Ticker

6/recent/ticker-posts

Βαμβάκι | Φέτος έχει έντονη ζήτηση πριν καν παραχθεί, έως 80 λεπτά έγραψε η προπώληση




Πριν καν παραχθεί εμφανίζει φέτος ζήτηση το βαμβάκι, γεγονός που τονώνει τους παραγωγούς ενόψει των προετοιμασιών -σε λίγες ημέρες- για τις σπορές. Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με το ρεπορτάζ του agrotypos, δίνονται προσφορές σε παραγωγούς για προ-πώληση βάμβακος σε τιμές πέριξ των 80 λεπτών.




Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει ο κ. Γιάννης Βάγκος, παραγωγός από την περιοχή της Λιβαδειάς: «ακούγεται πως το επόμενο βήμα εκ μέρους των εκκοκκιστών, θα είναι να δώσουν κατώτατη εγγυημένη τιμή στους αγρότες γύρω στα 70 λεπτά το κιλό, με την τιμή να κλείνει οριστικά σε δεύτερο χρόνο. Αν πραγματικά συμβεί κάτι τέτοιο, θα μιλάμε για μια πολύ θετική εξέλιξη. Μια εξέλιξη την οποία ζητούσαμε και επιζητούσαμε τόσα χρόνια από τους εκάστοτε υπουργούς και θα δώσει εν τέλει η ίδια η αγορά για να εξασφαλίσει τις ποσότητες βάμβακος που χρειάζεται». Όπως προσθέτει ο κ. Βάγκος, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η απαιτούμενη προετοιμασία στα χωράφια για την σπορά.

Για έντονη ζήτηση και μάλιστα από πολύ νωρίς μιλά και ο συνεταιριστής από την Λάρισα, κ. Χρήστος Σιδερόπουλος. Όπως αναφέρει: «υπάρχει εκκοκκιστήριο που σήμερα προσφέρει τιμή με προ-πώληση στους παραγωγούς 79,8 ευρώ το κιλό. Ασφαλώς και είναι ικανοποιητική η τιμή. Μέχρι πριν δυο χρόνια μιλάγαμε για 37 και 40 λεπτά και τώρα γίνεται κουβέντα για τα διπλά. Από την άλλη, τα στρέμματα εκτιμώ πως θα είναι στα ίδια με πέρσι επίπεδα, παρά την αύξηση στο κόστος των εισροών. Ιδιαίτερα αυξημένο θα είναι φέτος και το κόστος των εργατικών (συλλεκτικών κ.λπ.), που θα πάει από τα 25 στα 35 λεπτά τουλάχιστον».

«Με το κόστος καυσίμων και ρεύματος πάνω 200% σε σχέση με πέρσι και των λιπασμάτων 100%, πρέπει η εμπορική τιμή να πάει τουλάχιστον 1 ευρώ, ίσως και παραπάνω για να πει ο αγρότης (και εφόσον πάει καλά στην καλλιέργεια), ότι θα έχει το περσινό κέρδος», τόνισε από την πλευρά του ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού, κ. Βασίλης Τσαγαλάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τιμή της προ-πώλησης των 70 και 71 λεπτών που δίδεται σε παραγωγούς είναι πολύ χαμηλή και γι΄ αυτό δεν έχουν κάνει φέτος αγρότες προ-πωλήσεις πολλές στη Βοιωτία, ενώ πολλά προβλήματα ανέκυψαν και με τις πληρωμές της ειδικής ενίσχυσης με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν οι παραγωγοί.

Ο κ. Βαγγέλης Μπάκας, τέλος, από την ΕΑΣ Μεσολογγίου δήλωσε από την πλευρά του πως: «υπάρχει ενδιαφέρον από τους παραγωγούς της περιοχής μας για την καλλιέργεια βάμβακος. Το κλίμα είναι καλό για τις τιμές και την προηγούμενη εβδομάδα οι προ-πωλήσεις έπαιζαν στα 78,79 ίσως και 80 λεπτά το κιλό. Με αυτό το δεδομένο, υπάρχει σοβαρό κίνητρο για τους παραγωγούς».
(Μπίκας Αλέξανδρος - agrotypos.gr)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια