Ticker

6/recent/ticker-posts

Γιατί όχι και κλωστοϋφαντουργική χώρα;




Του Γιώργου Κράλογλου

Γιατί μας "ξινίζει" ή αύξηση παραγωγής 18% και εξαγωγών 12% στην κλωστοϋφαντουργία, το 9μηνο 2021, μέχρι να γίνουμε χώρα πληροφορικής και καινοτομίας...;


Έκαναν οι κλωστοϋφαντουργοί της χώρας (και δεν είναι καθόλου λίγοι) τον απολογισμό τους για το 9μηνο του 2021 σε σύγκριση με τη λαίλαπα και της πανδημίας του 2020. Έβαλαν κάτω και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και τα βρήκαν όλα θαυμάσια. Ανεβασμένα και με προοπτικές.



Ο δείκτης παραγωγής κατά το 9μηνο του 2021 έδειξε αύξηση κατά 18%. Οι εξαγωγές του συνόλου των μεταποιητικών προϊόντων της κλωστοϋφαντουργίας αύξηση 11,9%, έναντι 0,1% του 2020. Οι εξαγωγές βαμβακερών νημάτων θεαματική αύξηση κατά 35%. Οι εξαγωγές βάμβακος κατά 51,9%. Και οι εισαγωγές υλών και μεταποιημένων προϊόντων του κλάδου αυξήθηκαν κατά 6,7%.

Πολύ ωραία εικόνα, λέμε και εμείς που παρακολουθούμε για πολλά δημοσιογραφικά χρόνια τον κλάδο και πάντα βλέπαμε θετικά την πορεία του συγκρίνοντας τον με τις χώρες του νότου της Ε.Ε. ειδικά την Ισπανία και την Πορτογαλία και ανταγωνιστικά με την Τουρκία.

Και επειδή έχουμε άποψη στο θέμα και στη σημασία που έχει, να μην εγκαταλείψει η χώρα μας τα κλωστοϋφαντουργικά βιομηχανικά χαρακτηριστικά της, μέχρι να διαπρέψει..., στην τεχνολογία, την πληροφορική και τα καινοτομικά προϊόντα, θα σας περιγράψουμε πόσο "ευαίσθητοι" είναι σήμερα και σε αυτό το κομμάτι εθνικής μας παραγωγής, πολιτικοί, κυβερνήσεις και οι πολιτικές τους.

Ξεχωρίζουμε από τα προβλήματα της κλωστοϋφαντουργίας (τα κοινά προβλήματα άλλωστε για όλους τους τομείς της παραγωγής που μας έμειναν..., -όπως είναι η χρηματοδότηση, οι αξεπέραστοι φόροι και τα έκτακτα χαράτσια-) μόνο ό,τι έχει να κάνει με το κόστος ενέργειας, μιας και βρίσκεται στην επικαιρότητα.

Το διακρίνουμε από τα άλλα προβλήματα γιατί εδώ παρουσιάζεται μια ιδιομορφία που προκαλεί αμηχανία, με την πολιτική αδιαφορία σε θέματα που έτσι και είχαν διορθωθεί ίσως είμαστε γενικότερα σε υψηλότερη θέση και όχι στο εμφανέστατο μικρομεσαίο επίπεδο.

Από τις πρώτες ημέρες της επίσημης αναγγελίας της πτώχευσής μας, το 2010, λόγω της κρατικής σπατάλης (δημοσιονομική κατά τας γραφάς...) προκειμένου να τα βολέψουν οι κλωστοϋφαντουργοί είχαν την εξής ιδέα, την οποία μετέφεραν στην τότε κυβέρνηση για πρώτη φορά.


Το κράτος (υπό τον έλεγχο του οποίου είναι και το μονοπώλιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος) να παρέμβει προκειμένου οι κλωστοϋφαντουργίες να χρεώνονται με τιμολόγιο υψηλής τάσης (φθηνότερο) και όχι με το τιμολόγιο μέσης τάσης με το οποίο κοστολογείται το ρεύμα για τον κλάδο.

Η πρόταση τους αυτή βασίσθηκε στην αλήθεια ότι το προνόμιο της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας της υψηλής τάσης απολαμβάνουν μόνο 4-5 βιομηχανίες, ενώ ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας έχει δεκάδες εργοστάσια στη χώρα, που στο σύνολό τους η κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας, υπερβαίνει κατά πολύ την κατανάλωση αυτών των 4-5 εργοστασίων.

Αυτοί τα είπαν, αυτοί τα άκουσαν... Για μια 10ετία κανείς δεν έδωσε σημασία στην κλωστοϋφαντουργία και στην πρότασή της. Και ας επικαλούνται, πολιτικά, τα κατορθώματά της στις εξαγωγές ακόμη και σήμερα που ινδικά και κινέζικα μπλουζάκια πωλούνται και στα περίπτερα.

Περνάει η 10ετία με πλήρη αδιαφορία και για την ιδέα και για το αίτημα.

Φθάνουμε στην κρίση του 2021 που και το ενεργειακού κόστος (απίθανα υψηλότερο του ανταγωνισμού εντός και εκτός της Ε.Ε.) καθηλώνει κάθε μορφής παραγωγή.

Προβάλλοντας λοιπόν οι Έλληνες κλωστοϋφαντουργοί τις επιτυχίες του κλάδου στις εξαγωγές και στα προϊόντα και στο βαμβάκι τους προτείνουν στην κυβέρνηση, για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση, να παγώσουν οι χρεώσεις σε δίκτυα, ΥΚΩ & ΕΤΜΕΑΡ, και να μην πληρωθεί για το 2021 ο ειδικός φόρος κατανάλωσης σε ρεύμα και φυσικό αέριο. μιας και ο κλάδος έχει εξαιρεθεί, πανευρωπαϊκά, από το μέτρο της αντιστάθμισης του κόστους ρύπων, που σημαίνει ότι από το 2022 θα έχουν και αυτή την επιβάρυνση.

Θα ακουστεί η φωνή της κλωστοϋφαντουργίας για φροντίδα των εξαγωγών τους από την πολιτική της κυβέρνησης ή θα πνιγεί πάλι, όπως από το 2010, στις ογκώδεις επενδύσεις... στην τεχνολογία, στην πληροφορική, στην καινοτομία και στις μεταρρυθμίσεις που θα αναγεννήσουν ενεργειακή οικονομία, ναυπηγική βιομηχανία και θα κάνουν τη χώρα πρωταγωνιστή των οικονομικών εξελίξεων στα Βαλκάνια..., όπως ακούμε (αλλά δε βλέπουμε...) από τότε που θα επανιδρύαμε το κράτος..., αλλά μας πρόλαβε η χρεοκοπία...


www.capital.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια