Ticker

6/recent/ticker-posts

Στην Κέρκυρα το θρυλικό Spitfire MJ755, συνοδεία μαχητικών αεροσκαφών F16 ( Φωτό-video)



Στις 12 το πρωί της Πέμπτης έφτασε στο Αεροδρόμιο της Κέρκυρας το ιστορικό μαχητικό αεροσκάφος Spitfire της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το αεροσκάφος ήρθε για ανεφοδιασμό κι έμεινε περίπου 1 ώρα. Για αυτόν τον λόγο και δεν ήταν δυνατή η επίσκεψη κοινού. Ωστόσο όσοι είχαν την δυνατότητα κάθισαν ακόμα και έξω από τα σύρματα του αεροδρομίου για να το απολαύσουν!


Η ιστορία του

Το Spitfire MJ755 είχε παραδοθεί στις 27 Φεβρουαρίου 1947 στην τότε Ελληνική Βασιλική Αεροπορία από τον υποσμηναγό της Βρετανικής Αεροπορίας (RAF) Τζορτζ Νταν.

Ήταν ένα από τα 77 περίπου καταδιωκτικά Spitfire (Σπιτφάιρ), που είχε δώσει η βρετανική κυβέρνηση για την ανασύσταση της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.

Τον Απρίλιο εκείνης της χρονιάς είχε ενταχθεί στην δύναμη της 335 Μοίρας Διώξεως στο Σέδες.

Το 1949 χρησιμοποιήθηκε ως εκπαιδευτικό στη Σχολή Αεροπορίας Εφέδρων Αξιωματικών Χειριστών στο Τατόι.

Το 1950 μεταφέρθηκε στο Κρατικό Εργοστάσιο Αεροπλάνων στο Φάληρο, όπου μετατράπηκε σε φωτοαναγνωριστικό.

Στα τέλη του 1953 πραγματοποίησε την τελευταία του πτήση, πριν καθηλωθεί οριστικά στο έδαφος, και χρησιμοποιηθεί ως στατικό έκθεμα αρχικά στο Τατόι, και αργότερα στην αυλή του Πολεμικού Μουσείου.

Μετά τη δημιουργία του Μουσείου Πολεμικής Αεροπορίας, μεταφέρθηκε ξανά στο Τατόι το 1995, πριν σταλθεί το 2018 στο ιστορικό αεροδρόμιο Μπίγκιν Χιλ έξω από το Λονδίνο, σε ειδικό κέντρο ανακατασκευής.

Δείτε το βίντεο από την άφιξη του στην Κέρκυρα εδώ.





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια