Ticker

6/recent/ticker-posts

Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Αλιάρτου -Οι ανεκτίμητες τοιχογραφίες του, μνημείο κληρονομιάς (Φωτό & Βίντεο)


Στα βορειοανατολικά της Αλιάρτου, στο παλαιό νεκροταφείο της πόλης, βρίσκεται ο Ι. Ναός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου του 17ου αιώνα,απέναντι από το 1ο Δημοτικό σχολείο Αλιάρτου.



Ο ναός, σύμφωνα με την περιγραφή της Ιεράς Μητρόπολης Θηβών και Λεβαδείας, «είναι μονόχωρος καμαροσκέπαστος. 
Είναι κατάγραφος με αξιόλογες τοιχογραφίες, οι οποίες διακρίνονται για το έντονο κίτρινο (απομίμηση χρυσού) των κάμπων και των φωτοστεφάνων. 
Μια πρωτοτυπία του εικονογραφικού του κύκλου είναι η απεικόνιση των Αίνων(1) του Όρθρου και τα ζώδια που βρίσκονται στο τμήμα του ναού που είναι ο Νάρθηκας (2). 
Η Αγία Τράπεζα που φαίνεται στη φωτογραφία αποτελείται από αρχιτεκτονικά μέλη αρχαίων κτισμάτων»













Πάρις Βαρβαρούσης ''Η Αρχαία Αλίαρτος''

(1) Αίνοι Καλούνται οι ψαλμοί ρμη' (148), ρμθ' (149) καί ρν' (150), όχι μόνο επειδή προτάσσεται στούς περισσότερους στίχους αυτών η λέξη ‘αινείτε’, αλλά και διότι οι τρεις αυτοί ψαλμοί είναι κατά το περιεχόμενο ένας αίνος και ένας ευχαριστήριος ύμνος στον Θεό. Στις Ιερές Μονές ψάλλονται, μόνοι ή μετά τροπαρίων, πανηγυρικά, στο τέλος του Όρθρου. Τα τροπάρια αυτά σαν εφύμνιο των στίχων των αίνων καλούνται στιχηρά των αίνων ή, κατά συνεκδοχή, ‘αίνοι’. Στους Ιερούς Ναούς των πόλεων, συνήθως, αυτοί οι ‘αίνοι’ μόνο ψάλλονται. Όταν τελεiται Όρθρος καθημερινής καί δέν ύπάρχουν τροπάρια αiνων, αναγινώσκονται ή ψάλλονται οι αίνοι (οι τρεις ψαλμοί).




(2) Ο νάρθηκας ή πρόναος αποτελεί το τρίτο μέρος ενός χριστιανικού ναού, μετά το ιερό βήμα και τον κυρίως ναό, που βρίσκεται στο δυτικό άκρο, όπου και είναι ο πρώτος χώρος για τον εισερχόμενο.[1] Πρόκειται για μικρού μήκους χώρο με πλάτος σχεδόν το πλάτος του ναού. Είναι το μέρος εκείνο που κατά την αρχαία Εκκλησία στέκονταν οι κατηχούμενοι, οι μετανοούντες, οι υποπίπτοντες και οι προσκλαίοντες πιστοί.




Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος και Βαπτιστής είναι από τους δημοφιλέστερους αγίους στην Ελλάδα. Θεωρείται προστάτης και φύλακας της κουμπαριάς και των νοσούντων από ελονοσία. Το όνομά του αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα βαφτιστικά ονόματα και είναι παράγωγο πολλών επωνύμων. Μεγάλος αριθμός εκκλησιών και ξωκλησιών φέρουν το όνομά του, καθώς και εκατοντάδες οικισμοί. Η μνήμη του τιμάται από τον Χριστιανισμό έξι φορές τον χρόνο 

Στην Αλίαρτο τιμάται την 29 Αυγούστου.

7 Ιανουαρίου, Σύναξη του Τιμίου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου.
24 Φεβρουαρίου, Α' και Β' Εύρεσις της τιμίας κεφαλής του αγίου προφήτου, προδρόμου και βαπτιστού Ιωάννου.
25 Μαΐου, Γ' Εύρεσις της τιμίας κεφαλής του αγίου προφήτου, προδρόμου και βαπτιστού Ιωάννου.
24 Ιουνίου, Γενέθλιον του Τιμίου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου. Την παραμονή της εορτής κυριαρχούν πυρολατρικά έθιμα (Φωτιές τ’ Αϊγιαννιού).
29 Αυγούστου, Αποτομή της κεφαλής του Τιμίου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου. Η ημέρα θεωρείται πένθιμη και συνδέεται με αυστηρή νηστεία.
23 Σεπτεμβρίου, Σύλληψις Τιμίου Προδρόμου.

Απολυτίκιο

Μνήμη δικαίου μετ’ εγκωμίων· σοι δε αρκέσει η μαρτυρία του Κυρίου Πρόδρομε· ανεδείχθης γαρ όντως και Προφητών σεβασμιώτερος, ότι και εν ρείθροις βαπτίσαι κατηξιώθης τον κηρυττόμενον. Όθεν της αληθείας υπεραθλήσας, χαίρων ευηγγελίσω και τοις εν Άδη, Θεόν φανερωθέντα εν σαρκί, τον αίροντα την αμαρτίαν του κόσμου, και παρέχοντα ημίν το μέγα έλεος.


Ευχαριστούμε τον Εφημέριο του Ι.Ναού Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης π. Κωνσταντίνο Τσιώλη καθώς και τον καθηγητή Κο Πάρι Βαρβαρούση για την συμβολή τους με πληροφορίες και άλλα στοιχεία. 













Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια