Ticker

6/recent/ticker-posts

Το παλληκάρι, συμπολεμιστής του Γρηγόρη Αυξεντίου, Αυγουστής Ευσταθίου της ΕΟΚΑ, έφυγε από τη ζωή




Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Αυγουστής Ευσταθίου. Στην μάχη του Μαχαιρά συμπολέμησε με τον Γρηγόρη Αυξεντίου, τον ήρωα των ηρώων, υπαρχηγό της ΕΟΚΑ.

Σε ανάρτηση του ο Σύνδεσμος Αγωνιστών ΕΟΚΑ έγραψε ο εκλιπών διετέλεσε αντάρτης της Ε.Ο.Κ.Α. και βρισκόταν στην ομάδα του Σταυραετού του Μαχαιρά Γρηγόρη Αυξεντίου μέχρι και την ημέρα της θυσίας του.


Λίγο πριν από την αποτρόπαια και στυγερή επίθεση των Βρετανών κατά την οποία ο Αυξεντίου έγινε θυσία και ολοκαύτωμα στον βωμό της Ελευθερίας, ο Αυγουστής Ευσταθίου μαζί με τους άλλους τρεις συναγωνιστές του, Φειδία Συμεωνίδη, Ανδρέα Στυλιανού και Αντώνη Παπαδόπουλο, διετάχθησαν από τον «μάστρο» τους να εγκαταλείψουν το κρησφύγετο.

Οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-1959, εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση:



Απεβίωσε ο συναγωνιστής του Αυξεντίου Αυγουστής Ευσταθίου


Απεβίωσε σήμερα Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022, στις 5.30 το απόγευμα, σε ηλικία 88 ετών ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Αυγουστής Ευσταθίου από την Πόλη Χρυσοχούς.


Ο εκλιπών διετέλεσε αντάρτης της Ε.Ο.Κ.Α. και βρισκόταν στην ομάδα του Σταυραετού του Μαχαιρά Γρηγόρη Αυξεντίου μέχρι και την ημέρα της θυσίας του. Λίγο πριν από την αποτρόπαια και στυγερή επίθεση των Βρετανών κατά την οποία ο Αυξεντίου έγινε θυσία και ολοκαύτωμα στον βωμό της Ελευθερίας, ο Αυγουστής Ευσταθίου μαζί με τους άλλους τρεις συναγωνιστές του, Φειδία Συμεωνίδη, Ανδρέα Στυλιανού και Αντώνη Παπαδόπουλο, διετάχθησαν από τον «μάστρο» τους να εγκαταλείψουν το κρησφύγετο.

Λεπτομέρειες για την κηδεία του θα ανακοινωθούν αργότερα.

Οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955 – 1959 εκφράζουν προς την οικογένεια του εκλιπόντος τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια.




Σε βίντεο του philenews ο Αυγουστής Ευσταθίου, ο “Ματρόζος” της ΕΟΚΑ, διηγήθηκε τις τελευταίες στιγμές του Γρηγόρη Αυξεντίου.

Η συγκλονιστική αφήγηση του Αυγουστή Ευσταθίου ξεκινά από την αναχώρηση του Γρηγόρη Αυξεντίου και της πενταμελούς ομάδας του από το σπίτι του Ηρόδοτου Χαραλάμπους, για το δάσος του Μαχαιρά.

Πώς κατασκεύασαν το καταφύγιο και τι έγινε μέσα σ’ αυτό πριν το ολοκαύτωμα, ποιον κατονομάζει για προδότη, ποιες οι τελευταίες κουβέντες του Γρηγόρη Αυξεντίου αλλά και τι λέει για τις εκτελέσεις της ΕΟΚΑ και τον άνθρωπο Αυξεντίου στο βίντεο που ακολουθεί:Ο “Ματρόζος” της ΕΟΚΑ και της Κύπρου

Παραθέτουμε το βιογραφικό του Αυγουστή Ευσταθίου, όπως δημοσιεύθηκε στο βιβλίο του “Ο ματρόζος της ΕΟΚΑ και της Κύπρου” (Λευκωσία, 2012):


Ο Αυγουστής Ευσταθίου γεννήθηκε στις 11 Μαΐου 1934, στο δυτικό άκρο της Κύπρου, στην Πόλη Χρυσοχούς.

Οι γονείς του απέκτησαν έξι παιδιά, πέντε αγοράκια και ένα κοριτσάκι. Ο Αυγουστής ήταν το μικρότερο παιδί της οικογένειας και οι γονείς του ήσαν οι φτωχότεροι της Πόλης.

Όταν ο Αυγουστής ήταν δύο χρονών, ο πατέρας του πέθανε. Μετά τον θάνατο του έπρεπε να συντηρηθούν από το μεροκάματο της εργάτριας μάνας. Τα απογεύματα μετά το σχολείο ο Αυγουστής σε ηλικία 6 χρονών πωλούσε εφημερίδες και τα λιγοστά χρήματα που έπαιρνε τα έδινε στην ταλαιπωρημένη μάνα του.

Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο της Πόλης με βαθμό λίαν καλώς, όμως ούτε σκέψη μπορούσε να γίνει για γυμνασιακή μόρφωση. Το ξερό μεροκάματο (χωρίς άλλο εισόδημα) της εργάτριας μάνας ήταν αδύνατο να αντέξει τέτοια πολυτέλεια.

Όταν τελείωσε το Δημοτικό, στην καθιερωμένη τυπική τάξη εργάστηκε κάπου και αφού οικονόμησε το εισιτήριο του λεωφορείου για τη μεταφορά του στη Λευκωσία, φίλησε τη Μάνα του, και αυτή του έδωσε την ευχή της. Του έδωσε δύο σεντόνια, μέσα έβαλε λίγα εσώρουχα του, τα έδεσε, έφυγε απ’ το χωριό και μετά από τέσσερεις ώρες ταξίδι έφθασε στη Λευκωσία.

Ο Αυγουστής στη Λευκωσία ασχολήθηκε με διάφορα επαγγέλματα, μέσα του όμως έκαιγε η επιθυμία να συνεχίσει το σχολείο.Όταν πληροφορήθηκε ότι υπάρχει μια νυχτερινή σχολή, άρχισε μαθήματα, που διήρκεσαν τέσσερα χρόνια.

Το 1954 η Κύπρος αποτάθηκε στα Ηνωμένα Έθνη, με αίτημα την Αυτοδιάθεση -Ένωση. Το αίτημα απορρίφθηκε και στην Κύπρο έγιναν βίαιες διαδηλώσεις, τις οποίες οι κατακτητές αποκαλούσαν οχλαγωγίες. Ο Αυγουστής ήταν μεταξύ των προτεργατών και αργότερα συνελήφθη και καταδικάστηκε σε δύο μήνες φυλάκιση.Στα βουνά συνάντησε τον Αυξεντίου

Τον Μάρτιο του 1955 αποφυλακίσθηκε, ενώ την 1η Απριλίου άρχισε ο απελευθερωτικός αγώνας. Τρεις μήνες αργότερα, τον Ιούλιο του 1955 ο Αυγουστής εντάχθηκε στην Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών, Ε.Ο.Κ.Α.

Αγωνίστηκε στη διανομή φυλλαδίων, εγγραφή συνθημάτων, ρίψη χειροβομβίδων, σαμποτάζ και τελικά στις ομάδες εκτελεστών.

Ύστερα από διαταγή της οργανώσεως εκτέλεσε κάποιον και με διαταγή του Τομε-άρχου Λευκωσίας βγήκε στο Αντάρτικο, στα βουνά συνάντησε τον Γρηγόρη Αυξεντίου, ετέθη στις διαταγές του και έκτοτε έμεινε μαζί του, πλην ελαχίστων διαστημάτων.Η μάχη του Μαχαιρά

Στην μάχη του Μαχαιρά συμπολέμησε με τον Αυξεντίου και από τη φωτιά στο κρησφύγετο έπαθε εγκαύματα.

Συνελήφθη, βασανίστηκε και ύστερα από τρεις ημέρες μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο, για να περιποιηθούν τα εγκαύματα του. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση και απολύθηκε με το τέλος του Ένοπλου Αγώνα, και την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.Μετά τον Αγώνα

Μετεπαναστατικά γνώρισε την συναγω-νίστριά του Παναγιώτα Ευριπίδου, από τον Κάμπο της Τσακκίστρας και παντρεύτηκαν. Έκαμαν τέσσερεις υιούς: Τον Γρηγόρη, τον Μιχάλη, τον Γλαύκο και τον Ευστάθιο. Από τον Γρηγόρη και την Σούλλα απέκτησαν την εγγονή τους Παναγιώτα. Από τον Γρηγόρη και την Νίκη, τα εγγονάκια τους Σοφία και Κώστα. Από τον Μιχάλη και την Λουκία, τα εγγονάκια Ρέα, Αυγουστή και Πάνο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια