Ticker

6/recent/ticker-posts

«Μην κάνετε το εμβόλιο. Θα γίνετε ψάρια»… και άλλες ιστορίες ηλιθίων





Δυστυχώς η ηλιθιότητα δεν έχει φάρμακο, δεν έχει κάποιο εμβόλιο που θα το κάνεις και θα δεις το φως το αληθινό.

Θα έλεγε κανείς ότι την ηλιθιότητα την καταπολεμάς με τη γνώση, με το διάβασμα, με τα ανοικτά αυτιά και τα ανοικτά μυαλά, με την εμπιστοσύνη σε αυτούς που ξέρουν καλύτερα από εσένα κάποια πράγματα.

Όταν διαλύεται το υδραυλικό σύστημα στο σπίτι σου δεν καλείς ηλεκτρολόγο κι όταν παθαίνεις βραχυκύκλωμα δεν φωνάζει τον βουλκανιζατερά.

Ετσι, λοιπόν, κι όταν πρέπει να μάθεις αν είναι ασφαλές να κάνεις το εμβόλιο κατά του κοροναϊού δεν ζητάς τη γνώμη του περιπτερά, πολλώ δε μάλλον του πολύξερου νεοέλληνα ταξιτζή.

Δεν ακούς τη γνώμη ούτε καν του δημοσιογράφου, μπορεί να γράφει ανοησίες.

Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να ακούς τους επιστήμονες, να τηλεφωνείς στον γιατρό σου, να εμπιστεύεσαι τους ειδικούς.

Δεν μπορεί να είναι όλοι… ξεπουλημένοι στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Δεν μπορεί να τα «παίρνουν» από τις φαρμακευτικές. Κι εν πάση περιπτώσει το αποτέλεσμα μετράει.

Αν το εμβόλιο προστατεύει σε ποσοστό 95% ή 90% ή 80%, τότε αξίζει να πάρεις το ρίσκο, τουλάχιστον να μην αρρωστήσεις βαριά, τουλάχιστον να μην μπεις στο νοσοκομείο και σου βάλουν εκείνον τον σωλήνα για να αναπνεύσεις, με λιγότερες πιθανότητες να ζήσεις.

Τα ξαναγράφω όλα αυτά διότι ακόμη και σήμερα που εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί, υπάρχουν ακόμη αρνητές, είτε από άποψη –έστω κι αν είναι λανθασμένη- είτε από ηλιθιότητα, κι από αυτήν έχουμε μπόλικη.

Υπάρχουν ακόμη και σήμερα πολλοί που ακολουθούν πιστά δημοσιεύματα του στυλ «θα βγάλουμε λέπια σαν τα ψάρια όταν κάνουμε το εμβόλιο».

Υπάρχουν ηλίθιοι με σφραγίδα που θεωρούν πως έχουν την απόλυτη γνώση επειδή διαβάζουν την κάθε αστήρικτη θεωρία στο διαδίκτυο.

Κάποιοι που προσκυνούν «ιεραπόστολους» της θεωρίας του… αμόλυντου DNA ή του ελληνικού αίματος που δεν πρέπει να μολυνθεί από το φάρμακο.

«Μεταδώστε την πληροφορία. Η Νανά Παλαιτσάκη έπαθε καρδιακή προσβολή μία μέρα αφ’ ότου έκανε το εμβόλιο», μας προτρέπουν φυλλάδες της κακιάς ώρας ή post ψεκασμένων. Και μόλις βγαίνει η γυναίκα –ζωή να έχει- και λέει «παιδιά ηρεμήστε, καμιά σχέση με το εμβόλιο», όλοι αυτοί κρύβονται ή αναζητούν άλλη «πληροφορία».

«Θα απαγάγουν τα παιδιά μας, θα τα κλείσουν σε δομές, αν έχουν κοροναϊό», γράφει ο άλλος και από κάτω… χαμός από σχόλια.

Κι όταν ο άλλος προκαλεί πανικό στα social media γιατί στην Ελλάδα έχουμε ένα περιστατικό θρόμβωσης σε εκατοντάδες χιλιάδες εμβόλια, ε, τότε δεν μπορείς να βγάλεις άκρη.

 

Όπως δεν μπορείς να αντιπαλέψεις όλους εκείνους που σε βρίζουν γιατί θεωρείς ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη διέξοδος στην υγειονομική κρίση.

Ή ότι θα βγάλουμε λέπια σαν τα ψάρια γιατί το είπε κάποιος «γέροντας» ή ότι πρόβλεψε ένας «άγιος άνθρωπος» ότι θα μας βάλουν τσιπάκια και θα μας ελέγχουν.

Μη νομίζετε ότι αυτά είναι υπερβολές. Το κίνημα των αρνητών, ψεκασμένων, ηλίθιων ή τρελαμένων θρησκόληπτων έχει δύναμη. Στην Ελλάδα διαθέτει εφημερίδες και ιστοσελίδες.

Διαθέτει ισχυρό πυρήνα από troll, ακόμη και βουλευτές στην ελληνική βουλή διαθέτει και μην απορείτε.

Αλλωστε, η γελοιότητα από την σοβαροφάνεια δεν απέχει και πολύ. Ο λαϊκισμός από την είσοδο στην Βουλή είναι μερικές χιλιάδες σταυροί στις εκλογές.

Και η φαλάκρα από την πλούσια κόμη δεν είναι παρά μερικές… απαλείψεις με τη μαγική αλοιφή «γερόντων» και λίγες προσευχές με ατάκες από τα μυστικά ημερολόγια του Χριστού.

Οσο περνούν οι μήνες, όσο αυξάνεται ο αριθμός των εμβολιασμένων, όσο δυναμώνει το φως της ελπίδας για έξοδο από την πανδημία, θα αυξάνεται και το κίνημα των αρνητών παντός είδους.

Αλλά υπάρχουν διαφορές στο κίνημα αυτό. Άλλο να φοβάσαι ότι το εμβόλιο μπορεί να σε βλάψει γιατί δεν δοκιμάστηκε πολύ, κι άλλο ότι θα σου αλλάξει το DNA.

Άλλο να θες να περιμένεις τα αποτελέσματα του μαζικού εμβολιασμού, κι άλλο να πιστεύεις ότι θα γίνεις… ψάρι.

Το ένα είναι σκεπτικισμός, φόβος στο άγνωστο, υποψία ότι μπορεί να μην είναι όλα καθαρά. Αυτό να το ακούσουμε και οι επιστήμονες να το κρίνουν και να άρουν τις όποιες αμφιβολίες υπάρχουν με επιχειρήματα, με αποτελέσματα.

Το να είσαι όμως, βλάκας και να τρομάζεις τους άλλους με τις θεωρίες σου, είναι ανεπίτρεπτο. Και δυστυχώς ισχύει αυτό που είπε ο Μαρκ Τουέιν, ότι δηλαδή τον ηλίθιο δεν μπορείς να τον νικήσεις γιατί θα σε ρίξει στο επίπεδό του κι εκεί θα ηττηθείς λόγω πείρας.

Οι σκεπτικιστές αρνητές μπορούν να πειστούν όταν δουν κάποιον που βγήκε από την Εντατική και γλίτωσε την τελευταία στιγμή τη ζωή του.

Οι ανόητοι που πιστεύουν στα λέπια, στα χαράγματα, στα DNA και στα τσιπάκια δεν έχει νόημα να σωθούν. Ο ιός της βλακείας του είναι αγιάτρευτος.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια