Ticker

6/recent/ticker-posts

Πλιακοστάμος Κων/νος :Δεν έχουμε καμία άλλη ευκαιρία, το εμβόλιο είναι η μόνη λύση


Για δεύτερη φορά σε λιγότερο από έξι μήνες το νοσοκομείο Λιβαδειάς συγκεντρώνει επάνω του αρνητική δημοσιότητα με το ποσοστό αρνητών του εμβολίου που καταγράφηκε. Η πρώτη φορά ήταν με την περιβόητη υπεύθυνη δήλωση που θα υπέγραφε ο κάθε εργαζόμενος ότι θα απέφευγε κατά την άδειά του συμπεριφορές που θα τον εξέθεταν στον covid 19. Το χαρτί τότε μαζεύτηκε άρον άρον και η γνησιότητά του αμφισβητήθηκε αρκούντως ώστε να ξεχαστεί αλλά αφήνοντας δυσάρεστες εντυπώσεις. 
Στις 18.12 έρχεται έγγραφο στο Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια να δηλώσουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου την πρόθεσή τους για διενέργεια εμβολίου προκειμένου να δεσμευτούν οι ανάλογες δόσεις. Τα αποτελέσματα άκρως απογοητευτικά αλλά απολύτως αληθινά με μόνο το 36,42% των εργαζομένων να δηλώνουν ότι θα προβούν άμεσα στη χρήση του εμβολίου και το 61,85 % να αρνούνται. Στο έγγραφο ήταν υποχρεωτικό να αναγράφεται εκτός από το ΑΜΚΑ του ασθενούς και το ΑΦΜ. Ακολούθησε ορθή επανακοινοποίηση του εγγράφου που απάλοιφε το ΑΦΜ. 
Η διαδικασία με χρονικό περιορισμό ελάχιστων ωρών ενόχλησε κι εκνεύρισε. Ο επιτακτικός τρόπος που ζητήθηκε από τους εργαζομένους να συγκατατεθούν για ένα εμβόλιο εντελώς καινούριο και κυρίως συνοδευόμενο από σωρεία ανεύθυνων και ανυπόστατων αντιφατικών σχολίων προφανώς έφερε τα υψηλά ποσοστά άρνησης από την κοινότητα των υγειονομικών που όλοι ήλπιζαν θα έδειχνε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη διαδικασία του εμβολίου.
Οι εργαζόμενοι που κάποιοι πιστεύουν ότι απογοήτευσαν, πολλοί σωστά θεώρησαν ότι άξιζαν μεγαλύτερου σεβασμού και αναγνώρισης τόσο για την προσπάθεια που έχει καταβληθεί μέχρι τώρα στην αναχαίτιση της πανδημίας όσο και του κινδύνου που έχουν διατρέξει προσωπικά συναναστρεφόμενοι καθημερινά τον ιό. 
Όπως και να 'χει όμως θα έπρεπε να είχαν αρνηθεί να συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη διαδικασία εφόσον αυτή λειτουργούσε απαξιωτικά γι αυτούς. 
Έδωσαν την ευκαιρία σε επιτήδειους αρνητές να εξαγάγουν δήθεν αντιπροσωπευτικά και κυρίως συμβολικά λόγω της προέλευσής τους συμπεράσματα, για τις πραγματικές διαθέσεις των υγειονομικών μέσα σε όλα τα νοσοκομεία. Επέλεξαν φυσικά γι αυτό νοσοκομεία με πολύ χαμηλά ποσοστά αποδοχής του εμβολίου. 
Αυτό βόλευε για να περάσει το μήνυμα της έλλειψης εμπιστοσύνης από τους υγειονομικούς. "Ούτε αυτοί που θα 'πρεπε δεν το εμπιστεύονται". Ηχηρό, ψευδές μήνυμα όμως.
Ξεχνούν κάποιοι ότι για να κτιστεί το επιθυμητό τείχος της ανοσίας το ποσοστό αυτών που θα εμβολιαστούν πρέπει να ξεπεράσει στο 70% και είναι πάλι πρώτοι οι υγειονομικοί από τους οποίους ζητείται να ξεκινήσουν τη θεμελίωσή του. Από την στιγμή που λόγο και άποψη για την προέλευση, την αποτελεσματικότητα και την επικινδυνότητα του εμβολίου είχε ο κάθε τυχάρπαστος και άσχετος ας μην απορεί κανείς για τη συγκέντρωση τέτοιων απρόσμενα αρνητικών ποσοστών. Στην πολύπαθη Λάρισα με τους δεκάδες νεκρούς το ποσοστό θετικής ανταπόκρισης για το εμβόλιο ήταν ακόμη πιο χαμηλό. 
Ο κόσμος δεν φοβήθηκε μόνο με την επέλαση του ιού αλλά και με τα άπειρα καταστροφολογικά δημοσιεύματα για τη δήθεν επικινδυνότητά του. Οι υγειονομικοί είναι και αυτοί άνθρωποι και πολλοί από αυτούς δεν έχουν την κρίση της απομόνωσης σοβαρών και υπευθύνων δηλώσεων. Ευτυχώς από την πρώτη στιγμή δίδεται δημοσιότητα στον εμβολιασμό προβεβλημένων κοινωνικά ατόμων οι οποίοι θα μπορούσαν με το παράδειγμά τους να παρασύρουν θετικά δύσπιστους κι ταλαντευόμενους. 
Περιορισμός κι έλεγχος στην ανεύθυνη ενημέρωση για το σοβαρό θέμα της δημόσιας υγείας θα είναι δύσκολο να υπάρξει, είναι όμως σημαντικό κι αποτελεί ευθύνη της επίσημης συντεταγμένης πολιτείας. Πρέπει σε κάθε περίπτωση να είχε προηγηθεί η εκπαίδευση των πολιτών και η εξοικείωσή τους με το σοβαρό, το αξιόπιστο και το επισήμως αναγνωρισμένο. Τώρα απλά δεν έχουμε χρόνο.
Όταν κατακλύζεται το διαδίκτυο από απόψεις ατόμων που στοχεύουν τη φυσιολογική αντίσταση που υπάρχει σε όλους μας για καθετί καινούριο δημιουργώντας πανικό και σύγχυση ας ελαχιστοποιούνται οι απαιτήσεις μας. Δεν μπορεί να κριθεί ή να κατηγοροποιηθεί κάποιος από τον βαθμό φοβίας που διακατέχεται μέσα του όταν πιο πριν έχει βομβαρδιστεί με αντιφατικά δημοσιεύματα. Θα πιστεύει πάντα το χειρότερο κι αυτό για να προφυλαχθεί ή να έχει περιθώρια αντίδρασης. Ενημέρωση, ήπιος λόγος και πολύ περισσότερο σεβασμός χρειάζεται κυρίως όταν αυτός ο αρνητής ανήκει στην ομάδα των υγειονομικών.
Δεν έχουμε καμία άλλη ευκαιρία γιατί τα γενικά απαγορευτικά είτε με σκληρό είτε με ήπιο τρόπο επιβαρύνουν και καταπονούν ψυχική υγεία και οικονομία. Δεν μπορούν να υπάρχουν για πολύ ακόμη στη ζωή μας και το εμβόλιο είναι η μόνη λύση ν' απαλλαγούμε.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια