγιάς και κατ’ αυτός εξελέγησαν οι εξής: 
Πρόεδρος ο κ. Νικόλαος Σταμάτης, Αντιπρόεδρος ο Ιωαν. Ζαρίφης, Ταμίας Αλέξανδρος Τζανίμης, Γραμματέας ο Αθ. Σαμαρτζής, Σύμβουλοι δε οι κ.κ. Αρ. Μελετίου, Ευάγγελος Κολοκυθάς, Λουκάς Βαλμάς, Νικόλαος Παπαγεωργίου, Νικόλαος Μήτραινας και Σωτ. Χαλκιόπουλος. 
Οι δραστηριότητες του συλλόγου δεν περιορίστηκαν στα στενά όρια του χωριού, αλλά επεκτάθηκαν και στην Επαρχία. 
Χαρακτηριστικό είναι το ψήφισμά του για την εγκατάσταση του 3ου Συντάγματος Πεζικού στην Θήβα. 
Εξοχότατον Θεόδωρον Πάγκαλον, Πρόεδρον Δημοκρατίας, Αθήναι, Ο Σύλλογος Φιλοπροόδων “Μούσαι” Παλαιοπαναγιάς Θηβών συνελθών την 11ην του μηνός Ιουλίου ε.ε. εις έκτακτον γεν. συνέλευσιν και αισθανόμενος την προσγενομένην αδικίαν εις ολόκληρον την επαρχίαν Θηβών, ιδία δε εις οινοπαραγωγόν ημέτερον χωρίον δια την αποφασισθείσαν απόφασιν περί εγκαταστάσεως του 3ου Πεζ. Συντάγματος Χαλκίδας εν Θήβαις. 
Ψηφίζει: α) Εκφράζει τας ευχαριστίας του προς υμάς εξοχότατε δια την εν γένει πατριωτικήν υμών δράσιν. β) Διαμαρτύρεται εντόνως δια την εισέτι καθυστέρησιν της εν Θήβαις εγκαταστάσεως ταύτην. γ) Παρακαλεί υμάς εξοχότατε όπως εν πνεύματι ευθυκρισίας αποκαταστήσαμε την προσγενομένην αδικίαν. 
Του Συλλόγου Φιλοπροόδων αι “Μούσαι”, Πρόεδρος Σταμάτης Ν. 
Η ενέργεια αυτή εκτιμήθηκε δεόντως από τον τύπο των Θηβών («ΚΑΔΜΟΣ», 15 Αυγούστου 1926). …δημοσιευθέν ψήφισμα του Συλλόγου Φιλοπροόδων Παλαιοπαναγίας περί εγκαταστάσεως ενταύθα της έδρας του 3ου Πεζ. Συντάγματος
τιμά όντως τους συντάξαντας τούτο, δια το ενδιαφέρον όπερ δεικνύουν, υπέρ του γενικού καλού της επαρχίας μας, και δεικνύει άμα ότι ο εκεί Σύλλογος των Φιλοπροόδων γνωρίζει κάλλιστα τον προορισμόν του, εν αντιθέσει προς άλλους Συλλόγους, κυρίως της πόλεώς μας, οίτινες δια τα πέραν των ατελώς προστατευομένων συμφερόντων των μελών των ζητήματα δεικνύουσιν εγκληματικήν αδιαφορίαν.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια