Ticker

6/recent/ticker-posts

Από της κορυφής του Ελικώνος,Νικόλαος Δ. Χατζίσκος

Διπλωμάτης, πολιτικός αλλά και λογοτέχνης, υπήρξε ο Νικόλαος Χατζίσκος, που αναδείχθηκε δύο φορές Πρόεδρος της Βουλής το 1903 και το 1904. Ο Νικόλαος Χατζίσκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1850. Ήταν γιος του πρώην Πρόεδρου της Βουλής Δημητρίου Χατζίσκου.
Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και το Παρίσι και εισήλθε στο διπλωματικό σώμα. Διετέλεσε γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Μασσαλία.
Όταν παραιτήθηκε από το διπλωματικό σώμα, εισήλθε στην πολιτική. 
Εξελέγη βουλευτής αρχικά Φθιώτιδας και στη συνέχεια Φθιωτιδοφωκίδας από το 1890 έως το 1904, συνολικά πέντε φορές. Κατά το διάστημα 1906-1910 εξελέγη βουλευτής Φθιώτιδας. Ήταν επίσης μέλος της Α΄ Αναθεωρητικής Βουλής, η οποία λειτούργησε από τις 8 Αυγούστου 1910 έως τις 12 Οκτωβρίου του ίδιου έτους. Επανεξελέγη βουλευτής και στο διάστημα 1915- 1917. 
Πρόεδρος της Βουλής αναδείχθηκε δύο φορές και προήδρευσε συνολικά σε 90 συνεδριάσεις.
Ο Νικόλαος Χατζίσκος, υπήρξε λογοτέχνης, αλλά μετά την είσοδό του στην πολιτική, περιόρισε την ενασχόλησή του με τα γράμματα. Το 1899 με αφορμή τη δημοσίευση ενός άρθρου του στο περιοδικό «Ποικίλη Στοά», είχε δημοσιευθεί το ακόλουθο σχόλιο του διευθυντή σύνταξης: «Η ανωτέρω διατριβή του διαπρεπούς πολιτευτού και νυν βουλευτού Φθιώτιδος κυρίου Νικολάου Χατζίσκου, αποτελεί δύναταί τις ειπείν, εξαίρετον συμπλήρωμα ετέρου περισπουδάστου αυτού άρθρου από της «Κορυφής του Ελικώνος», όπερ πάλιν εφιλοξένησεν η «Ποικίλη Στοά» είς τον πρώτον τόμον αυτής του έτους 1881. 
Η έκτοτε εύελπις και χρησιμοτάτη πολιτική δράσις του διακεκριμένου ημών φίλου, απέσπασεν ολοσχερώς εκ του φιλολογικού κόσμου ένα γλαφυρότατον χειριστήν του καλάμου…» .
Ο Νικόλαος Χατζίσκος, πέθανε στην Αθήνα το 1917. 



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια