Περισσότεροι από 150.000 τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων παρήχθησαν στην Ελλάδα το 2010, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση κάθε χρόνο στην Ελλάδα πωλούνται περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές (ψυγεία, πλυντήρια, φούρνοι κλπ), ενώ το βάρος του νέου ηλεκτρονικού εξοπλισμού (υπολογιστές, οθόνες, εκτυπωτές κλπ) που κυκλοφόρησε στην Ελληνική αγορά το 2007 ξεπερνά τους 12.000 τόνους.
Ωστόσο συγκεντρώνονται προς ανακύκλωση-διαχείριση μόνο 4,2 κιλά ηλεκτρονικών αποβλήτων κατά κεφαλή, την ίδια στιγμή που σε κάθε άτομο αντιστοιχούν περίπου 18,7 κιλά ηλεκτρονικών αποβλήτων.
Τα μεγαλύτερα ποσοστά συγκέντρωσης παρουσίασαν Σουηδία και Δανία με 14 και έντεκα κιλά αντίστοιχα.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας energypress στην Ευρωπαϊκή Ένωση παράγονται πάνω από εννέα εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων ετησίως, με το ένα τρίτο να ανακυκλώνεται και τα υπόλοιπα να οδηγούνται σε χωματερές ή να μη τυγχάνει ορθής μεταχείρισης.
Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της Κομισιόν Γιάνες Ποτότσνικ έθεσε ως απώτερο στόχο τη συγκέντρωση του 85% των ηλεκτρονικών αποβλήτων.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Επιτρόπου, ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Α. Τσουκαλάς επεσήμανε πως “όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι το εύκολο μέρος εφαρμογής της οδηγίας, δηλαδή η επίτευξη του στόχου συγκέντρωσης 4 kg ηλεκτρονικών αποβλήτων κατά κεφαλή, δεν αρκεί και ότι θα πρέπει να δοθεί πολύ μεγαλύτερη έμφαση και ισχυρότερα κίνητρα για την πραγματική ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των πολύτιμων ουσιών που περιέχονται στα ηλεκτρονικά απόβλητα, καθώς και η αδρανοποίηση της επικινδυνότητάς τους».
Σημειώνεται πως ένα από τα “σκοτεινά” σημεία της διαχείρισης ηλεκτρονικών αποβλήτων στην ΕΕ είναι η εξαγωγή τους προς διαχείριση σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας, όπου δεν ακολουθούνται τα αποδεκτά πρότυπα και η επεξεργασία επικίνδυνων και τοξικών αποβλήτων γίνεται κάτω από μηδενικές συνθήκες ασφαλείας.
0 Σχόλια