Ticker

6/recent/ticker-posts

Πιστοποιημένο Βαμβάκι Ορχομενού

 


1. Η ΙΔΕΑ


Η πρόκληση να αλλάξει η νοοτροπία των αγροτών απέναντι στην έννοια του συνεταιρισμού, η οργάνωσή τους σε ομάδες και η βελτιστοποίηση της αγροτικής δραστηριότητας της περιοχής, με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση και την επίτευξη υψηλότερης τιμής πώλησης του παραγόμενου προϊόντος.




2. Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Δημιουργήθηκε μια ομάδα βαμβακοπαραγωγών, εκ των οποίων 32 καλλιεργητές εντάχθηκαν στην πρωτοβουλία για την παραγωγή πιστοποιημένου βαμβακιού. Η ύπαρξη ονοµασίας προέλευσης στο προϊόν, αποτρέπει κερδοσκοπία στην τιµή του. Η παραγωγή πιστοποιηµένου προϊόντος –και συγκεκριμένα στο βαμβάκι– σηµαίνει ότι διεκδικεί επάξια μία θέση στην παγκόσµια αγορά και το προϊόν δεν πωλείται χύµα.




3. Η ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Στην πρώτη πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος cotton best eu, που στηρίχτηκε στην επιλογή συγκεκριμένου σπόρου ST 318 της εταιρείας Pioneer Hi-Bred Hellas, ο οποίος ταιριάζει στο έδαφος και τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής (κάμπος Κωπαΐδας), εντάχθηκαν συνολικά 1.150 στρέμματα. Την πιστοποίηση του προϊόντος και όλου του εγχειρήματος ανέλαβε η TÜV-Hellas.




4. ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Η πρώτη συγκομιδή απέδωσε, 350 κιλά / στρέμμα, περίπου 400 τόνους βαμβάκι εξαιρετικής ποιότητας, με υψηλή λευκότητα και το σημαντικότερο, με τα ίδια χαρακτηριστικά σε όλες τις μπάλες.





5. Η ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ

Η επιβράβευση ήρθε με την επίτευξη μεγαλύτερης τιμής εκκοκκισμού κατά έξι λεπτά το κιλό επιπλέον της μέσης τιμής, δηλαδή η τελική τιμή εκκόκκισης έφτασε τα 60 λεπτά το κιλό, η υψηλότερη σε όλη την Ελλάδα για το 2016. Μάλιστα, η διαδικασία των προσφορών από τα εκκοκκιστήρια της περιοχής ήταν «κλειστή» και το εκκοκκιστήριο Μίχα ήταν αυτό που έκανε τη μεγαλύτερη προσφορά.




6. Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Τη νέα καλλιεργητική χρονιά θα συνεχιστεί ξανά η ίδια προσπάθεια με περισσότερα στρέμματα. Το ενδιαφέρον των μελών μέχρι τώρα και ποικίλες ενδείξεις, κάνουν τη συμμετοχή να ξεπερνά τα 50 μέλη με πάνω από 2.000 δηλωμένα στρέμματα.





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια