Ticker

6/recent/ticker-posts

Αίγυπτος : Γνωρίστε τα πιο «λαμπρά» αξιοθέατα ενός πανάρχαιου πολιτισμού




H Αίγυπτος είναι μια χώρα που βρίσκεται στη βορειοανατολική γωνιά της Αφρικής. Έχει έκταση 1.010.408 τ.χλμ και πληθυσμό 98.976.000 (απογρ. 2019). Η πρωτεύουσά της το Κάιρο, έχει πληθυσμό 9.120.000 (2011).
Ιστορική σύνοψη

Η καρδιά της Αιγύπτου, η κοιλάδα του ποταμού Νείλου και το δέλτα, ήταν το σπίτι ενός από τους κύριους πολιτισμούς της αρχαίας Μέσης Ανατολής και, όπως η Μεσοποταμία πιο ανατολικά, ήταν ο τόπος μιας από τις πρώτες αστικές και εγγράμματες κοινωνίες στον κόσμο.

Η Φαραωνική Αίγυπτος άκμασε για περίπου 3.000 χρόνια μέσω μιας σειράς γηγενών δυναστειών που ήταν διάσπαρτες με σύντομες περιόδους ξένης κυβέρνησης.

Αφού ο Μέγας Αλέξανδρος κατέκτησε την περιοχή το 323 π.Χ., η αστική Αίγυπτος έγινε αναπόσπαστο μέρος του ελληνιστικού κόσμου.

Κάτω από την Ελληνική Πτολεμαϊκή δυναστεία, μια προηγμένη γραμματική εφαρμογή ευδοκίμησε στην πόλη της Αλεξάνδρειας, αλλά η τοποθεσία που τώρα είναι η Αίγυπτος κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους το 30 π.Χ.

Παρέμεινε μέρος της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας και της Αυτοκρατορίας και στη συνέχεια μέρος του διαδόχου της Ρώμης, της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, μέχρι την κατάκτησή της από αραβικούς μουσουλμανικούς στρατούς το 639–642 μ.Χ.

Μέχρι την κατάκτηση των μουσουλμάνων, συνεχώς χαρακτηριζόταν από την αγροτική ζωή.
Η επικράτηση του αραβικού πολιτισμού

Σύμφωνα με την britannica, στην Αίγυπτο επικρατούσε η διαδοχή ξένων κυβερνητικών ομάδων και παρά την κοσμοπολίτικη φύση των μεγαλύτερων αστικών κέντρων της, η γλώσσα και ο πολιτισμός των αγροτικών μαζών – των οποίων η ζωή ήταν εξαρτημένη σε μεγάλο βαθμό από την ετήσια άνοδο και πτώση του ποταμού Νείλου, με τον ετήσιο κατακλυσμό— είχε αλλάξει μόνο οριακά κατά τη διάρκεια των αιώνων.

Μετά τις κατακτήσεις, τόσο ο αστικός όσο και ο αγροτικός πολιτισμός άρχισαν να υιοθετούν στοιχεία του αραβικού πολιτισμού και η αραβική γλώσσα αντικατέστησε τελικά την αιγυπτιακή γλώσσα ως το κοινό μέσο ομιλίας.

Επιπλέον, από τότε, η ιστορία της Αιγύπτου υπήρξε μέρος του ευρύτερου ισλαμικού κόσμου και παρόλο που οι Αιγύπτιοι συνέχισαν να κυβερνούνται από ξένη ελίτ –αραβικά, κουρδικά, τουρκικά επιτελεία– το πολιτιστικό περιβάλλον της χώρας παρέμεινε κατά κύριο λόγο αραβικό.
Φώτο

Ερμίνα Παπαδήμα-https://www.in.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια