Ticker

6/recent/ticker-posts

Πουλημένο πριν καν κοπεί ένα μεγάλο μέρος της νέας σοδειάς τριφυλλιού




Το υψηλό κόστος άρδευσης θα παίξει κι εδώ μεγάλο ρόλο στις αποδόσεις και στις ποιότητες.


Υποθήκες για ξεκίνημα με τιμές από 20 λεπτά κι άνω βάζει και τη νέα χρονιά το τριφύλλι, καθώς πολλές ποσότητες της νέας σεζόν, έχουν ήδη προ-πωληθεί από τους παραγωγούς, πρν καν αρχίσουν οι κοπές, σε κτηνοτροφικές μονάδες, με τα αποθέματα να είναι ελάχιστα.

Ένας από τους παραγωγούς που έχει ήδη πουλήσει το 50% της ποσότητας, που πρόκειται να παράξει είναι ο κ. Αποστόλης Εκίζογλου από την περιοχή Σοφάδων Καρδίτσας. Φέτος, όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο, θα καλλιεργήσει 120 στρέμματα με τριφύλλια παραπάνω από πέρσι και θα φθάσει τα 440 στρέμματα. Πάντως, όπως αναφέρει γενικότερα στην περιοχή δεν αναμένεται να μπουν περισσότερα τριφύλλια, καθώς υπάρχουν πολλοί παραγωγοί με δεσμεύσεις από προγράμματα (μείωση νιτρορύπανσης), που δε μπορούν να αλλάξουν καλλιέργεια, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει τη φετινή χρονιά και το κόστος άρδευσης, που στην εν λόγω περιοχή αγγίζει τα 40-50 ευρώ το στρέμμα. Ο έμπειρος παραγωγός εκτιμά μάλιστα πως πολλά τριφύλλια θα μείνουν ξηρικά, με αποτέλεσμα τη μείωση των στρεμματικών αποδόσεων και τις διαθεσιμότητες. Σημειωτέον ότι τα ποιοτικά τριφύλλια, τα περσινά, είναι πλέον... ανύπαρκτα και οι κτηνοτρόφοι προσπαθούν να βρουν άλλες λύσεις. Τα πρώτης ποιότητας τριφύλλια τα περσινά πωλούνται πλέον από την αποθήκη στα 35 ακόμα και 40 λεπτά το κιλό. Ο κ. Εκίζογλου κάνει έκκληση στους κτηνοτρόφους να αγοράσουν προϊόν από το χωράφι, ώστε να επιτύχουν καλύτερα deal στην τιμή. Σύμφωνα με τον κ. Εκίζογλου που προτιμά να πουλάει σε κτηνοτρόφους αντί των εμπόρων, η τιμή στο χωράφι για τα πρώτης ποιότητας τριφύλλια θα αρχίσει φέτος το λιγότερο από 20 λεπτά το κιλό, ενώ τα δεύτερης ποιότητας από τα 15 λεπτά. Τέλος, όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, έχει πουλήσει ήδη το 50% του τριφυλλιού που θα παράξει, δεδομένης της τεράστιας ζήτησης, ενώ όπως προβλέπει οι κοπές θα ξεκινήσουν στα τέλη Απριλίου.

Οι νέες σπορές θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό, από το αν ο καιρός θα συνεχίσει να είναι βροχερός το Μάρτιο, λέει στον ΑγροΤύπο από την πλευρά του, ο κ. Γιάννης Βάγκος, παραγωγός από τη Λιβαδειά. Όπως εξηγεί αν συνεχίσει να βρέχει με τον ίδιο ρυθμό έως τον Απρίλιο οι σπορές οι νέες θα ελαχιστοποιηθούν. Ακόμα ο ίδιος βλέπει μεγάλη έλλειψη για πρώτης ποιότητας σήμερα τριφύλλια στην εγχώρια αγορά, τα οποία παζερεύονται πλέον στα 35 λεπτά το κιλό, δηλαδή παίζουν πολύ ψηλά.

Ο κ. Χρήστος Μπλαχούρης, αγροκτηνοτρόφος από το Πεντάλοφο Μεσολογγίου τονίζει από την πλευρά του μιλώντας στον ΑγροΤύπο πως σε καμιά περίπτωση τη νέα χρονιά δεν θα μπουν περισσότερα τριφύλλια στην περιοχή, λόγω των ανατιμήσεων στο κόστος παραγωγής. Ενδεικτικά, λέει ο ίδιος, πέραν των επιβαρύνσεων σε ρεύμα, νερό, diesel κ.λπ., υπάρχει μια αύξηση στην τιμή του τριφυλλόσπορου κατά 2 με 2,5 ευρώ το κιλό. Όσον αφορά τέλος στην τιμή του τριφυλλιού σήμερα, ο ίδιος μας λέει πως ένας κτηνοτρόφος από την Αιτωλοακαρνανία, που θέλει να αγοράσει τριφύλλια από τη Βοιωτία, πρέπει να δαπανήσει 42 λεπτά το κιλό αυτή την περίοδο, μαζί με τα μεταφορικά!!!

Μπίκας Αλέξανδρος

www.agrotypos.gr



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια